Alimentació i salut dels lactants

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,32 KB

Regurgitació

Característica dels lactants, expulsió de la llet després de prendrela, pot sortir de cop o poc a poc. Acostuma a desaparèixer amb la maduració del sistema digestiu del nadó.

Còlic

Trastorn que es caracteritza pel plor incontrolat, el nadó té una expressió de dolor i aixeca les cames sobre l’abdomen, rots i dolor a la panxa.

Vòmit

Expulsió més o menys brusca d’una quantitat considerable de l’aliment, els lactants poden vomitar després d’haver pres llet però si estan bé de salut i pes no cal preocupar-se, és important que eructi després de la presa i que no li entri aire mentres se li dona el bibi o mama, no sacsejar-lo després del consum. Els vòmits haurien de ser preocupants quan siguin abundants i continus i comportin una pèrdua de pes o un mal estat de salut, poden ser conseqüència de sobrealimentació, mala preparació de la llet o subalimentació.

Restrenyiment

Ve definit per dos factors, disminució en la freqüència de les deposicions i la seva major duresa, la qual dificulta la sortida. Alguns infants intenten evitar l’evacuació per evitar el dolor que els fa la sortida de femtes massa dures, amb la qual cosa ho compliquen més perquè la massa fecal retinguda s’incrementa. Una dieta equilibrada i amb suficients aliments vegetals haurà de ser suficient per evitar aquestes situacions.

Diarrea

Característica per una consistència més fluida de les femtes i una major freqüència de deposicions, pot tenir diferents causes però mentre no vagi acompanyada de febre no ha de ser preocupant. La deposició dels lactants són sempre fluides i de color groguenc.

Menú bàsic

Definició i Consideracions prèvies abans de començar a planificar el menú.

El menú bàsic és aquell que incorpora tots els nutrients necessaris per atendre els requeriments dietètics que tenen la majoria de nens i nenes. Aquest menú bàsic s’estructura a partir dels requeriments establits per la piràmide nutricional.

Consideracions prèvies

Pel que fa a fruites i verdures és aconsellable utilitzar productes de temporada, millorarà la qualitat i abaratirà el preu.

És recomanable utilitzar sempre oli d’oliva.

La utilització de sal ha de ser moderada.

S’ha d’evitar la presència d’aliments precuinats, ja que tenen greixos poc saludables.

Pastissos, rebosteria i altres aliments amb sucre s’haurien d’evitar i utilitzar només en ocasions especials.

L’aigua ha de ser present en tots els àpats, és la beguda principal al llarg del dia.

Es recomana que el pa acompanyi tots els àpats.

A més a més, evitar plats de difícil acceptació en un mateix àpat (verdura-peix), cal tenir en compte l’època de l’any i el que ve de gust menjar, convenen les propostes gastronòmiques relacionades amb aspectes culturals i festius de l’entorn.

Lactància materna

Avantatges pel bebè i la mare.

És el millor aliment per al nadó ja que cobreix totes les seves necessitats nutritives, afavoreix el vincle afectiu entre mare nadó, és una manera pràctica i econòmica, reforça el sistema immunològic tant de la mare com del bebé, la mare pot patir menys còlics intestinals, la lactància materna ajuda a que s’elimini el dolor del canal uterí. Sempre hi ha la opció del sacaleches, per a què el pare també pugui intervenir.

Lactància materna en els centres d’educació infantil

Protocol a seguir.

Les escoles infantils han de garantir:

-La possibilitat que la mare doni el pit al nadó al mateix centre, en la mateixa aula o un espai habilitat per aquest fi (donar el pit).

-La possibilitat de guardar a la nevera o congelador del centre les unitats de llet materna aportades per la família cada dia. Les mares poden extreure la llet amb un tirallets i portar-la a l’escola perquè li donin al seu nadó (donar llet materna conservada).

  1. Agafar el recipient amb la llet materna de la nevera i comprovar-ne l’etiqueta.
  2. Si tot és correcte, podem escalfar-la.

1. Ens rentem les mans. 2. Comprovem que el biberó, la tetina i les tapes estiguin esterilitzats i que el pot que agafem correspon a l’infant (nom de l’infant al pot). 3. Escalfem aigua a uns 36ºC. 4. Posem dins el biberó aigua calenta que especifiqui l’envàs del producte equivalent a la quant de llet que volem preparar. 5. Afegim al biberó la dosi de llet en pols que correspongui (la mesura de la llet en pols es fa amb culleradetes rases). 6. Agitem bé per no grumos. 7. Comprovem la temperatura, dipositant gotes de llet al dors de la mà (ha d estar tebia i no ha de cremar). 8. Donem el biberó.

La nutrició és un acte involuntari i inconscient que comprèn el conjunt de processos pel qual l’organisme humà rep els nutrients que formen parts dels aliments, els aprofita i transforma. Els nutrients compleixen tres funcions: energètica, reguladora i plàstica. Podem trobar 5 grups diferents de nutrients.

Carbohidrats: font d’energia principal (pasta, pa, cereals).

Lípids: reservori d’energia (galetes x bebes).

Proteïnes: també proporcionen energia (llegums, carn).

Vitamines: indispensables per bona salut (sopa de verdures).

Minerals: calci, ferro, fluor i iode (fruits secs, llet).

Entradas relacionadas: