Adquisició d'Hàbits en Infants: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,06 KB
Les Quatre Fases d'Adquisició d'un Hàbit
L'assoliment d'un hàbit és un procés que es produeix progressivament, des que s'inicia fins que es consolida plenament.
Cal assolir una fase abans d'iniciar-se en la següent:
- Preparació: Analitzar tots els aspectes que tenen a veure i possibiliten l'aprenentatge. (Quan i què)
- Aprenentatge: S'ensenya l'habilitat. Es mostra la conducta i es planteja el seu aprenentatge com un joc, per provocar una reacció d'imitació.
- Automatització: Ajudar a que l'acció es vulgui convertir en hàbit.
- Consolidació: Implica l'aplicació autònoma de l'hàbit cada vegada que la situació ho requereixi.
En aquesta fase l'educador s'ha de mostrar coherent i estable i ha d'evitar els reforços materials i la sobreprotecció, tot i així, caldrà encara cert nivell de supervisió, de reforç emocional i de seguiment.
L'Entorn d'Aprenentatge d'Hàbits
Té com a objectiu bàsic assegurar que les nenes i els nens adquireixin hàbits d'autonomia. Vàlid per centres educatius formals i no formals.
1. L'Adquisició d'Hàbits a l'Escola Infantil
Les necessitats seran diferents en el primer cicle (0-3) i en el segon cicle (3-6).
- Primer cicle: En relació amb l'adquisició d'hàbits, la capacitat de participar amb iniciativa i constància en les activitats quotidianes d'alimentació, repòs i higiene personal, per iniciar-se en la pròpia autonomia. La cura dels infants i l'afectivitat són molt importants, ja que necessiten que les persones adultes atenguin les seves necessitats. En els primers mesos supleix totalment la falta d'autonomia, al final del cicle, quan ja és més autònom. L'educador estableix el temps i el moment que dedicarà a satisfer les necessitats de l'infant.
- Segon cicle: Els infants tenen més autonomia i poden actuar amb més seguretat i eficàcia. Serà important que els aprenentatges es facin correctament i que els hàbits apresos es perfeccionin i es consolidin.
2. L'Adquisició d'Hàbits als Serveis No Formals
En aquests centres les franges d'edat no són tant homogènies com a l'escola infantil.
- Escoles Familiars: Serveis d'atenció a les famílies amb infants de 0 a 3 anys que ofereixen suport a la criança i educació dels fills i orientació a les famílies. Són un escenari privilegiat per treballar les relacions a través dels vincles i el procés d'autonomia dels infants.
- Centres Oberts: Serveis diürns, adreçats a infants i adolescents en situació de risc social. Es realitzen tasques preventives i de suport fora de l'horari escolar.
- Centres d'Acolliment: Serveis residencials per la guarda i educació dels infants, mentre no poden retornar amb les seves famílies o se'ls troba una família d'acollida.
- Ludoteques: Són institucions socioeducatives dissenyades per facilitar el desenvolupament dels nens a través del joc i les joguines.
- Esplais: Casals d'estiu, cases de colònies i altres recursos socioeducatius. En tots ells els hàbits tenen un tractament prioritari.
Programació de l'Adquisició d'Hàbits
S'ha de programar i fer-ne un seguiment. La planificació de les activitats es fa tant en els serveis formals com no formals. En aquestes programacions definim en primer lloc l'activitat quotidiana i el grup a què fa referència i seguidament tindrem en compte quatre aspectes: els objectius i les capacitats, la metodologia, la manera com avaluarem el progrés de cada infant i la pròpia tasca educativa i el paper dels educadors i la relació amb la família.
Les activitats quotidianes que es programen són els àpats, l'arribada i sortida dels centres, el descans dels infants, el control d'esfínters, etc.
1. Objectius i Capacitats
Per a cada programació caldrà plantejar-se quins objectius i quines capacitats es treballaran.