Alimentació equilibrada i salut: consells i recomanacions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 10,01 KB
L’alimentació correcta ens aporta tots i cadascun dels nutrients necessaris per obtenir matèria i energia per dur a terme les nostres funcions vitals.
• L’obesitat és un problema sanitari greu que eleva el risc de patir malalties cròniques.
• Una dieta equilibrada és un factor important per fomentar i mantenir una bona salut.
Dieta mediterrània
Es pot destacar el tipus de greixos que la caracteritza (oli d'oliva, peix i fruits secs), les proporcions en els nutrients principals que guarden les seves receptes (cereals i vegetals com a base dels plats i carns o similars com a guarnició) i la riquesa en micronutrients que conté, fruit de la utilització de verdures de temporada, herbes aromàtiques i condiments.
Noia entre 16-20 anys: 2300 Kcal
Noi entre 16-20 anys: 2900 kcal
ESMORZAR ABANS DE SORTIR DE CASA 10%
A MIG MATÍ (PATI) 15%
DINAR 30-40%
BERENAR 10-15%
SOPAR 20-30%
Nutrients diaris
HIDRATS DE CARBONI (GLÚCIDS O SUCRES): energètics
LÍPIDS (GREIXOS SATURATS I INSATURATS): energètics
PROTEÏNES: estructurals
SALS MINERALS: reguladors
VITAMINES: reguladors
El nostre cos necessita un cert tipus de greixos o lípids per poder dur a terme algunes de les seves funcions (fabricar hormones, bon funcionament del sistema nerviós, manteniment dels teixits…)
És preferible consumir aquells greixos que es troben en estat líquid a temperatura ambient: oli d’oliva o oli de girasol abans que la mantega o la margarina*.
Has sentit parlar dels omega 3 i omega 6?
Formen part dels greixos bons i altament recomanables: contenen àcids grassos insaturats. Cal consumir-ne cada dia.
On els trobem?
• Peix blau (sardines, boqueró, salmó)
• Fruits secs (nous, ametlles, avellanes…)
• Alvocat.
• Oli d’oliva
• Greixos menys bons: els saturats (colesterol) poden ser consumits, però amb moderació. Els trobem a les carns vermelles, mantega, llard, brioxeria industrial (oli de coco, oli de palma).
• STOP als més dolents: els greixos trans, convenient evitar-los tant com sigui possible. • La paraula “hidrogenat” també ens indica que l’aliment conté aquests greixos. Mira les etiquetes i evita’ls: aliments processats i margarines (que les venen com a saludables)
Piràmide alimentària (la clàssica): freqüència en què s’han de consumir els diferents grups d’aliments SEGONS ELS NUTRIENTS QUE CONTENEN
Dieta diària variada i equilibrada:
• De 4 a 6 racions de cereals i fècules (pa, arròs, pasta, patata, llegums...), preferentment integrals. (hidrats de carboni)
• 5 racions de fruites i verdures, 3 de fruites i 2 de verdures (1 crua). (vitamines i sals minerals) • De 2 a 4 racions de llet i derivats (formatge, iogurt, …) (vitamines, sals minerals, proteïnes) • De 1 a 2 racions d'ous, peixos, carn, llegums o fruita seca (proteïnes)
• De 3 a 6 racions d'oli d’oliva i fruita seca (greixos)
• De 4 a 8 gots d'aigua. Exercici físic.
EL PLAT COMBINAT: una bona solució
L’ESMORZAR: IMPRESCINDIBLE!!
NO T’ADORMIS. L’ESMORZAR: FES-LO BÉ
Alimentació equilibrada + exercici diari = SALUT
LA GRAN PARADOXA:
En els països desenvolupats la majoria de les malalties són produïdes pels estils de vida de la seva població i, no obstant això, els recursos sanitaris es desvien cap al mateix sistema sanitari per a intentar guarir aquestes malalties, en lloc de destinar més recursos econòmics en la promoció de la salut i prevenció de les malalties.
EPIDÈMIA: Malaltia que afecta a un gran nombre de persones o d’animals en un mateix lloc i durant un mateix període de temps. Ex: epidèmia de la grip; epidèmia de meningitis…
PANDÈMIA: l’afectació d’una malaltia infecciosa en una àrea geogràfica extensa (diversos països a l’hora) si no es combat a temps. És un greu risc per a la salut humana. Ex: covid 19, SIDA (controlada actualment), grip del 1918, pesta negra…
INCIDÈNCIA és el nombre de casos nous d’una malaltia en una població determinada i en un període determinat.
PREVALENÇA nombre d’individus d’una població que presenta una malaltia en un període determinat
Què són les malalties infeccioses?
• Són les produïdes per agents patògens com: virus, bacteris, fongs, protozous i, fins i tot, prions (certes proteïnes amb capacitat d’infectar).
• Es transmeten a través dels individus o bé a través d’altres organismes anomenats vectors (com els mosquits, paparres, puces, ...), l’aigua o aliments contaminats.
• Algunes (covid, grip, sida, còlera o malària) es poden propagar amb molta rapidesa.
Tipus de malalties infeccioses
Segons l’agent infecciós, es classifiquen en:
BACTERIANES: tuberculosi, botulisme, pneumonia, sífilis, gonorrea. VIRALS: COVID 19, grip, xarampió, varicel·la, SIDA, hepatitis i papil·loma humà. FÚNGIQUES: provocades per fongs. Ex: peu d’atleta, candidiasi. PARASITÀRIES: causades per protozous paràsits. Malària (paludisme), amebiosi. PRIÒNIQUES: Causades per una proteïna anòmala (prió) responsable d’algunes malalties neurodegeneratives letals com l’encefalopatia espongiforme.
En negreta: malalties de transmissió sexual
Relació amb altres malalties
S’està investigant actualment el paper dels agents infecciosos en afeccions com ara el càncer, malalties cardiovasculars o les al·lèrgies amb les quals fins ara no es vinculaven.
Papilomavirus amb càncer de cèrvix
Virus hepatitis B i C amb càncer de fetge
Helicobacter pylori amb càncer d’estómac.
MALALTIES INFECCIOSES EMERGENTS És l’augment de malalties infeccioses (de conegudes i de noves) què es consideraven sota control mitjançant la higiene, la vacunació i els antibiòtics.
Això vol dir que està augmentant la seva incidència (increment de nous casos en una població i en un període de temps) Són:
➢Malalties de transmissió sexual (sífilis i gonorrea, sida, hepatitis). ➢Tuberculosi, malària, sars (síndrome respiratòria aguda), Infeccions hospitalàries. ➢Ebola, còlera, dengue, zika.
Causes:
• Més mobilitat: viatges internacionals.
• Augment dels intercanvis amb més possibilitat de contagi. Relaxació amb les mesures preventives (no ús del preservatiu)
• La resistència als antibiòtics (gran preocupació de les autoritats sanitàries). Cal la recerca de nous medicaments per controlar les infeccions.
Sarna
Malalties de transmissió sexual (MTS o ITS)
➢Anomenades també venèries.
➢Són infeccioses.
➢Es propaguen per contacte sexual (de persona a persona per contacte físic estret) o bé de la mare al fetus durant la gestació.
➢Afecten, sobretot, els òrgans genitals, però també es localitzen en altres llocs, en particular a l'anus i a la boca. En alguns casos la infecció es generalitza quan envaeix el sistema sanguini i el limfàtic i, per tant, pot afectar diferents òrgans. ➢Algunes bacterianes, es poden curar: sífilis, gonorrea; d’altres (víriques) són incurables (cròniques o causants de mort, amb pronòstic variable): hepatitis B, C, SIDA, papil·loma virus.
Quines són?
Bacterianes: sífilis. Gonorrea. Clamídia. Es poden curar si es tracten a temps.
Víriques: Hepatitis B, hepatitis C, sida, papiloma virus humà són incurables però hi ha tractament capaç de frenar el curs de la malaltia. Fúngiques: càndidiasi.
Parasitàries: tricomoniasi (protozoo Trichomonas), sarna (àcar), polls del pubis…
MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE LES MALALTIES INFECCIOSES
Les vies de transmissió principals són:
L’aire: al tossir o esternudar. Malalties com la covid 19, tuberculosi, diftèria, pneumònia, rubèola, grip, refredats. L’aigua i els aliments contaminats per utensilis contaminats, no conservació en fred dels aliments: gastroenteritis i salmonel·losi.
Contacte físic directe: sífilis, gonorrea, SIDA…
Ferides, a través de la sang: tètanus, gangrena, sida, hepatitis B, C
i per vectors (animals paràsits) transmissors del paludisme, dengue, etc…
Prevenció
➢Informació sexual durant l’adolescència.
➢Evitar les situacions i comportaments de risc com la promiscuïtat (diversos contactes en poc temps): millor mantenir relacions estables i tancades. Estar sota els efectes de l’alcohol o altres drogues que fan abaixar la guàrdia.
➢La utilització correcta del preservatiu (masculí o femení) és el mètode preventiu més eficaç, ja que actua com a barrera.
➢Altres mètodes anticonceptius de barrera com ara el diafragma, les esponges vaginals o els espermicides, la píndola, els pegats o les injeccions anticonceptives o el dispositiu intrauterí, no serveixen per a la prevenció de les infeccions, només eviten un embaràs no desitjat. Per evitar les MTS convé utilitzar el preservatiu encara que s'estigui seguint algun mètode anticonceptiu.
➢Actualment no hi ha vacunes per prevenir-les, excepte:
Vacuna de la hepatitis B (12 anys)
Vacuna del virus del papil·loma humà és eficaç per a alguns tipus d'aquest virus i es recomana a les noies abans de l'edat d'inici de les relacions sexuals.
Aquestes dues formen part del calendari de vacunació.
Vídeos canal salut (MTS)
RESISTÈNCIA ALS ANTIBIÒTICS
Els antibiòtics actuen només sobre els bacteris patògens (NO VIRUS) dificultant o impedint el seu creixement dins l’organisme. Alguns bacteris com els causants de la pneumònia, infeccions intestinals i urinàries i infeccions hospitalàries greus s’han fet insensibles a aquests medicaments (es tracta d’una adaptació evolutiva). Això causa un augment de la seva incidència (malalties emergents)
Causes:
Abús del medicament (automedicar-nos o bé prendre’n quan no és necessari).
No acabar el tractament quan ja ens trobem bé.