Agricultura i Ramaderia: Factors i Tipus
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,31 KB
Factors que Condicionen l'Aprofitament Agrícola
L'agricultura està condicionada per factors físics i humans que afavoreixen, dificulten o, fins i tot, poden impedir un determinat aprofitament agrícola. Els factors físics continuen sent decisius per a les societats poc tecnificades.
Factors Físics de l'Agricultura
Els principals factors físics que influeixen en l'activitat agrícola són tres:
- El clima: Les plantes no creixen als llocs que presenten temperatures molt altes, temperatures baixes, o a les zones en què les pluges són molt escasses o excessives.
- El relleu: L'altitud i el pendent del terreny condicionen l'activitat agrària. També és impossible conrear terres amb una inclinació superior als 10º. A vegades, però, s'han de conrear els vessants muntanyosos, tot i que sigui més costós. Per fer-ho, es creen terrasses, bancals o marjades.
- El sòl: La grandària dels grans de terra i la seva porositat condicionen la quantitat d'oxigen del sòl i la capacitat que té per retenir aigua.
Factors Humans de l'Agricultura
Entre els factors humans podem destacar:
- El volum de població: Ha conduït a fer més extensa la superfície conreada i a utilitzar mitjans que milloren el rendiment de les terres.
- Les tècniques agrícoles: Als països desenvolupats, les tècniques agrícoles modernes han augmentat la producció. Als països subdesenvolupats es continuen utilitzant tècniques tradicionals, per això les collites són menors.
- La destinació final de la producció: En l'anomenada agricultura de subsistència, la producció es destina a l'autoconsum. En canvi, l'agricultura de mercat s'especialitza en un producte o en un nombre reduït de productes, perquè la producció és destinada a la venda.
- Les polítiques agràries: Ajudes econòmiques als agricultors o la fixació de quotes a una determinada producció. Els governs protegeixen els agricultors restringint les importacions de certs productes que puguin competir en millors condicions amb els seus.
Països Desenvolupats: Una Agricultura de Mercat
La revolució agrícola va portar el pas d'una agricultura de subsistència, destinada a alimentar les famílies pageses, a una agricultura orientada a la venda, per això és una agricultura de mercat.
Com és l'Agricultura de Mercat?
L'agricultura de mercat té com a objectiu més important obtenir el benefici màxim.
- L'especialització: Es conrea un sol producte en cada explotació agrícola, fet que millora els rendiments.
- La mecanització de les feines del camp: El treball humà és substituït per màquines, fet que permet ocupar menys mà d'obra i realitzar les tasques agrícoles en menys temps.
- L'aplicació de tècniques de conreu modernes: Milloren la capacitat de sòl i permeten obtenir diverses collites anuals. L'aplicació dels avenços de la biotecnologia a l'agricultura ha originat noves varietats de conreus modificats genèticament: els transgènics.
Requereix grans inversions de diners, però els costos es veuen compensats amb l'augment de la productivitat, que permetrà obtenir més beneficis.
Efectes de l'Agricultura de Mercat
- L'alta productivitat permet abaixar els preus.
- S'agilitza la comercialització.
- Si es produeixen grans quantitats d'un producte es poden utilitzar transports especialitzats.
També té efectes negatius: els fertilitzants contaminen el sòl i les aigües. Les subvencions que concedeixen els governs dels estats rics als agricultors col·loquen en una situació de desavantatge els productes dels països pobres que tracten de competir amb aquests.
Països Subdesenvolupats: Plantacions i Agricultura Tradicional
Agricultura tradicional, que ocupa pagesos amb escassos recursos i que conreen les terres per obtenir el seu aliment.
Com és l'Agricultura de Plantació?
La plantació és una explotació agrícola situada normalment als països tropicals subdesenvolupats. L'origen de les plantacions és molt antic, entre els segles XVI i XIX.
- És una agricultura de mercat, destinada a l'exportació, se situen en zones ben comunicades.
- Es practica en grans propietats.
- Exigeix una gran inversió de capital per comprar el terreny i explotar-lo.
- Hi predomina el monocultiu.
- Ocupa mà d'obra abundant, a la qual es paguen salaris baixos i que es contracta de forma temporal.
- La productivitat és alta i s'hi apliquen tots els mitjans tècnics possibles.
- Els beneficis econòmics són per a les empreses estrangeres. Alguns països han d'importar aliments per a la població.
- L'explotació és molt intensiva.
- Si els preus baixen, es pot arribar a tancar l'explotació, i condemnar els treballadors a l'atur i a la misèria.
Com és l'Agricultura Tradicional?
- El seu objectiu principal és obtenir l'aliment necessari per a la família pagesa. Es tracta d'una agricultura de subsistència, es practica en propietats petites.
- Predomina la policultura.
- Tècniques i eines de conreu molt primitives, per aquest motiu, la productivitat és baixa.
- Hi ha una forta dependència dels factors físics.
La Ramaderia
Consisteix en la cria d'animals per al seu aprofitament: s'utilitzen com a força de treball o es destinen a la reproducció. Les espècies animals més nombroses són el boví, l'oví i el porcí. També són importants el bestiar cabrum i equí. La cria de conills rep el nom de cunicultura, la cria d'aus avicultura, i la d'abelles apicultura. La ramaderia ha estat considerada un complement de l'agricultura.
La investigació científica ha permès obtenir races selectes, que proporcionen rendiments elevats, i vèncer moltes malalties que afectaven el bestiar.
Dos Tipus Principals de Ramaderia
- Extensiva
- Intensiva
La Ramaderia Extensiva
La ramaderia extensiva es practicava tant als països desenvolupats com als subdesenvolupats.
- És pròpia de les grans explotacions, el bestiar s'alimenta de pastures naturals.
- Requereix inversions escasses en mà d'obra, la productivitat és baixa.
- Els tipus de bestiar característics són el boví i l'oví, es destinen a la venda, en països desenvolupats, i a l'autoconsum als països subdesenvolupats.
La Ramaderia Intensiva
És pròpia dels països desenvolupats:
- Es practica en explotacions amb instal·lacions, però la productivitat és alta.
- És una ramaderia estabulada, la qual cosa significa que els animals es crien en estables, per augmentar la producció. El bestiar s'alimenta tant de pastures naturals com de plantes farratgeres, en aquest cas parlem de ramaderia semiestabulada.
- Els tipus de bestiar característics són el boví, el porcí i l'avícola, que es destina als mercats.