Altar de Zeus a Pèrgam i Kore del Pèplum: Art Grec
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB
Altar de Zeus a Pèrgam
Documentació general
Desconegut, 188 a.C. Pergamonmuseum, Berlín. Marbre. Estil grec hel·lenístic. Sistema arquitravat. Acròpolis de Pèrgam (actual ciutat de Bergama, Turquia).
Anàlisi formal
Estil grec hel·lenístic.
Elements de suport
- Gran podi massís amb una gran escala on trobem el gran fris.
- Columnata jònica.
Elements suportats
- Entaulament pla en forma d’U, coronat per acròteres.
Espai exterior i interior
Es caracteritza pel colossalisme i luxe ornamental. Les parets exteriors decorades amb un fris continuat de 120 m, així com el pati interior. Relleus plens d’expressivitat. Tres pòrtics de columnes jòniques que emmarquen la monumental escala. Només es conserva actualment la façana i l'escalinata.
Funció
Edifici de caràcter religiós (culte a Zeus) a la vegada commemoratiu i propagandístic (Èumenes II va fer aixecar aquest monument per commemorar les seves victòries contra els gàlates).
Interpretació: Contingut i significat
Gigantomàquia: lluita del principi dels temps entre els déus, representants de l’ordre, contra els gegants, les forces del desordre i el caos. El tema dels frisos pretenia fer una extrapolació de la narració mitològica a la realitat del regne de Pèrgam. El rei tenia com a model a Zeus, i la seva protectora Atena i li donava victòria sobre els seus enemics.
Models i influències
L’enorme podi i l’escalinata prengueren com a model de referència l’altar de Zeus a Olímpia (no conservat a l’actualitat). Gran teatralitat i dinamisme, gestos forçats i tràgics del fris, mostren clarament les característiques de l’escultura hel·lenística i anticipen l’escultura barroca.
Kore del Pèplum
Dades generals
Desconegut, 510 a.C. Acròpolis d’Atenes / Museu de l’Acròpolis d’Atenes. Estil grec arcaic. Tècnica: Talla. Material: Marbre.
Anàlisi formal
Escultura exempta, dempeus. Policroma. 1,21 m.
Les korai (kore = noia) anaven vestides amb una túnica fins als peus i cenyida a la cintura. Es treballen els plecs de la roba, que cauen rígids. Gest d’oferir quelcom (una fruita). Gràcia, elegància i refinament. Somriure tímid. Llargues trenes que cauen sobre les espatlles (influència egípcia). Ulls ametllats. Hieratisme. Policromia.
Interpretació: Contingut i significat
Korai: Representaven sacerdotesses. La majoria eren ofrenes votives. Es pot seguir la moda a través de les característiques dels vestits i l’evolució a través dels plecs. Du una túnica dòrica i un pentinat de llargues trenes. Moltes foren trobades en un dipòsit a l’Acròpolis d’Atenes on foren enterrades després de la invasió persa. Dimensió inferior a la mitjana d'una dona.
Funció
Diverses finalitats:
- Representar un déu.
- Ofrena dedicada a una divinitat.
- Lloança a un atleta vencedor.
- Estàtues funeràries.
S’han trobat a diversos indrets de Grècia (sobretot a tombes a prop de Delfos), Àsia Menor i la Magna Grècia.
Models i influències
Estàtues egípcies, degut a viatges comercials i culturals fets pels grecs a Orient i a la Vall del Nil. Model: Menkaure i la seva dona.