Alimentació en Condicions Especials: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,33 KB
Alimentació en Condicions Especials
Modificacions de l'Alimentació Habitual
Adaptacions de la dieta per a les necessitats individuals.
Situacions de Risc
- Ingesta Insuficient de Nutrients: Gent gran, persones alcohòliques.
- Necessitats Metabòliques Augmentades: Embaràs i lactància, malalts.
- Transtorns Intestinals: Dificulten l'absorció de vitamines i minerals.
- Medicaments: Poden bloquejar l'absorció de nutrients.
Exemples de Condicions Clíniques
- Control Dietètic: Diabetis, obesitat, hipertensió, malalties renals.
- Transtorns Metabòlics: Gota, xantinúria, vesícula biliar.
- Estats Carencials: Anèmia.
- Intoleràncies: Gluten.
- Al·lèrgies: Aliments diversos.
Dietes Modificades amb l'Energia
- Reducció de pes: No inferior a 1500 kcal/dia. Reducció del 10-25% de l'energia habitual. HC: 50-55%, Proteïnes: 15-20%, Lípids: 30%.
- Augment de pes.
- Normalització de la glucèmia.
- Insulinoteràpia.
Recomanacions per a l'Obesitat
No inferior a 1500 kcal/dia.
Dieta Hipocalòrica
Balanç negatiu, cal assegurar el subministrament de micronutrients i complir els criteris de qualitat nutricional. Aporten 800-1500 kcal. És difícil cobrir les recomanacions de vitamines i minerals. Les dietes "màgiques" aporten entre 250 i 800 kcal.
Diabetis Mellitus
Mantenir un nivell segur de glucèmia. 45-60% HC, 10-20% proteïnes, 35% lípids. Rica en fibra. No està permesa l'addició de glucosa ni sucre invertit.
Edulcorants
- Naturals: Fructosa, estèvia, sorbitol, manitol, xilitol.
- Artificials: Sacarina, ciclamat, aspartam.
Dieta Modificada en Nutrients
"Cetogènica". HC inferior a 80 mg/dia.
Al·lèrgia a la Llet de Vaca
Causada per caseïna, lactoglobulina, lactoalbúmina. Cal buscar substituts derivats de la soja, hidrolitzats de caseïna. Cal evitar la llet i derivats, pastisseria i brioixeria, batuts, sopes amb llet, alguns embotits, pernil cuit, salsitxes.
Al·lèrgia a l'Ou
Causada per ovoalbúmina i ovomucoide. Cal tenir cura amb les vacunes triple vírica. Evitar ous i derivats, sopes clarificades amb ou, brioixeria, caramels, maionesa, embotits.
Al·lèrgia a Peix i Marisc
Proteïna muscular tropomiosina. Els principals al·lergens són les parvoalbúmines. En processos de descomposició es formen amines biògenes. Evitar peix, farines de peix, aliments enriquits amb omega 3, marisc, mol·luscs i crustacis.
Al·lèrgia a Fruits Secs
Causades per proteïnes. Proteïnes de transferència de lípids (LTP). Reactivitat creuada (pistatxo-anacard). Evitar beguda d'ametlles, plats guisats, no consumir omega 6.
Al·lèrgia a Fruites i Hortalisses
Proteïnes LTP amb capacitat antifúngica i antibacteriana.
Intolerància al Gluten
Malaltia autoimmune per intolerància permanent al gluten que ocasiona inadequada absorció dels nutrients. Factors ambientals, genètics i immunològics.
Dieta Líquida
Dieta modificada en textura. Hipocalòrica (800 kcal, insuficient, necessita suplementació), sopes, brous. Semisòlida (1500 kcal, tipus puré, hipocalòrica, hipolipídica, baixa en lactosa i proteïna animal). Disfàgia, masticació. Tova (2000 kcal, fàcil digestió, brous, sopes, cremes, diabètics). Normal (2500 kcal, equilibrada, reducció de greix animal i sal).
Alimentació en Diferents Cultures
Asiàtica
Arròs, fruita i vegetals. Baixa en carn i greixos. 60% HC, 20% greixos, 15-20% proteïnes. Deficient en calci i ferro. Sud-oest asiàtica: mantega, arròs, baix en ous i llet. Sud-est: alt en ous, baix en carn. Yin: fruites i verdures. Yan: carn i peix.
Centre Europa, Anglosaxona i Americana
Alt contingut en greixos saturats. Baixa en fibra i vitamines. "Fast food". Consum de carns triturades. 42% HC, 40% greixos, 15-20% proteïnes.
Amèrica Central i Sud
Fruites tropicals, blat de moro, arròs.
Marroc
Blat i civada, baix en làctics. Carns halal, ous, peix i marisc, llegums, dàtils, taronges, llimones, ametlles, oli d'oliva, te amb menta i sucre. Esmorzar: te, pa, rebosteria. Dinar: amanides fredes. Sopar: tajine. Plats típics: harira, tajine, cuscús.
Musulmans
Prohibit: carn de porc i derivats, sang, carn d'animals carnívors, rèptils i insectes, alcohol. Sí: halal. Períodes de dejuni (Ramadà).
Jueus
Prohibit: carn de porc, peixos sense escates i aletes, sang, estruç, àguila, ous d'aus. Sí: kosher. Yom Kippur: no consumir ni cuinar junt carn i làctics.
Hindús
Prohibit: carn de vaca, alcohol. Sí: vegetarians. Períodes de dejuni.
Budistes
Prohibit: carn de vaca, porc, xai, pollastre i gallina, marisc, alcohol. Sí: vegetarians. Dejuni.
Vegetarians
Beneficis
Menys IMC, hipertensió arterial, colesterol total, incidència cardiovascular, risc de diabetis. Més control de la glucosa.
Tipus de Vegetarianisme
- Pescovegetariana: Menja ous, llet i peix.
- Semivegetariana: Llet, ou, peix, carn blanca.
Dietes Alternatives
Higenistes
Combinació d'aliments, dissociades, cada dia un aliment. Limiten les carns, alguns no admeten la llet, no processats.
Dieta Dissociada
Alcalinitzants (80%): fruita, verdura, llet. Neutres: cereals, fruits secs. Acidificants (20%): carn, peix.
Dieta Montignac
Llista d'aliments permesos i no permesos. Aprimament: àpats proteics-lipídics, amb HC d'índex glicèmic inferior a 35. Manteniment: s'apliquen els mateixos principis. Baixa en glucosa. Abundància de proteïnes pot ser perjudicial per al ronyó i el fetge.
Antidieta
No cal pesar aliments. Cada hora es menja un aliment. 51% fruita, 17% hortalisses, 75% HC i proteïnes.
Dietes "Màgiques"
Eficàcia no comprovada. Prescrites per persones alienes a la nutrició. Descripció imprecisa. Sense esforç es perd pes i s'anuncien com a segures. Hipocalòriques i desequilibrades. Efecte yo-yo. Presenten dèficit de nutrients a llarg termini. Són monòtones.
Dietes Excloents
Eliminen algun ingredient.
Cetogènica
Dieta rica en lípids i baixa en proteïnes i HC. Estimula els efectes metabòlics del dejuni forçant el cos a utilitzar lípids com a font d'energia.
- Macrobiòtica: Vegetariana extrema, redueix la ingesta de líquids. Dèficit de ferro, calci, vitamina A, B12, D i C. Anèmia, escorbut, hipocalcèmia.
- Scardale: Fase 1: Dieta que dura 15 dies. Fase 2: Manteniment. Sempre es manté el mateix esmorzar. Pèrdua de pes i massa muscular. Perd aigua per excés de proteïnes.
- Atkins: Baixa en HC, sense fruita ni vegetals. Augmenta el colesterol i pot causar problemes intestinals.
- Monodieta: Carxofa.
- Dieta del grup sanguini: Dieta per a cada tipus de sang.