L'Alienació en Marx: Anàlisi Filosòfica i Crítica Social

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,36 KB

L'Alienació en Marx: Concepte i Manifestacions

El Concepte d'Alienació en la Filosofia de Marx

L'alienació és un concepte que Karl Marx troba en Hegel i Feuerbach, i que esdevé fonamental en la seva filosofia. Alienar-se significa la pèrdua d'una cosa que ens pertany i que es converteix en una altra cosa que no som. Perdem la nostra humanitat. Quan Marx empra el concepte d'alienació, gairebé sempre té una connotació negativa, perquè el treballador viu en una situació d'opressió.

També té un sentit neutre: Marx diu que quan una persona realitza una activitat productiva, el que fa és exterioritzar una part de si mateix perquè els altres puguin observar-ho.

També té un sentit pejoratiu, pel fet que l'ésser humà es converteix en allò que no és.

L'Alienació del Treballador en el Mode Capitalista

L'alienació del treballador dins el mode capitalista es pot analitzar en els termes següents: l'ésser humà és víctima de quatre alienacions alhora:

  • Alienació en relació amb la natura

    L'ésser humà transforma la natura per subsistir. Marx la descriu com “el seu cos inorgànic”. En el mode de producció capitalista, la natura no pertany al treballador sinó al capital. La natura ha passat a ser una mercaderia.

  • Alienació de l'activitat productiva mateixa

    Marx diu que el treball hauria de ser una activitat lliure i creativa. Una persona hauria de poder sentir-se satisfeta. Marx diu que el treball en el mode capitalista és tot el contrari: no és lliure ni creatiu, sinó que és una obligació, ja que el treballador està obligat a fer aquesta activitat a canvi d'un salari. Diu que el treball ens animalitza; el treballador fa feina per poder menjar i sobreviure, com fan els animals. A més a més, per al treballador és un sofriment, ja que el treball és obligat i costa fer-ho, i si no hi hagués una coacció, ningú faria feina. La força de treball del treballador no li pertany, pertany al propietari dels mitjans de producció.

  • Alienació de l'objecte del seu treball

    Ni tan sols allò que el treballador produeix, és a dir, l'objecte del seu treball, no li pertany, ja que pertany al propietari. A més, l'objecte domina el treballador, perquè li imposa el seu ritme de producció. I com més treballa, més ric es fa el capitalista i més pobre el treballador.

  • Alienació dels altres éssers humans

    En el mode de producció capitalista, les relacions no són les que haurien de ser. Aquestes haurien de ser de solidaritat i igualtat; en canvi, són tot el contrari: són d'enfrontament, competència i oposició. El treballador s'enfronta a ell mateix, s'animalitza. També s'enfronta amb els altres treballadors establint competència i rivalitat.

Alienació Social

El sistema capitalista, és a dir, el mode de producció capitalista, determina una societat enfrontada en dues classes socials: la classe del proletariat i la dels capitalistes. Una és la classe dels dominants i l'altra els dominats. Hi ha alienació social perquè els capitalistes obliguen que hi hagi enfrontaments. L'enfrontament només desapareixerà quan hi hagi una societat sense classes.

Alienació Política

El mode de producció capitalista determina una estructura en una classe política que mana i una altra que obeeix. L'Estat només defensa els interessos d'una classe social concreta i no els interessos comuns.

Alienació Religiosa

En la societat capitalista, el primer objectiu de l'Estat és l'administració de l'explotació de l'obrer. La religió, segons Marx, serveix per adormir la consciència de les persones. Adorm la consciència perquè presenta aquesta vida com una vall de llàgrimes per passar-la i descobrir després el paradís, per guanyar una recompensa futura. És tot un constructe dels sistemes capitalistes en mans dels burgesos. Tant l'Estat com la religió són estructures ideològiques al servei de la classe que té el poder.

Conclusió sobre l'Alienació en el Capitalisme

En general, el treball en el sistema capitalista està alienat perquè el treballador s'animalitza i es converteix en una mercaderia. Marx vol denunciar aquesta situació perquè els treballadors prenguin consciència i passin a l'acció, transformant aquesta situació.

Entradas relacionadas: