Actes administratius i procediment administratiu

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,87 KB

Actes administratius:

Mitja que utilitzen les empreses per comunicar-se formalment amb els ciutadans i les empreses. Recullen la voluntat de l’administració de crear, aplicar, modificar o extingir drets i obligacions dels ciutadans i empreses.

Regulació:

CE, Llei 30/1992

Requisits:

Acte no normatiu, origen administratiu no judicial, han de complir un procediment administratiu, decl. Unilateral de l’administració. No és mai un acord.

Classificació:

1 Segons els efectes sobre els administrats (favorables, de gravamen), 2 segons la manifestació formal (actes expressos, actes presumptes), 3 segons la fase de procediment (actes definitius i actes de tràmit), 4 segons el nombre d’administrats als quals es dirigeix (acte singular, acte plural).

Elements:

SUBJECTIUS, OBJECTIUS, FORMALS.

Elements subjectius:

1 L’adm. pública (adm. Pública estatal, autonòmica, local i entitats de dret públic, amb competències per dictar l’acte.) 2 Els administrats (ciutadans o empreses poden ser simples o qualificats).

(*) Entitats de dret públic:

Una sèrie d’organismes i d’institucions que porten a terme activitats per l’interès de tots.

Elements objectius:

1 Supòsit (circumstàncies o situacions que motiven l’acte adm.) 2 Contingut (el que l’adm. pública vol posar de manifest quan dicta l’acte ha de ser possible, lícit i determinat). 3 Finalitat (aconseguir un objectiu d’interès comú.

Elements formals:

1 Procediment (passos a seguir per dictar correctament un acte adm i sigui vàlid), 2 producció (com es posa de manifest l’acte administratiu), 3 notificació (comunicació de l’acte a l’administrat amb un mitjà que permeti tenir-ne constància. 4 Publicació (publicació del contingut de l’acte administratiu si és per moltes persones.

Notificació:

Hi constarà: El contingut de l’acte que es notifica, La forma de fer una reclamació contra l’acte, indicant els terminis per fer-la el tipus de recurs i l’òrgan davant del qual s’ha de presentar, Ha de quedar constància de la identitat de qui rep la comunicació i la data de recollida.

Si en la tramitació d’un acte administratiu s’han comès errors pot demanarse:

La nul·litat (l’acte s’invalida i no té efectes)

L’anul·labilitat (l’acte no és del tot vàlid i s’ha de corregir)

Causes nul·litat: vulneració de drets i llibertats fonamentals, incompetència de l’adm pública que ha dictat l’acte, contingut impossible, acte constitutiu d’infracció penal, no s’ha seguit el procediment establert, acte contrari a l’ordenament jurídic.

Causes nul·labilitat: Infracció de l’ordenament jurídic, incompliment dels requisits formals.

Els terminis a l’adm. Pública: En iniciar un procediment administratiu els administrats poden tenir que presentar una determinada documentació amb un temps limitat aquest fet obliga a saber com es calculen els terminis per presentar la documentació exigida. L’adm. Es regeix mitjançant un sistema de terminis preestablerts (comput dels terminis):

Fitxat per dies: s’entén per dies hàbils

Fitxat per mesos o anys: regla de data a data finalitza el termini el mateix número del dia de la notificació del mes o any que correspongui.

L’estat i les CA fixen el calendari de dies inhàbils.

Procediment administratiu:

Conjunt d’actuacions formals que ha de seguir una Adm. Pública per dictar un acte administratiu vàlid.

Regulat per normes jurídiques: La Constitució Espanyola recull els principis bàsics, Llei 30/92

Classes: Procediment administratiu comú (procediment habitual) Procediments especials (situacions concretes).

Principis procediments adm:

Contradicció: Els interessos generals topen amb els dels particulars.

Igualtat: Els qui participin en un procediment rebran igualtat de tracte.

Economia processal: Els òrgans administratius que intervinguin en un procediment no duran a terme tràmits innecessaris per alargar-lo.

Oficialitat: Els òrgans administratius que intervinguin són responsables d’iniciar les actuacions que regulen el procediment.

Imparcialitat: Els òrgans administratius que portin a terme funcions públiques actuaran amb objectivitat.

Gratuïtat: Els participants només pagaran les despeses que es derivin de sol·licitar una actuació determinada.

Entradas relacionadas: