Alerta alimentària: Carn de cavall en hamburgueses d'Eroski i AhorraMas

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Inglés

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,41 KB

Hamburgueses amb carn de cavall

Alerta de l'OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha detectat la presència de carn de cavall en hamburgueses comercialitzades per Eroski i AhorraMas, dos supermercats espanyols. Aquesta troballa es produeix després de l'alerta generada a Irlanda per un cas similar.

Tot i que la carn de cavall no representa un risc per a la seguretat alimentària, l'OCU denuncia que la seva presència en hamburgueses etiquetades com a 100% vacunes constitueix un frau al consumidor.

L'OCU exigeix una investigació urgent per part de l'AESAN, el Ministeri d'Agricultura i les Comunitats Autònomes per a determinar com ha arribat la carn de cavall a aquestes hamburgueses sense ser declarada en l'etiquetatge. A més, l'organització anuncia que multarà els responsables d'aquest engany.

Anàlisi de les hamburgueses

L'estudi realitzat per l'OCU ha revelat que algunes hamburgueses contenen conservants, additius i un alt contingut en sulfits, un additiu que prevé el creixement de bacteris. Un excés de sulfits pot provocar vòmits, dolors abdominals i, en persones al·lèrgiques, mals de cap.

Problemes detectats:

  • Etiquetatge deficient: 6 dels productes analitzats no indicaven el percentatge de carn en l'etiqueta, incomplint la normativa vigent i confonent al consumidor.
  • Baixa qualitat de la carn: Moltes hamburgueses contenien un alt percentatge de tendons, cartílags i greix, en detriment de la carn de qualitat.
  • Excés d'additius: La majoria de les hamburgueses fresques envasades contenen conservants i altres additius com antioxidants, colorants, potenciadors del sabor i sulfits.
  • Presència de carn de cavall: L'anàlisi d'ADN va confirmar la presència de carn de cavall en hamburgueses etiquetades com a 100% vacunes.

Informació de l'etiqueta

L'etiquetatge dels productes alimentaris ha d'incloure la següent informació:

  1. Denominació de venda del producte.
  2. Llista d'ingredients.
  3. Quantitat de determinats ingredients o categories d'ingredients.
  4. Quantitat neta (per a productes preembalats).
  5. Data de durada mínima o data de caducitat.
  6. Condicions especials de conservació i utilització.
  7. Nom i adreça del fabricant, embalador o venedor.
  8. Lloc d'origen o procedència (si la seva omissió pot induir a error al consumidor).
  9. Mode d'ocupació (si és necessari per a un ús adequat del producte).
  10. Grau alcohòlic volumètric (per a begudes amb un grau alcohòlic superior a l'1,2%).

Preguntes freqüents sobre els sulfits en la carn

Per què s'afegeixen sulfits a la carn?

Els sulfits s'utilitzen com a conservants per a evitar el creixement de bacteris i mantenir el color original de la carn. En grans quantitats, poden provocar vòmits, mals abdominals i mals de cap en persones al·lèrgiques.

Quin és el límit legal de sulfits en hamburgueses?

La Ingesta Diària Admissible (IDA) de sulfits és de 0,7 mg/kg de pes corporal.

Què és la Ingesta Diària Admissible i com es determina?

La IDA és un índex que mesura el grau de perillositat de la ingesta d'un additiu alimentari. Es defineix com la quantitat aproximada d'un additiu que es pot ingerir diàriament, durant tota la vida, sense que representi un risc apreciable per a la salut. La IDA és determinada per comitès científics d'experts que assessoren a les autoritats reguladores.

Quin és el valor de la IDA de sulfits?

La IDA de sulfits és de 0,7 mg/kg de pes corporal, equivalent a 49 mg/dia per a un adult i 21 mg/dia per a un nen. Aquest valor es basa en la dosi que no produeix efectes gastrointestinals.

Com s'ha detectat la carn de cavall en les hamburgueses?

L'OCU ha detectat la presència de carn de cavall mitjançant proves d'ADN realitzades en 20 hamburgueses comercialitzades a Espanya. Dues de les mostres, corresponents a les marques AhorraMas i Eroski, van donar positiu per a ADN d'equins.

Riscos per a la salut de la carn de cavall

La carn de cavall pot ser portadora de malalties com la triquinosis i la salmonel·losi. La triquinosis és una malaltia parasitària causada per un nematode que es troba en la carn infectada. La salmonel·losi és una infecció bacteriana que pot causar gastroenteritis aguda.

Entradas relacionadas: