Agricultura, Ramaderia i Conceptes Clau del Sector Primari a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,53 KB

Tipus d'Agricultura i Ramaderia a Espanya

Conreus de Regadiu

És un tipus d'agricultura intensiva. Destaquen els cítrics (País Valencià), els fruiters i les hortalisses en zones especialitzades (Lleida, Catalunya, Múrcia, Almeria).

Agricultura en Hivernacles

És la que ha assolit major desenvolupament recentment. L'objectiu és obtenir fruites i hortalisses fora de temporada (melons, maduixes...) i l'agricultura ornamental (clavell, gladiol...). Destaquen les zones d'Almeria i Múrcia.

Ramaderia a Espanya

Espanya és el segon país ramader de la Unió Europea i representa el 40% de la producció agrària. La ramaderia tradicional es basa en el pasturatge. Destaquen la ramaderia bovina del nord (Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc) i la ramaderia ovina (Castella-la Manxa). La ramaderia estabulada moderna es desenvolupa en zones especialitzades, sobretot la ramaderia porcina i l'avicultura.

Conceptes Clau del Sector Primari

  • Sector primari: Conjunt d'activitats encaminades a l'obtenció de primeres matèries de l'agricultura, la pesca, la ramaderia i l'explotació forestal.
  • Sector secundari: Conjunt d'activitats encaminades a la transformació de primeres matèries en productes elaborats o semielaborats: indústria i construcció.
  • Sector terciari: Inclou les activitats que proporcionen serveis imprescindibles per al desenvolupament d'altres sectors: transports, comerç, sanitat, educació, finances, turisme.
  • Població concentrada: Assentament de la població formant nuclis compactes. S'estén per tot el territori espanyol, predominant els nuclis petits a la Meseta Nord i els nuclis mitjans i grans a la Meseta Sud.
  • Població disseminada: Assentament de la població agrària en l'espai rural de manera aïllada. Domina a la perifèria peninsular i a les illes Balears i Canàries.
  • Agricultura de regadiu: Aquella que necessita l'aportació regular d'aigua mitjançant mitjans artificials: sèquies, aspersors, goteig (arròs, fruites, hortalisses).
  • Agricultura de secà: Aquella que manca de reg artificial i només rep aigua de la pluja. Inclou cereals (Castella i Aragó), vinya (La Manxa, Rioja, Múrcia) i olivera (Andalusia, Extremadura), conreus molt adequats al clima mediterrani.
  • Monocultiu: Pràctica agrícola que consisteix a dedicar tota la terra disponible a un conreu únic.
  • Policultiu: Conreu de diversos productes en una mateixa zona, en bona mesura destinats al mercat local. Pot ser tant intensiu com extensiu, i es dona tant en secà com en regadiu.
  • Agricultura alternativa (ecològica o biològica): És aquella que respecta el medi ambient. No utilitza fertilitzants ni adobs químics, sinó orgànics, i fa servir la rotació de conreus que permeten la regeneració del sòl. Està creixent els darrers anys a Espanya, subvencionada per la Unió Europea.
  • Conreus transgènics: Són cultius que sorgeixen de la manipulació genètica de les plantes. Es pretén així obtenir determinats avantatges, com resistència a les plagues o no necessitar adobs.
  • Indústria agroalimentària: Activitat econòmica del sector secundari dedicada a transformar els aliments procedents de l'agricultura, la ramaderia i la pesca, amb la finalitat de ser manipulats per la indústria o destinats al consum.

Entradas relacionadas: