Agricultura i ramaderia: pràctiques i activitats
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,96 KB
Agricultura alternativa:
Pròpia dels països desenvolupats, és molt respectuosa amb el medi ambient, perquè combina cultius que permeten la regeneració del sòl i no utilitza adobs ni fertilitzants químics i no resulten perillosos per a la salut humana. Utilitza fertilitzant orgànics i la rotació de cultius.
Agricultura de regadiu:
Aquell terreny dedicat a cultius que es fertilitzant amb el rec mitjançant sèquies, aspersors,..Utilitza aigua procedent del subsòl o d’embassaments, que permet una agricultura intensiva. Els cultius són diferents segons les zones. El regadiu a Espanya ocupa més de 3’5 milions d’Ha.
Ex:
la major part de d’aquesta agricultura la trobem a la façana mediterrània, especialment a la provincia d’Almeria.
Agricultura de secà:
Aquella terra de labor que careix de rec artificial i només es beneficia de l’aigua de la pluja. Es dona a les zones prelitorals més muntanyoses. És de caràcter extensiu. El secà ocupa a Espanya uns 15 milions d’Ha.
Agroturisme:
Activitat econòmica que consisteix en allotjar a cases rurals visitants procedents de nuclis urbans que desitgen entrar en contacte amb la natura, practicar senderisme o excursionisme. Suposa una important entrada d’ingressos per a les explotacions agràries tradicionals, i les inversions que comporta solen rebre subvencions autonòmiques. Tot això contribueix a frenar la despoblació i millorar la qualitat de vida.
Aigües jurisdiccionals:
Són les que banyen les costes d’un Estat a la jurisdicció del qual estan subjectes. A finals de la dècada dels 70, l’ampliació d’aquestes a 200 milles accentuà el problema pesquer en dificultar l’accés a àrees tradicionals de la pesca d’altura.
Parceria:
Sistema d’explotació agrària pel qual el titular d’una finca rústica cedeix temporalment a un parcer el seu ús per a una explotació agrària. Els beneficis es reparteixen entre els dos en funció al que hagin aportat.
Ex:
Són tradicionals a Mallorca, i sobre tot a Menorca. També els trobem en Andalusia o Extremadura.
Aqüicultura:
Cultiu controlat d’espècies marines potenciades per l’esgotament dels caladors o plantes aquàtiques per augmentar la producció.. La d’aigua dolça (piscifactories) és més fàcil de controlar que la marina orientada al cultiu de mol·lusc i crustacis i rodaballo (Galícia).
Caladors:
Llocs on és abundant la pesca. Els caladors nacionals de la costa Nord-oest estan sobreexplotats, aquests esgotament ha provocat que la flota pesquera vagi a faenar a caladors que pertanyen a altres països i ha significat una disminució de les captures i un major cost.
Ex:
el Gran Sol a Europa.
Conreus transgènics:
Són cultius que sorgeixen de la manipulació genètica de les plantes. Es pretén que cresquin sense necessitat d’adobs i siguin resistents a les malalties per assegurar i millorar les collites. Aquesta manipulació és en mans de les grans multinacionals i la UE recela dels seus efectes sobre la salut i el medi ambient.
Ex:
en Espanya hi ha blat... i es comercialitzen aliments transgènics.
Indústria agroalimentària:
Activitat econòmica del sector secundari dedicada a transformar els aliments procedents de la producció agrícola i ramadera, amb la finalitat de ser manipulats per la indústria o ser consumits per persones i animals. Els nous hàbits alimentaris s’han de relacionar amb la producció massiva de menjars ràpids i precuinats. En Espanya el valor econòmic dels productes transformats és igual o superior al dels productes agraris no transformats
Monocultiu:
Pràctica agrícola que consisteix en dedicar tota la terra disponible a un conreu únic. Pot donar-se en cultius extensius com intensius. La desaparició de l’agricultura de subsistència, la mecanització i la millora dels transports promouen, una especialització de l’agricultura que afavoreix el monocultiu. La seva explotació pot resultar perillós als països menys desenvolupats, per possibles baixades sobtades de preus.
Ex
El cafè en Colòmbia, l’oliva en Jaén...
Policultiu:
Sistema de cultiu primitiu, , que consisteix a cultivar en una mateixa zona productes molt diversos destinats a alimentar la població local. Pot ser tant intensiu com extensiu i es dona tant en secà com a regadiu. És un sistema idoni per al autoabastament de la família campesina.
Ex:
Encara que està en retrocés, als regadius d’horta de llevant, encara és present.
Pesca litoral:
Conjunt de tècniques i activitats mitjançant les quals l’home agafa peixos prop de la costa. Els vaixells són de menys de 20 tones de registre brut i amb poca tripulació, tornen diàriament a port.
Ex:
la pesca del lluç al Cantàbric.
Piscifatoria:
Instal·lacions destinades a la cria i desenvolupament de peixos a fi de comercialitzar-los. Pot practicar-se amb espècies d’aigua dolça i marines.
Ex:
Piscifactories de truites a Astúries.
Política Agrària Comunitària:
Cos de disposicions que tenen com a objectius la lliure circulació de productes agrícoles entre membres de la UE, la institució d’una preferència a la frontera a favor dels pagesos comunitaris, l’existència d’organismes que garanteixen la compra, a preus d’intervenció de la producció i garantia per als excedents generats mitjançant primes o subvencions.
Exemple:
Les subvencions atorgades a distints productes: cereals.
Ramaderia intensiva:
Conjunt d’activitats humanes relacionades amb la cria i el comerç de bestiar que es fa a llocs molt poblats on el terreny és escàs i car, es procura produir la major quantitat de productes al mínim espai possible. Es dedica a la producció bovina de carn i a l’avicultura.
Exemple:
les granges avícoles de Catalunya.
Ramaderia extensiva
Conjunt d’activitats humanes relacionades amb la cria i el comerç de bestiar que es fa a llocs poc poblats on es disposa de molta terra i la mà d’obra és escassa i cara, s’orienta a obtenir grans produccions a un baix preu. Aquest es sol comercialitzar abans de les estacions seques.
Exemple
: explotació ovina extensiva.
Repoblació forestal:
Tècnica forestal d’explotació que tracta de solucionar l’impacte mediambiental provocat per la tala excessiva de boscos o pels incendis. Consisteix en tornar a plantar arbres allà on s’hagués perdut una zona boscosa. La repoblació de major valor ecològic és aquella on es tornen a plantar arbres que eren característics de la zona.
Ex
pins i eucaliptus.
Transhumància:
Varietat de pastura, on el ramat es trasllada des de les pastures d’hivern a les d’estiu i viceversa. Aquest trasllat es produeix seguint un ritme climàtic i estacional. dos tipus: descendent o hivernal, cal al pla, i ascendent, on es condueixen els ramats cap a les muntanyes.
Exemple:
Cañadas lleoneses.
Activitat forestal:
activitat que té com a objectiu l’aprofitament econòmic dels boscos per obtenir un producte divers.
Ex:
resina, suro. Els rendiments més elevats s’ obtenen a les selves, als boscos tropicals humits i als boscos temperats septentrionals, on abunden les coníferes.
Pesca d’altura:
La pesca de gran altura és la que es practica en els llocs més allunyats del continent amb vaixells de grans tonatges i tècniques modernes per a la localització dels bancs de peixos i la seva posterior captura. Surten a pescar en flotes organitzades amb un vaixell-dida , en què la resta va descarregant diàriament la pesca i allà s'inicia el procés de transformació, i amb els residus s'inicia la fabricació de pinsos i farines. La durada de cada expedició sol ser de diversos mesos. Es porta a terme a les costes africanes.