Alimentació en Condicions Especials: Guia Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,33 KB

Alimentació en Condicions Especials

Modificacions de l'Alimentació Habitual

Adaptacions de la dieta per a les necessitats individuals.

Situacions de Risc

  • Ingesta Insuficient de Nutrients: Gent gran, persones alcohòliques.
  • Necessitats Metabòliques Augmentades: Embaràs i lactància, malalts.
  • Transtorns Intestinals: Dificulten l'absorció de vitamines i minerals.
  • Medicaments: Poden bloquejar l'absorció de nutrients.

Exemples de Condicions Clíniques

  • Control Dietètic: Diabetis, obesitat, hipertensió, malalties renals.
  • Transtorns Metabòlics: Gota, xantinúria, vesícula biliar.
  • Estats Carencials: Anèmia.
  • Intoleràncies: Gluten.
  • Al·lèrgies: Aliments diversos.

Dietes Modificades amb l'Energia

  • Reducció de pes: No inferior a 1500 kcal/dia. Reducció del 10-25% de l'energia habitual. HC: 50-55%, Proteïnes: 15-20%, Lípids: 30%.
  • Augment de pes.
  • Normalització de la glucèmia.
  • Insulinoteràpia.

Recomanacions per a l'Obesitat

No inferior a 1500 kcal/dia.

Dieta Hipocalòrica

Balanç negatiu, cal assegurar el subministrament de micronutrients i complir els criteris de qualitat nutricional. Aporten 800-1500 kcal. És difícil cobrir les recomanacions de vitamines i minerals. Les dietes "màgiques" aporten entre 250 i 800 kcal.

Diabetis Mellitus

Mantenir un nivell segur de glucèmia. 45-60% HC, 10-20% proteïnes, 35% lípids. Rica en fibra. No està permesa l'addició de glucosa ni sucre invertit.

Edulcorants

  • Naturals: Fructosa, estèvia, sorbitol, manitol, xilitol.
  • Artificials: Sacarina, ciclamat, aspartam.

Dieta Modificada en Nutrients

"Cetogènica". HC inferior a 80 mg/dia.

Al·lèrgia a la Llet de Vaca

Causada per caseïna, lactoglobulina, lactoalbúmina. Cal buscar substituts derivats de la soja, hidrolitzats de caseïna. Cal evitar la llet i derivats, pastisseria i brioixeria, batuts, sopes amb llet, alguns embotits, pernil cuit, salsitxes.

Al·lèrgia a l'Ou

Causada per ovoalbúmina i ovomucoide. Cal tenir cura amb les vacunes triple vírica. Evitar ous i derivats, sopes clarificades amb ou, brioixeria, caramels, maionesa, embotits.

Al·lèrgia a Peix i Marisc

Proteïna muscular tropomiosina. Els principals al·lergens són les parvoalbúmines. En processos de descomposició es formen amines biògenes. Evitar peix, farines de peix, aliments enriquits amb omega 3, marisc, mol·luscs i crustacis.

Al·lèrgia a Fruits Secs

Causades per proteïnes. Proteïnes de transferència de lípids (LTP). Reactivitat creuada (pistatxo-anacard). Evitar beguda d'ametlles, plats guisats, no consumir omega 6.

Al·lèrgia a Fruites i Hortalisses

Proteïnes LTP amb capacitat antifúngica i antibacteriana.

Intolerància al Gluten

Malaltia autoimmune per intolerància permanent al gluten que ocasiona inadequada absorció dels nutrients. Factors ambientals, genètics i immunològics.

Dieta Líquida

Dieta modificada en textura. Hipocalòrica (800 kcal, insuficient, necessita suplementació), sopes, brous. Semisòlida (1500 kcal, tipus puré, hipocalòrica, hipolipídica, baixa en lactosa i proteïna animal). Disfàgia, masticació. Tova (2000 kcal, fàcil digestió, brous, sopes, cremes, diabètics). Normal (2500 kcal, equilibrada, reducció de greix animal i sal).

Alimentació en Diferents Cultures

Asiàtica

Arròs, fruita i vegetals. Baixa en carn i greixos. 60% HC, 20% greixos, 15-20% proteïnes. Deficient en calci i ferro. Sud-oest asiàtica: mantega, arròs, baix en ous i llet. Sud-est: alt en ous, baix en carn. Yin: fruites i verdures. Yan: carn i peix.

Centre Europa, Anglosaxona i Americana

Alt contingut en greixos saturats. Baixa en fibra i vitamines. "Fast food". Consum de carns triturades. 42% HC, 40% greixos, 15-20% proteïnes.

Amèrica Central i Sud

Fruites tropicals, blat de moro, arròs.

Marroc

Blat i civada, baix en làctics. Carns halal, ous, peix i marisc, llegums, dàtils, taronges, llimones, ametlles, oli d'oliva, te amb menta i sucre. Esmorzar: te, pa, rebosteria. Dinar: amanides fredes. Sopar: tajine. Plats típics: harira, tajine, cuscús.

Musulmans

Prohibit: carn de porc i derivats, sang, carn d'animals carnívors, rèptils i insectes, alcohol. Sí: halal. Períodes de dejuni (Ramadà).

Jueus

Prohibit: carn de porc, peixos sense escates i aletes, sang, estruç, àguila, ous d'aus. Sí: kosher. Yom Kippur: no consumir ni cuinar junt carn i làctics.

Hindús

Prohibit: carn de vaca, alcohol. Sí: vegetarians. Períodes de dejuni.

Budistes

Prohibit: carn de vaca, porc, xai, pollastre i gallina, marisc, alcohol. Sí: vegetarians. Dejuni.

Vegetarians

Beneficis

Menys IMC, hipertensió arterial, colesterol total, incidència cardiovascular, risc de diabetis. Més control de la glucosa.

Tipus de Vegetarianisme

  • Pescovegetariana: Menja ous, llet i peix.
  • Semivegetariana: Llet, ou, peix, carn blanca.

Dietes Alternatives

Higenistes

Combinació d'aliments, dissociades, cada dia un aliment. Limiten les carns, alguns no admeten la llet, no processats.

Dieta Dissociada

Alcalinitzants (80%): fruita, verdura, llet. Neutres: cereals, fruits secs. Acidificants (20%): carn, peix.

Dieta Montignac

Llista d'aliments permesos i no permesos. Aprimament: àpats proteics-lipídics, amb HC d'índex glicèmic inferior a 35. Manteniment: s'apliquen els mateixos principis. Baixa en glucosa. Abundància de proteïnes pot ser perjudicial per al ronyó i el fetge.

Antidieta

No cal pesar aliments. Cada hora es menja un aliment. 51% fruita, 17% hortalisses, 75% HC i proteïnes.

Dietes "Màgiques"

Eficàcia no comprovada. Prescrites per persones alienes a la nutrició. Descripció imprecisa. Sense esforç es perd pes i s'anuncien com a segures. Hipocalòriques i desequilibrades. Efecte yo-yo. Presenten dèficit de nutrients a llarg termini. Són monòtones.

Dietes Excloents

Eliminen algun ingredient.

Cetogènica

Dieta rica en lípids i baixa en proteïnes i HC. Estimula els efectes metabòlics del dejuni forçant el cos a utilitzar lípids com a font d'energia.

  • Macrobiòtica: Vegetariana extrema, redueix la ingesta de líquids. Dèficit de ferro, calci, vitamina A, B12, D i C. Anèmia, escorbut, hipocalcèmia.
  • Scardale: Fase 1: Dieta que dura 15 dies. Fase 2: Manteniment. Sempre es manté el mateix esmorzar. Pèrdua de pes i massa muscular. Perd aigua per excés de proteïnes.
  • Atkins: Baixa en HC, sense fruita ni vegetals. Augmenta el colesterol i pot causar problemes intestinals.
  • Monodieta: Carxofa.
  • Dieta del grup sanguini: Dieta per a cada tipus de sang.

Entradas relacionadas: