Aliments Funcionals i Additius: Guia Completa
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,43 KB
Aliments Funcionals i Additius
Simbiòtics
Els simbiòtics són la formulació conjunta de prebiòtics i probiòtics. Els seus objectius són:
- Millorar la supervivència dels probiòtics.
- Aconseguir una implantació més eficient.
- Estimular el creixement i l'activitat metabòlica dels probiòtics i d'altres soques autòctones bacterianes intestinals.
Ingredients amb Funcionalitat Biològica
- Ingredients de naturalesa proteica (pèptids bioactius).
- Ingredients de naturalesa lipídica (àcids grassos omega-3 i omega-6, fitoesterols, estanols).
- Ingredients de naturalesa glucídica (fibra dietètica, poliols).
- Ingredients antioxidants (nutrients i no nutrients, estimulants i tranquil·litzants).
Aliments Funcionals: 3 Generacions
- Aliments enriquits.
- Aliments light o baixos en calories.
- Aliments funcionals.
Quins Aliments Funcionals ja es Comercialitzen?
Làctics, cereals, begudes, carns i derivats, ous, greixos, condiments, aliments baixos en calories.
Criteris per a l'Ús dels Aliments Funcionals
- Els aliments funcionals no curen, ni són preventius per ells mateixos, ni són indispensables a la dieta; el millor és una dieta equilibrada.
- L'efectivitat d'alguns aliments funcionals encara no ha estat totalment provada.
- Un aliment és funcional si demostra que, a més del seu valor nutricional, afecta de forma beneficiosa una o vàries funcions de l'organisme.
- Els aliments funcionals són aliments i han de mostrar els seus efectes dins les quantitats normals de consum.
- El consum d'aliments funcionals encara és reduït, però augmenta un 16% anualment.
- Hi ha un buit normatiu a nivell de la Unió Europea.
- Les intervencions es limitaran en el temps (principalment pels suplements).
- S'aconsella un control professional medico-sanitari.
- Caldrà millorar l'educació nutricional (hàbits).
- Sempre és millor una dieta equilibrada.
- Suplements i aliments fortificats han de ser complements de la dieta i no els seus substitutius.
Additius i Conservants
Directives Marc UE sobre Additius Alimentaris
Per evitar problemes de definició i contribuir a la claredat es van definir els números E que corresponen als additius permesos i que són segurs pel consumidor. Cada additiu amb número E té unes especificacions d'ús determinades.
Additiu Alimentari (Directives EU 89/107/EEC)
Qualsevol substància que normalment no es menja com aliment per si mateix ni s'empra com a ingredient característic a l'alimentació, tant si té com si no valor nutritiu, i que la seva addició intencionada als productes alimentaris amb un propòsit tecnològic a la seva fase de producció i/o processament (fabricació, transformació, preparació, tractament, envasat, transport o emmagatzemament) tingui directa o indirectament, com a resultat que el propi additiu o els seus subproductes es converteixin amb un component del productes alimentaris.
Funcions dels Additius
- Assegurar la seguretat i la salubritat.
- Contribuir a la conservació.
- Fer possible la disponibilitat d'aliments fora de temporada.
- Augmentar o mantenir el valor nutritiu.
- Potenciar l'acceptació dels consumidors.
- Facilitar la preparació dels aliments.
- Per a disposar d'aliments sans, no perjudicials: conservació.
- Per abaratir el cost, per a facilitar el processament.
- Per a millorar les característiques organolèptiques (color, olor, sabor, textura): presentació del producte.
Classificació Funcional dels Additius
- Additius per mantenir la frescor i impedir el deteriorament:
- Antioxidants
- Conservants
- Additius que augmenten o potencien qualitats sensorials:
- Modificadors de sabor i textura
- Emulsionants i estabilitzants
- Espessants
- Edulcorants
- Potenciadors del sabor
- Colorants
Additius Prohibits en:
- Aliments no elaborats (mel, mantega, nata i llet, iogurts sense aromatitzar, aigua mineral natural i de manantial, cafè, cafè instantani, te en fulles sense aromatitzar, sucres, pasta seca).
- Aliments per a lactants i nens de curta edat.