4 Tècniques d'Escriptura Creativa de Gianni Rodari

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,14 KB

4 Tècniques d'Escriptura Creativa Inspirades en Rodari

Binomi fantàstic

Aquesta tècnica és molt semblant a les anteriors, però aquesta vegada s'utilitzen dues paraules. Es proposa una activitat en la qual un infant escriu una paraula a la part visible de la pissarra i un altre a la part invisible. Amb les dues paraules juntes i unides amb preposicions i conjuncions, es forma una situació fantàstica determinada. L'autor fa referència a aquest capítol durant tot el llibre.

Cal tenir en compte que perquè el joc faci efecte hi ha d'haver una certa distància entre les dues paraules. Així, per exemple: cavall-gos no és en realitat un binomi fantàstic. Si ocorregués això, convindria canviar el binomi. La forma de treballar amb aquest binomi pot ser:

  1. Narrar lliurement històries que continguin les dues paraules.
  2. Establir relacions entre les paraules col·locant preposicions: El gos amb l'armari, L'armari del gos, El gos sobre l'armari, El gos dins l'armari…

L'error creatiu

Aquesta tècnica consisteix a aprofitar un error dels infants perquè en neixi una nova història. Així mateix, aquests errors poden ser ortogràfics (en comptes de Pulgarcito diuen Pilgarcito) o poden ser errors de pronunciació (com totxe en comptes de cotxe). Per tant, d'un lapsus pot néixer una història. Gairebé sempre resulten històries amb un cert matís humorístic.

Gianni Rodari ens presenta l'exemple d'un infant que, en lloc de ‘Tanzània’, escriu “Manzania”, i a partir d'aquí sorgeix un nou país. De manera que es poden aprofitar els errors dels infants.

Jocs vells

La tècnica consisteix a aconseguir retalls de titulars de periòdics per formar poemes o petites històries. Una altra opció és contestar a una sèrie de preguntes que configuraran uns esdeveniments i una història:

  • Qui era?
  • On estava?
  • Què feia?
  • Què va dir?
  • Què va dir la gent?
  • Com va acabar?
  • (Altres preguntes que es puguin inventar)

Un grup o persona respon a la primera pregunta en un full i el passa sense que ningú pugui veure la resposta. El següent grup o persona respon a la segona, i així successivament. Quan s'acaba, es llegeix la història completa. El mateix es pot fer a través de dibuixos.

Caputxeta Vermella en helicòpter

Aquesta història neix a partir de sis paraules donades. Cal oferir als infants una sèrie de cinc paraules que suggereixin una història clàssica i després incorporar-ne una sisena que trenqui la sèrie. D'aquesta manera, els infants han d'elaborar la història i nosaltres, com a mestres, mesurarem la capacitat de l'alumnat per reaccionar enfront de l'aparició d'un element nou i desconcertant.

És el cas del conte clàssic de la Caputxeta Vermella, on s'identifiquen algunes paraules clau: "bosc", "llop", "flors", "àvia", "nena", i la sisena paraula és la que trenca la sèrie: "helicòpter". A més, es pot fer el mateix amb diferents contes.

Entradas relacionadas: