Estat Absolut, Política de Masses i Esgotament de l'Estat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,55 KB

L'Estat Absolut: Un Sobirà Sense Límits

Sobirà. Aquest havia d'estar dotat de força irresistible, equiparable a un déu mortal. Van contribuir a la construcció teòrica de l'estat: autonomia de la política, importància de la força militar, principi de sobirania i poder absolut en tots els àmbits de la vida política.

Relació Política Bàsica

S'estableix entre el sobirà dotat de la capacitat política última i el súbdit resignat a prestar una submissió total a canvi de la seguretat.

Situació de l'Individu

Cada un té un camp d'actuació definit pels privilegis reials.

El Dret

És expressió de la voluntat del rei com a sobirà. El monopoli jurídic que l'estat reclama davant d'altres instàncies és exercit directament pel monarca.

Entorn Econòmic

L'estat absolut s'ocupa de l'economia i del tràfic mercantil. Atorga monopolis, patents i privilegis per a produir i comerciar béns. Regula els preus i retribucions. El sobirà polític ha d'assegurar la riquesa col·lectiva i ha d'intervenir en les relacions econòmiques internes i externes.

Entorn Social

No correspon a l'estat vetllar pel benestar material de la població. És funció de l'Església i de les seves organitzacions exercir la beneficència en pro dels desfavorits.

Fonament Ideològic

Es troba en els autors que perceben les transformacions dels sistemes feudals estamentals. Es defineix com a estat absolut, centralitzat i autònom respecte a altres poders.

La Política de Masses i la Crisi de l'Estat Liberal

L'estat havia de garantir el dret a la propietat però no s'ocupava de promoure cap alteració en l'ordre econòmic i social: li corresponia únicament preservar en les seves lleis 'l'ordre natural de les coses'. Des dels seus començaments, l'estat liberal havia estat combatut per sectors tradicionalistes. Però la progressiva incapacitat per regular els conflictes socials va ser especialment denunciada des d'altres perspectives: corrents demòcrates, moviments socialistes i llibertaris i populismes bonapartistes d'orientació autoritària. Aquestes tendències s'emparaven en la creixent mobilització social de sectors més amplis de la població: la política de masses.

L'Esgotament de l'Estat: Política Després de l'Estat?

L'estat és un invent europeu. Va néixer en algunes societats del nord i es va expandir per tot el planeta com a model dominant. L'èxit d'aquesta difusió obeeix a diverses raons:

Context Econòmic Extern

Expansió de l'economia capitalista que en certa manera va obligar a les comunitats a organitzar-se seguint el patró estatal per competir adequadament.

Sistema Polític

L'evolució d'aquestes produeix una irresistible centralització del poder. L'expansió de l'estat ha seguit diverses onades:

  • Una primera es va desenvolupar a Europa, dotant perfils propis en cada un dels casos principals on la lògica militar i el paper de la noblesa tenien influència molt assenyalada.
  • A la fi del segle XVIII, Estats Units adapta un esquema de les seves característiques de societat política nova que es constitueix sense els poders tradicionals.
  • Durant el segle XIX apareixen nous estats europeus i el model s'estén també per tota Amèrica Llatina, després de l'enfonsament dels imperis espanyol i portuguès.
  • Finalment, la difusió general de l'estat es produeix al segle XX com a resultat de la Primera Guerra Mundial i la desil·lusió dels imperis alemany, austríac i turc.

Entradas relacionadas: