L'Agricultura a Espanya: Evolució, Estructura i Impacte de la PAC
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,27 KB
Evolució de la Superfície Agrària a Espanya
El 2007, segons dades de l’INE, la superfície d’Espanya destinada a la producció agroalimentària era de 50,5 milions d’hectàrees, 24,5 milions de les quals eren superfície agrària útil (SAU) i la resta zones forestals i altres superfícies. La SAU la formen terres de conreu, els prats i les pastures; la major part de la terra conreada és de secà.
Durant els darrers anys, han disminuït les terres de conreu i han augmentat els terrenys forestals, prats i pastures. Aquests canvis són producte de l’augment de la superfície destinada a l’explotació ramadera i a la construcció d’àrees residencials i d’infraestructures.
La Terra i l'Estructura de les Explotacions Agràries
A Espanya hi ha moltes explotacions petites, el conjunt de les quals ocupa poca superfície, mentre que un petit nombre d’explotacions grans apleguen la part més important del sòl conreable.
Gran Explotació: El Latifundi
Els latifundis són explotacions de grans dimensions on es practica una agricultura extensiva, amb rendiments molt inferiors als de les seves possibilitats.
Actualment, gran part dels antics latifundis espanyols s’han convertit en grans explotacions ben cultivades i molt rendibles, ja que disposen de grans extensions de terra on l’explotació es pot mecanitzar i obtenir-ne collites importants, la comercialització de les quals produeix beneficis elevats.
Petita Explotació: El Minifundi
Els minifundis són explotacions de petites dimensions, insuficients per a la subsistència d’una família. Actualment, el minifundi presenta uns canvis profunds, perquè l’economia de mercat obliga a abandonar l’autoconsum i a incrementar la seva producció i rendibilitat.
Explotacions Mitjanes
A Espanya han augmentat les explotacions de dimensió mitjana. Els organismes competents de la Unió Europea han afavorit les explotacions familiars mitjanes i han fomentat la pràctica d’una agricultura intensiva per tal d’obtenir productes de qualitat, destinats a proveir un mercat cada vegada més exigent.
Producció i Comerç Agraris: La PAC
Des de la seva fundació el 1957, en un període d’escassetat provocat per la postguerra, la Comunitat Econòmica Europea va potenciar l’agricultura amb la intenció d’aconseguir l’abastiment dels països comunitaris i elevar les rendes agràries. Amb el temps, les ajudes al sector agrari han provocat un greu problema de sobreproducció; malgrat això, els preus són molt més elevats que els d’altres zones del món, ja que la UE compra els excedents agraris per evitar l’enfonsament dels preus. L’ampliació de la UE als països d’Europa oriental, on el sector agrari és relativament important, ha obligat a disminuir els ajuts als països més desenvolupats, com ara Espanya. Malgrat això, per al període 2007-2013, la UE va assignar al camp espanyol ajudes superiors a 7.200 milions d’euros i va aprovar el Pla Estratègic Nacional de Desenvolupament Rural, els objectius essencials del qual són augmentar la productivitat, desenvolupar la indústria agroalimentària i millorar el medi ambient.