Adaptacions Curriculars: Guia per a l'Educació Inclusiva

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,55 KB

Adaptacions Curriculars

Qualsevol ajust o modificació que es realitza en els diferents elements de l'oferta educativa comuna per a donar resposta a les diferències individuals de l'alumnat. Amb la finalitat d'atendre a la diversitat, satisfer les necessitats, facilitar que aconseguisquen els seus objectius i previndre l'aparició de NEE.

A.C. No Significatives (2n cicle Ed. Infantil)

Suposaran una adaptació als diferents ritmes d'aprenentatge dels alumnes. Les realitzarà l'equip docent del cicle, després d'una avaluació per l'SPE. Hauran de ser autoritzades per la direcció del centre amb audiència prèvia als pares. Poden fer agrupacions flexibles per a donar resposta a diferents ritmes, interessos i característiques. Flexibilitzen l'organització de l'aula amb grups reduïts, normalment en matèries instrumentals (Llengua, Matemàtiques).

A.C. Significatives (Ed. Primària)

Adaptacions curriculars d'objectius, continguts i criteris d'avaluació, ampliació d'activitats educatives d'algunes àrees. Aquesta és una mesura extraordinària. Només s'aplicarà a alumnat amb NEE quan no siguen suficients altres mesures d'atenció a la diversitat.

1 ACIS (1r cicle)

Es fa en una o més àrees, al principi del cicle o si no per a un curs. Per a fer-ho:

  1. Demanar a l'SPE una avaluació.
  2. L'SPE avalua psicopedagògicament i decideix si es fa ACIS.
  3. Els equips de cicle, coordinats pel tutor/a, fan l'ACIS amb la col·laboració de PT, AL, educador/a i fisioterapeuta.
  4. L'ACIS serà autoritzada per l'equip docent del grup i serà visada pel director/a del centre. L'ACIS forma part de l'expedient acadèmic de l'alumne.

Avaluaran amb els criteris d'avaluació de l'ACIS o del currículum normal en les altres assignatures. Quan finalitza l'etapa, l'ACIS es revisa pel dictamen d'escolarització.

Adaptacions d'Accés al Currículum

Dotació extraordinària de recursos tècnics o materials, o en la intervenció d'algun professional especialitzat que li possibilite accedir a l'aprenentatge. Es realitzen en casos de discapacitat motora, sensorial o psíquica que impedisquen la utilització dels mitjans ordinaris. Es sol·liciten abans del curs o quan es detecta. L'SPE ho comunica al director/a i aquest ho sol·licita a la direcció territorial.

Mestre/a de PT

  1. Membre de la COCOPE.
  2. Coordinar amb el psicopedagog/a i amb els tutors/es la detecció, valoració i seguiment dels alumnes amb NEE.
  3. Col·laborar en l'elaboració de les ACIS.
  4. Intervindre directament amb l'alumnat que presenta NEE.
  5. Informar i orientar els pares o tutors sobre col·laboració i implicació.
  6. Coordinar-se amb tots els professionals.

PRIORITAT: NEE P 2n cicle Ed. Infantil / NEE P Primària ACIS tots els nens/es / NEE P Primària ACIS alguna assignatura / NEE Totes o algunes / Educació Primària amb dificultats d'aprenentatge en àrees instrumentals / NEE de sobredotació intel·lectual. Dins o fora de l'aula, sessions fora del grup ordinari màxim 5 per setmana, grups de màxim 5 alumnes, sessions de 45-60 minuts. 1 mestre/a de PT cada 15/20 alumnes.

Mestre/a d'AL

Funcions c), d), e) i f) anteriors. Participar en la prevenció, detecció, avaluació i seguiment de problemes relacionats amb el llenguatge i la comunicació. Dins o fora de l'aula, individualment o fins a 3 alumnes, sessions de 30-45 minuts.

PRIORITAT: afàsia, disfàsia, deficiència auditiva profunda (5 sessions setmanals, 7-8 alumnes) / deficiència auditiva mitjana (3 sessions setmanals, 8-10 alumnes) / retard simple del llenguatge (3 sessions setmanals, 13 alumnes) / disàrtries (2 sessions setmanals, 10-12 alumnes) / disglòssia (2 sessions setmanals, 15 alumnes) / disfèmia, disfonia (2 sessions setmanals, 15 alumnes) / dislàlies, retard del llenguatge, deficiència intel·lectual, trastorn de personalitat (1 sessió setmanal, 12/13 alumnes).

Educador/a d'Educació Especial

Amb la finalitat d'optimitzar el recurs, a nivell de localitat i/o zona. Suporten: trasllats, higiene, menjador, joc i temps lliure, autonomia personal.

PRIORITAT: trastorns profunds del desenvolupament (3-5 alumnes) / discapacitat motora (4-5 alumnes) / retard mental greu i profund (12-16 alumnes) / retard mental moderat (25-40 alumnes).

SPE (Servei Psicopedagògic Escolar)

Són equips interdisciplinaris que actuen segons el principi de sectorització. Orientador/a, fisioterapeuta, metge, treballador/a social, infermer/a.

Dictamen d'Escolarització

Realitzat per l'SPE i el gabinet psicopedagògic. Té caràcter prescriptiu per al procés d'escolarització dels alumnes amb NEE que requereixen adaptacions d'accés al currículum i ACIS. Pot ser revisable per petició dels pares o del centre. Els pares són informats i consultats; si no els agrada, poden presentar una denúncia a la Direcció General de Centres Docents.

El dictamen té la finalitat de:

  • Determinar les NEE d'un alumne.
  • Orientar la resposta educativa.
  • Determinar la modalitat d'escolarització més adequada i els suports i tractaments.

Ha de contenir:

  • Avaluació sociopsicopedagògica per a saber el Nivell d'Adaptació Curricular (NAC).
  • Orientacions per a les adaptacions.
  • Proposta d'escolarització.
  • Especificar les adaptacions del currículum i d'integració, les necessitats, els tractaments i l'oferta educativa.

Entradas relacionadas: