Què és l'Aigua? Propietats i Importància en la Vida

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,89 KB

Què és l'Aigua?

L'aigua és un compost químic transparent, inodor i insípid, químicament format per hidrogen i oxigen, de fórmula empírica H2O. És el constituent majoritari de la pluja, mars, llacs i rius.

L'aigua té una elevada capacitat per a dissoldre substàncies i rarament es troba com a substància pura, sinó que forma part d'alguna mescla.

Propietats de l'Aigua

  1. Dissolvent Universal
    A causa de la seva polaritat, l'aigua és un excel·lent dissolvent i pot dissoldre moltes substàncies, la qual cosa la fa essencial per a reaccions químiques i processos biològics.
  2. Tensió Superficial
    L'aigua té una alta tensió superficial a causa de la cohesió entre les molècules en la superfície. Això permet que organismes xicotets, com insectes aquàtics, floten en la superfície.
  3. Polaritat
    Les molècules d'aigua són polars. A causa de la distribució desigual d'electrons entre l'oxigen i l'hidrogen, un pol té càrrega positiva i l'altre pol té càrrega negativa. La polaritat és una propietat important en molècules perquè afecta les seves interaccions amb altres molècules, així com la seva capacitat per a dissoldre's en altres substàncies polaritzades i la seva participació en reaccions químiques.
  4. Cohesió
    Les molècules d'aigua es mantenen unides mitjançant les forces dels enllaços d'hidrogen, creant cohesió entre elles.
  5. Alta Capacitat Calorífica
    L'aigua té una capacitat molt alta per absorbir i emmagatzemar calor, la qual cosa la fa resistir als canvis de temperatura. Això és important per mantenir una temperatura corporal constant en els organismes vius.
  6. Claritat
    L'aigua és transparent a la llum visible, la qual cosa permet que les plantes aquàtiques facin la fotosíntesi i mantinguin la vida en l'ambient aquàtic.
  7. Densitat màxima a 4°C
    L'aigua assolix la seva densitat màxima a 4 graus Celsius, la qual cosa és essencial per a la vida aquàtica. A mesura que es refreda, la densitat de l'aigua disminueix i flota, formant gel en la superfície en lloc de al fons.
  8. Calor latent de fusió i vaporització
    Es necessita molta calor per a desfer-se (sòlid a líquid) o vaporitzar (líquid a gas) l'estat de l'aigua. Això ajuda a regular la calor del planeta.
  9. Adhesió
    L'aigua té afinitat per altres substàncies, la qual cosa li permet adherir-se a una varietat de superfícies. Això és important per a processos biològics com la producció de saba en les plantes.
  10. Reaccions Químiques
    L'aigua participa en moltes reaccions químiques i juga un paper important en el metabolisme dels éssers vius.

Entradas relacionadas: