Abundància d'Elements Químics, Taula Periòdica i Enllaços
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,36 KB
Abundància dels elements químics
A la Terra: el ferro (Fe) és el més abundant. A l'escorça abunden el silici (Si) i l'oxigen (O).
En els éssers vius: el més abundant és l'oxigen (O), seguit del carboni (C), l'hidrogen (H) i el nitrogen (N). O-63%/C-20%/H-10%/N-2,5%/Ca-2,5%
En l'univers: l'element més abundant de tot l'Univers és l'hidrogen (H)-90%.
Entre l'hidrogen (H) i l'heli (He)-9% que es forma als estels s'aconsegueix un 99% de la matèria de l'univers. La resta d'elements és 1%.
Taula periòdica dels elements: A la taula es troben ordenats per nombre atòmic creixent. La taula està formada per 7 períodes (fileres) i 18 grups (columnes). Els elements que es troben en un mateix grup tenen propietats químiques semblants. Durant el segle XIX es van descobrir molts elements nous. El problema era com ordenar-los. Es podien ordenar per massa, però això no ens diu res de com es comporten químicament (tindríem una llista). L'estructura de la taula actual és deguda a D.F. Mendeleiev. Al 1869 Mendeleiev va ordenar els elements químics coneguts (63) segons el seu pes i les seves propietats químiques. Va arribar a predir les propietats d'elements que encara no es coneixien. Els grups importants són:
- Grup 1: metalls alcalins
- Grup 2: metalls alcalinoterris
- Grup 17: halògens
- Grup 18: gasos nobles
Configuració electrònica: els electrons de l'escorça electrònica es reparteixen en diferents capes. La capacitat de les capes és: La 1a capa (la més interna) 2, la segona capa 8, la tercera capa 8.
Per la configuració electrònica de l'oxigen: O (Z=8) (2,6). No podem passar a la propera capa fins que l'anterior estigui plena. La del magnesi seria: Mg (Z=12) (2,8,2). Els elements d'un mateix grup tenen el mateix nombre d'electrons a la seva darrera capa. N=(Z=7) (2,5) C=(Z=6) (2,4) Al=(Z=13) (2,8,3) O=(Z=8) (2,6) P=(Z=15) (2,8,5) S=(Z=16) (2,8,6) Na=(Z=11) (2,8,1) Li=(Z=3) (2,1).
Enllaç químic: La forma més estable de l'escorça electrònica és quan té la darrera capa plena. Tots els àtoms tendeixen a omplir aquesta darrera capa. Per aconseguir-ho es canvien amb altres àtoms. Per això no trobem gairebé mai elements sols a la natura. Els únics elements que es troben aïllats són els gasos nobles (no reaccionen amb altres elements) que tenen la darrera capa plena. Per tal d'aconseguir tenir 8 electrons a la seva darrera capa, els àtoms s'associen formant l'anomenat enllaç químic, que n'hi ha 2 tipus:
- Enllaç iònic: s'intercanvien electrons entre àtoms.
- Enllaç covalent: es comparteixen electrons entre àtoms.
Enllaç iònic: un àtom amb la darrera capa gairebé plena (no metall) accepta electrons d'un altre àtom que té pocs electrons a la darrera capa (metall).
Na(Z=11) (2,8,1)------Cl (Z=17) (2,8,7)
Na+(Z=11) (2,8)------Cl-(Z=17) (2,8,8)
Els àtoms carregats s'anomenen ions: 2 tipus: positius: cations, negatius: anions.
Enllaç covalent: 2 àtoms que tenen molts electrons a la seva darrera capa (no metall) s'uneixen compartint part d'aquests electrons per tal de poder completar la darrera capa d'electrons.