Alimentació de Pacients: Mètodes i Rol de l'Auxiliar
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,06 KB
Tipus de Vies d'Alimentació per a Pacients
Per ajudar les persones malaltes a alimentar-se adequadament, les vies són les següents: via oral (per boca), via enteral (qualsevol tipus de sonda) i via parenteral (per vena).
Funcions de l'Auxiliar en l'Alimentació
Abans d'iniciar la repartició de les safates amb els menjars, l'auxiliar té diverses responsabilitats:
- Un quart d'hora abans, passar per les habitacions oferint a les persones malaltes acompanyar-les al vàter.
- Assegurar-se que l'habitació estigui neta, sense olors desagradables i amb una temperatura adequada.
- Si la persona es pot aixecar del llit, ajudar-la a fer-ho i acompanyar-la a rentar-se les mans.
Un cop preparat l'entorn, per repartir els aliments, l'auxiliar ha de:
- Rentar-se les mans.
- Empènyer el carro isotèrmic.
- Netejar la taula auxiliar.
- Administrar els medicaments que els pacients tinguin prescrits (segons la pauta mèdica i si correspon abans del menjar).
Alimentació per Via Oral
L'auxiliar ha de proporcionar l'ajuda necessària perquè cada persona s'alimenti adequadament, sense excedir-se en aquesta assistència. Per això, l'auxiliar ha de:
- Avaluar el tipus de dependència i la seva intensitat.
Tipus de Dependència en l'Alimentació Oral
- Persones parcialment dependents: Són aquelles que necessiten poca ajuda.
- Persones totalment dependents: Són aquelles a les quals cal donar menjar a la boca.
Un cop concretat el tipus de dependència, cal establir un pla d'actuació per ajudar cada persona a satisfer aquesta necessitat.
Com Donar Menjar a Persones Totalment Dependents
Les persones totalment dependents per a l'alimentació solen estar enllitades. Les recomanacions són les següents:
- Posar la persona al llit en posició Fowler.
- Col·locar la tauleta amb el menjar a prop.
- Seure a la vora del llit.
- Donar-li el menjar a cullerades, a poc a poc.
- Si se li donen líquids calents, comprovar-ne la temperatura.
Consideracions Addicionals en l'Alimentació
- Si la persona està tan dèbil que no tolera ni la posició de Fowler.
- Si està immobilitzada per algun motiu i no pot veure la safata.
- Si pateix un trastorn que li impedeixi mastegar.
Prevenció de l'Aspiració Bronquial
Durant la ingesta, cal tenir sempre en compte el risc d'aspiració bronquial o broncoaspiració. Aquest risc pot derivar de la disfàgia (dificultat per empassar) o de la posició en què la persona ha de menjar.
Alimentació Enteral
L'alimentació enteral és una tècnica d'intervenció que permet aportar tots o una bona part dels aliments directament a algun punt de l'aparell digestiu mitjançant una sonda.
Alimentació per Sonda Nasogàstrica
La sonda nasogàstrica és un tub que va des de l'exterior fins a l'estómac, entrant per una fossa nasal. S'utilitza per alimentar les persones que no poden engolir, però que sí que poden digerir els aliments.
Aliments per Sonda Nasogàstrica
Com que amb la sonda s'evita una part de l'aparell digestiu (la masticació i la barreja amb saliva), caldrà modificar la preparació dels aliments per convertir-los en una pasta semilíquida.
Alimentació per Gastrostomia
La gastrostomia és una obertura artificial (estoma) que comunica l'estómac amb la superfície de la paret abdominal, permetent l'alimentació directa a l'estómac.
Nutrició Parenteral
La nutrició parenteral consisteix en l'aportació dels nutrients a l'organisme per una via diferent de l'enteral (digestiva). En aquest cas, els nutrients s'administren per via endovenosa.