Al-Àndalus a les Balears: Història, Societat i Conquesta
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,87 KB
Al-Àndalus (711-1492)
El 711, els musulmans envaeixen la Península Ibèrica amb un exèrcit berber que creua Gibraltar i derrota el rei Roderic a la Batalla de Guadalete. Aquest exèrcit, comandat per Tariq, es va desplaçar per les calçades romanes, facilitant la conquesta, que al 718 ja estava quasi culminada. Així, es va conformar la presència de l'islam a la Península Ibèrica. El període islàmic comença el 902 i dura fins al 1229 a les Balears. Les Balears (Mallorca, Menorca i Eivissa) s'anomenaren les illes Orientals d'Al-Àndalus. Sota el poder musulmà, les Balears es convertiren en un centre estratègic des del punt de vista polític, militar i comercial. Les Balears van ser conquerides per Isam al-Khawlani després d'una dura lluita.
Etapes de les Balears a l'època musulmana:
A) Les Balears en temps de l'Emirat i el Califat de Còrdova (902-1015)
Les Balears van ser conquerides per Isam al-Khawlani, qui va quedar com a valí. La capital es va establir a Madina Mayurqa i el nucli del poder polític a l'Almudaina. Llavors es repoblà l'arxipèlag amb musulmans procedents de la Península Ibèrica.
B) Les Balears durant els Regnes de Taifes (1015-1115)
Les Taifes són un imperi musulmà independent que va substituir l'imperi dels califes cordovesos. Les Taifes tenien un alt nivell cultural i econòmic, però un baix nivell polític. Les illes formaven part del Regne de Dénia, però després van ser una taifa independent.
C) Període Almoràvit (1115-1203)
Els almoràvits eren tribus del nord d'Àfrica que es van anar fent amb el control d'Al-Àndalus, i el 1115 les Balears s'incorporen al seu territori. Entraren en decadència amb l'entrada dels almohades i desaparegueren.
D) Període Almohade (1203-1229)
Abu Yahya al 1208 va ser nomenat governador i va formar un principat semi-independent. El 1229 Mallorca es va incorporar a la civilització cristiana.
Administrativament, les illes es dividien en juz' (districtes). A Mallorca en tenien 12 i a Eivissa 5. Tenien una funció fiscal. La societat es componia de tribus àrabs i berbers que es dedicaven a l'agricultura. S'organitzaven com a tribus (clans). Els pagesos i l'administració pública es relacionaven directament. Es mesclaven els berbers, els andalusins, àrabs i descendents indígenes. D'aquests clans han quedat molts noms en la toponímia rural de les Balears.
Econòmicament, depenien de l'agricultura. Dividien el camp en alqueries i rafals. A cada illa hi havia un únic nucli urbà.
Culturalment, va ser una època d'importants juristes, filòsofs, poetes i historiadors. Hi ha poques restes arqueològiques: destaquen els banys àrabs i molts topònims.
Conquesta i Repartiment de Mallorca (1229)
El 5 de setembre de 1229, l'exèrcit que havia de conquerir Mallorca va desembarcar i va arribar el 9 al vespre al Port de Santa Ponça. El 31 de desembre es va produir l'assalt definitiu a Madina Mayurqa. Molts musulmans van morir o van ser esclavitzats pels vencedors.
Amb la nova organització social, s'imposà el feudalisme i part de l'illa va quedar en mans del rei i l'altra en mans dels magnats que participaren en la conquesta.
La Conquesta i el Repartiment d'Eivissa i Formentera (1235)
8 d'agost de 1235.
A Mallorca i Eivissa hi habitaven repobladors cristians (majoria catalans), musulmans esclaus fent feina al camp i alguns musulmans lliures. L'organització social, les institucions i els costums eren iguals que a Catalunya. Destaca la llengua catalana i la religió cristiana. Totes les illes s'organitzaren amb un nucli urbà com a capital.
El rei Jaume I va morir el 1276 i va repartir els seus estats entre els seus dos fills. A Pere el Gran li va deixar Aragó, Catalunya i València. A Jaume (el Menor) les Balears i alguns territoris del nord dels Pirineus, i així fundà el Regne privatiu de Mallorca.
La Conquesta de Menorca (1287)
Tractat de Capdepera per Alfons III.
El Regne Privatiu de Mallorca (1276-1343)
Tan sols durà entre 1276 i 1343 i va tenir tres sobirans.
Jaume II (1276-1311), el Bon Rei
Va ser el primer rei de Mallorca. Va haver de fer front al seu germà perquè no acceptava la seva independència i li va fer firmar un pacte d'infeudació. Per incompliment d'aquest pacte, Pere III el Gran, va enviar el seu fill Alfons a conquerir Mallorca. Amb el Tractat d'Aragni va poder recuperar totes les seves terres. Així i tot, Jaume II mantenia el lligam feudal amb la Corona d'Aragó.
En aquest període es comença a construir la Seu, el Castell de Bellver i les fortificacions de l'Alcúdia i Capdepera, i es va reformar l'Almudaina. També varen fundar viles a la Part Forana i això fomentà el repoblament i el reagrupament de l'espai rural.