Actes Administratius: Característiques, Classificació i Procediment
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,98 KB
Acte adm: disposicions emeses per administracions pub. dintre del seu àmbit de competència expressen de forma unilateral la seva voluntat. Diferencien dels reglaments que creen normes mentre que els actes administratius són el resultat de la seva aplicació. Tipus : recullen voluntat RESOLUCIÓ / expressen coneixement CERTIFICATS / expressen desig PROPOSTES / expressen judici INFORME. Característiques : actes reglats de dret admin/dictats per autoritat o persona competent / tenen presumpció de legalitat / poden ser revisats per l'administració o òrgans judicials. Regulació: Constitució espanyola art 103/ llei 39/2015/ llei 40/2015. Drets dels administrats (ciutadania): comunicar-se amb els administrats públics per mitjans electrònics / protecció de dades personals / identificar als membres de l'Administració / utilitzar les llengües oficials del territori / ser tractats amb respecte / poder exigir les responsabilitats de les adm.pub i del personal al servei. Classificació: efectes sobre els administrats: favorables (conseqüències positives) i gravamen (conseqüències negatives) manifestació formal de l'acte: expressos (es dicta la decisió explícita) o presumptes (no es comunica la seva decisió hi ha silenci administratiu i pot ser estimatori o desestimatori) fase de procediment; resolutius (posen fi al procediment) de tràmit (necessaris per donar continuïtat al procediment) nombre d'administrats: singular o plural
ELEMENTS: SUBJECTIUS: L'administració dicta l'acte i manté imparcialitat si té interessos / els interessats: persones físiques o jurídiques que són titulars de drets o tenen interessos legítims en el procediment.
OBJECTIUS: CONTINGUT: ha de ser possible, lícit i determinat / MOTIVACIÓ: l'expressió de les raons que han portat a una Administració a adoptar una determinada resolució. És una obligació legal per a totes les adm. motivar els actes i és una garantia per al ciutadà.
FORMALS: PROCEDIMENT; conjunt de tràmits que l'admn pub ha de seguir per dictar de forma correcta i sempre s'ha de dictar d'acord amb el procediment legal establert PRODUCCIÓ: les administracions estan obligades a dictar resolució expressa i notificar-la en tots els procediments/termini màxim 3 mesos si no s'ha fixat un de diferent si no 6 mesos / Regla general es formalitza per mitjans electrònics i són vàlids i tenen efectes des del moment que es dicten. NOTIFICACIÓ: l'adm. publ. comunica als interessats el contingut de l'acte i es notifica en un termini de 10 dies i per mitjans electrònics es considera realitzada en el moment que l'interessat accedeix al seu contingut. Hi ha uns mínims perquè la notificació sigui vàlida: saber el contingut de l'acte/posar fi o no a la via administrativa/ha de tenir la forma de fer una reclamació en contra. PUBLICACIÓ: es publica quan: els interessats són desconeguts / es tracta d'un procediment selectiu o de concurrència competitiva. la seva publicació és al butlletí oficial o es poden establir altres formes.
EFICÀCIA I VALIDESA: són vàlids des del moment en què es dicten i produeixen efectes des de la data que es dicten.
Actes nuls de ple dret: acte va contra els drets i llibertats que són objecte d'empara constitucional/ acte l'ha dictat una administració pública manifestament incompetent per raó de matèria o territori./L’acte té un contingut impossible./L’acte és constitutiu d’una infracció penal o es dicta com a conseqüència d’aquesta infracció./L’acte s’ha dictat sense seguir en absolut el procediment./L’acte és contrari a l’ordenament jurídic i gràcies a aquest acte s’adquireixen facultats o drets, malgrat que no es disposen dels requisits essencials per adquirir-los.
Anul·labilitat: es deriva d'infraccions no essencials i inclou qualsevol infracció de l'ordenament jurídic. Perquè surti efecte, ha de ser al·legada dintre dels terminis previstos. En el cas que no s’interposi recurs, l’acte tindrà plenitud d’efectes. Alguns exemples d’actes anul·lables són: - Els defectes de forma que impliquen que l’acte no tingui els requisits imprescindibles, o la seva absència impliqui indefensió pels interessats en el procediment./ Incompliment de terminis en alguns casos excepcionals./Recordem que la mateixa administració pot convalidar aquesta mena d’actes, corregint els errors que s'han detectat.
COMPUT DE TERMINIS: Per hores: En aquest cas s'entén que són hores hàbils (totes les que formen part d’un dia hàbil). Es computaran d’hora en hora i de minut en minut, i no podran excedir les 24 hores./Per dies: Si no s’indica una altra cosa, s’entén que es tracta de dies hàbils, per la qual cosa en calcular el termini de què es disposa no es compten ni els dissabtes, ni els diumenges ni els dies festius./ Per mesos o anys. El còmput es fa de data a data.
CAL RECORDAR QUE: Tots els terminis expressats en dies comencen a comptar a partir de l’endemà que es fa la notificació o es publica l’acte, o s’estima o desestima l’acte per silenci administratiu. Si l'últim dia és festiu o cap de setmana es compta fins el dia següent.
Tramitació d’urgència: D’ofici o a petició de l’interessat i per raons d’interès públic es poden reduir a la meitat els terminis previstos.
Ampliació de terminis: L’administració pot fer una ampliació de terminis fins a la meitat del termini previst quan les circumstàncies ho aconsellin.