Aliments Funcionals i Additius: Guia Completa

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,43 KB

Aliments Funcionals i Additius

Simbiòtics

Els simbiòtics són la formulació conjunta de prebiòtics i probiòtics. Els seus objectius són:

  • Millorar la supervivència dels probiòtics.
  • Aconseguir una implantació més eficient.
  • Estimular el creixement i l'activitat metabòlica dels probiòtics i d'altres soques autòctones bacterianes intestinals.

Ingredients amb Funcionalitat Biològica

  • Ingredients de naturalesa proteica (pèptids bioactius).
  • Ingredients de naturalesa lipídica (àcids grassos omega-3 i omega-6, fitoesterols, estanols).
  • Ingredients de naturalesa glucídica (fibra dietètica, poliols).
  • Ingredients antioxidants (nutrients i no nutrients, estimulants i tranquil·litzants).

Aliments Funcionals: 3 Generacions

  1. Aliments enriquits.
  2. Aliments light o baixos en calories.
  3. Aliments funcionals.

Quins Aliments Funcionals ja es Comercialitzen?

Làctics, cereals, begudes, carns i derivats, ous, greixos, condiments, aliments baixos en calories.

Criteris per a l'Ús dels Aliments Funcionals

  • Els aliments funcionals no curen, ni són preventius per ells mateixos, ni són indispensables a la dieta; el millor és una dieta equilibrada.
  • L'efectivitat d'alguns aliments funcionals encara no ha estat totalment provada.
  • Un aliment és funcional si demostra que, a més del seu valor nutricional, afecta de forma beneficiosa una o vàries funcions de l'organisme.
  • Els aliments funcionals són aliments i han de mostrar els seus efectes dins les quantitats normals de consum.
  • El consum d'aliments funcionals encara és reduït, però augmenta un 16% anualment.
  • Hi ha un buit normatiu a nivell de la Unió Europea.
  • Les intervencions es limitaran en el temps (principalment pels suplements).
  • S'aconsella un control professional medico-sanitari.
  • Caldrà millorar l'educació nutricional (hàbits).
  • Sempre és millor una dieta equilibrada.
  • Suplements i aliments fortificats han de ser complements de la dieta i no els seus substitutius.

Additius i Conservants

Directives Marc UE sobre Additius Alimentaris

Per evitar problemes de definició i contribuir a la claredat es van definir els números E que corresponen als additius permesos i que són segurs pel consumidor. Cada additiu amb número E té unes especificacions d'ús determinades.

Additiu Alimentari (Directives EU 89/107/EEC)

Qualsevol substància que normalment no es menja com aliment per si mateix ni s'empra com a ingredient característic a l'alimentació, tant si té com si no valor nutritiu, i que la seva addició intencionada als productes alimentaris amb un propòsit tecnològic a la seva fase de producció i/o processament (fabricació, transformació, preparació, tractament, envasat, transport o emmagatzemament) tingui directa o indirectament, com a resultat que el propi additiu o els seus subproductes es converteixin amb un component del productes alimentaris.

Funcions dels Additius

  • Assegurar la seguretat i la salubritat.
  • Contribuir a la conservació.
  • Fer possible la disponibilitat d'aliments fora de temporada.
  • Augmentar o mantenir el valor nutritiu.
  • Potenciar l'acceptació dels consumidors.
  • Facilitar la preparació dels aliments.
  • Per a disposar d'aliments sans, no perjudicials: conservació.
  • Per abaratir el cost, per a facilitar el processament.
  • Per a millorar les característiques organolèptiques (color, olor, sabor, textura): presentació del producte.

Classificació Funcional dels Additius

  • Additius per mantenir la frescor i impedir el deteriorament:
    • Antioxidants
    • Conservants
  • Additius que augmenten o potencien qualitats sensorials:
    • Modificadors de sabor i textura
    • Emulsionants i estabilitzants
    • Espessants
    • Edulcorants
    • Potenciadors del sabor
    • Colorants

Additius Prohibits en:

  • Aliments no elaborats (mel, mantega, nata i llet, iogurts sense aromatitzar, aigua mineral natural i de manantial, cafè, cafè instantani, te en fulles sense aromatitzar, sucres, pasta seca).
  • Aliments per a lactants i nens de curta edat.

Entradas relacionadas: