Abusos al Congo: origen, denúncia i canvis

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,78 KB

Quin era l'objectiu del rei Leopold II al crear la Associació Africana Internacional?

El objetivo del rey Leopoldo II de Bélgica al crear la Asociación Africana Internacional (Sociedad del Congo) en 1876 fue promover sus intereses personales en la región africana del Congo. Leopoldo II estaba interesado en establecer una colonia en el Congo debido a los vastos recursos de la región, incluidos el marfil y el caucho.

Quins eren els mitjans utilitzats habitualment pels funcionaris i soldats per obligar els habitants del Congo a treballar?

  • El sistema de terror: Els colons belgues van obligar els habitants del Congo a recollir i entregar una determinada quantitat de caucho, que ells exportaven a Europa amb grans beneficis. Si els habitants no complien amb les exigències dels colons, eren multats, torturats, mutilats o assassinats. Aquest sistema va provocar la mort de milions d'africans.

  • L'apropiació de terres i cultius: Els colons belgues van confiscar terres i cultius dels habitants del Congo per establir plantacions de goma i altres cultius que ells consideraven més lucratius. Això va privar els habitants del Congo del seu mitjà de vida i els va obligar a buscar treball en les plantacions.

  • Impostos: Els colons belgues van establir un sistema d'impostos que obligava els habitants del Congo a treballar en les plantacions amb l'objectiu de recollir matèries primeres per pagar els impostos. Això va obligar molts habitants del Congo a abandonar les seves terres i a treballar en les plantacions sota condicions deplorables.

  • Esclavitud: En alguns casos, els colons belgues van utilitzar la força física per capturar africans i vendre'ls com a esclaus a altres països.

  • Treball forçat: Els habitants del Congo eren obligats a treballar en les plantacions d'arbres de goma dels colons belgues. Els colons utilitzaven la violència per forçar la població a treballar, utilitzant fouets i altres instruments de tortura.

  • Mutilació: Els funcionaris belgues ficaven a les forces locals a tallar mans i peus als treballadors per obligar-los a complir amb les exigències dels colons.

  • Càstig: Quan els treballadors no produïen la quantitat requerida de caucho, eren multats o castigats físicament per part dels colons o dels seus agents.

  • Segrestos de nens i dones: Els colons belgues també van adoptar una pràctica coneguda com "vendre" els nens del Congo a altres colons perquè treballessin en les plantacions de goma, la qual cosa va provocar la separació i el sofriment de nombroses famílies

Com es van fer públics els abusos comesos al Congo?

Es detalla com es van fer públics els abusos comesos al Congo per part del règim colonial belga i com es va generar una campanya per informar internacionalment el món sobre aquests abusos. Algunes de les persones i mesures clau que esmenta el llibre són:

  • Roger Casement: irlandès Roger Casement va ser enviat pel govern britànic a investigar les denúncies d'abús i explotació en el Congo. Després de la seva investigació, Casement va publicar un informe detallat sobre els abusos comesos al Congo, que va contribuir a despertar la indignació internacional.

  • Edmund Dene Morel: va ser un periodista i activista britànic que va investigar els càrrecs de tràfic d'esclaus del congo i com es feien rics els padrins del Rei Leopoldo a través de l'estafa i la manipulació dels comptes. Va crear la Primary Society on va denunciar públicament les atrocitats comeses a Congo Belga.

  • Campeny Cavour: El ministre italià Campeny Cavour va dels primers líders europeus a sospitar que alguna cosa anava malament al Congo. El seu discurs davant el Parlament italià.

  • E. D. Morel i William Cadbury van fundar la "Congo Reform Association" a Londre. L'objectiu d'aquesta organització era informar al món sobre les atrocitats que es van cometre al Congo.

  • La campanya internacional: Gràcies a la tasca d'aquestes persones i moltes altres, es va generar una campanya internacional que va pressionar al govern belga per acabar amb el règim colonial al Congo. Això va portar a una investigació internacional dels abusos comesos, així com a la creació de la colonia del Congo Belga.

Què passarà al Congo quan el rei Leopold II perdi el control de la colònia?

Quan el rei Leopold II va perdre el control de la colònia del Congo, el govern belga es va fer càrrec de la gestió de la regió. Hi va haver alguns canvis, com la prohibició del treball forçat i la creació d'una policia autòctona. No obstant això, l'explotació dels recursos i la discriminació contra la població negra va continuar.

La situació al Congo era diferent de la d'altres colònies africanes, ja que el Congo era una colònia personal del rei Leopold II, i el monarca belga havia aconseguit el control de la regió mitjançant maquinacions polítiques. El règim de Leopold al Congo es va caracteritzar per una explotació extrema dels treballadors negres i polítiques brutals que van provocar la mort de milions de persones, fet que el va convertir en un exemple especialment flagrant d'abús colonial.

Segons l'autor, el cas del Congo va atreure més atenció que altres colònies africanes per l'envergadura dels horrors que s'hi van cometre i per les contribucions d'individus clau com Roger Casement i Edmund Dene Morel, que van generar consciència i pressió internacional sobre el govern belga per posar fi a la situació al Congo.

Entradas relacionadas: