La 2a Revolució Industrial i l'Imperialisme Europeu
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB
La 2a Revolució Industrial i l'Imperialisme Europeu
La 2a Revolució Industrial, que va tenir lloc el 1870, va suposar l'aparició de noves indústries i potències. Aquesta revolució va portar canvis significatius en la indústria, com l'ús de noves formes d'energia com el petroli i l'electricitat, que van fer desaparèixer la màquina de vapor. En el sector tèxtil, es van destacar els avenços en l'electricitat, gràcies a científics com Michael Faraday, i en la siderúrgia, amb l'ús del convertidor Bessemer per a la producció d'acer de qualitat. A més, el sector químic va experimentar un desenvolupament espectacular amb diverses aplicacions com les tintes, les pintures i els plàstics. A nivell tecnològic, cal destacar l'aparició de l'automòbil de Daimler i Benz i del cinema dels germans Lumière. Aquesta industrialització es va estendre per països com Bèlgica, França, Alemanya, Europa Central, els països perifèrics d'Europa, els Estats Units i el Japó.
La gran empresa i els nous sistemes de producció
En aquesta època, els bancs van adquirir un paper clau en l'economia industrial. Es van crear societats anònimes per aconseguir capital i es va produir una concentració empresarial a través de diferents mecanismes com els càrtels, els trusts i els holdings. A més, es van utilitzar mètodes científics per augmentar la producció.
Canvis polítics i l'aparició dels partits obreristes
Durant aquest període, la democràcia no era plena per dos motius principals. En primer lloc, les dones no tenien reconeguts els drets polítics bàsics i van sorgir moviments sufragistes per reclamar-los. En segon lloc, es practicava la manipulació electoral per part dels dirigents per limitar les reivindicacions populars.
Permanència de règims polítics autoritaris
En aquest context, Alemanya tenia un sistema liberal que reconeixia l'elecció per sufragi universal masculí, mentre que l'Imperi Austrohongarès era governat per l'emperador i Rússia mantenien un marc polític autocràtic. A més, van sorgir importants partits obrers com el Partit Socialdemòcrata Alemany, el Partit Socialista Francès i el Labour Party britànic.
Els factors que van impulsar l'imperialisme europeu
L'imperialisme europeu no era una novetat, ja que en el segle XVI Castella i Portugal van crear grans imperis colonials. No obstant això, amb la Revolució Industrial es va produir una competició per aconseguir nous territoris. Anglaterra, França, Bèlgica, Alemanya, Itàlia i Rússia van conquerir i sotmetre zones que havien quedat excloses. Aquesta expansió imperialista es va donar per factors econòmics, estratègics, polítics, demogràfics i ideològics.
Grans imperis
Els grans imperis colonials de l'època van ser l'Imperi Britànic, l'Imperi Francès, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Rússia i Japó. A més, els Estats Units van començar a expandir-se ocupant territoris com la Florida, Alaska, Cuba, Puerto Rico i Filipines. Aquesta expansió imperialista també es va donar a Amèrica del Sud i a l'oceà Pacífic.
L'organització i l'administració de les colonies
Les colònies es van organitzar de diferents maneres, com les colònies de població, els dominis, els protectorats, les concessions, els mandats i els territoris fideïcomissaris. A més, es va establir una clara separació entre colonitzats i colonitzadors, amb relacions jeràrquiques i de subordinació. Les poblacions natives vivien en condicions precàries i no tenien accés a càrrecs en l'alta administració. A nivell econòmic, les colònies es van organitzar al voltant de plantacions que produïen sucre, cotó, tabac, te, cafè i cautxú. A més, es van construir obres d'infraestructura per satisfer les necessitats econòmiques de les metròpolis.
Cultura, ciència i art
Durant aquest període, es van produir importants avanços en la cultura, la ciència i l'art. Les classes dirigents van començar a gaudir de l'estiueig i els viatges a l'estranger, mentre que els secrets populars van transformar la sociabilitat a través del teatre, els ateneus populars i les agrupacions corals. A més, es van produir importants avanços tecnològics com l'invent del fonògraf d'Edison i la primera projecció de cinema. També es va desenvolupar un sistema públic d'educació i es va produir una gran tirada de diaris de masses. En l'àmbit científic, cal destacar la teoria de l'evolucionisme de Charles Darwin, que va tenir un impacte significatiu en diferents àrees del pensament. En l'art, van sorgir diferents corrents com l'expressionisme, el fauvisme, el cubisme i el modernisme o Art Nouveau, amb Antoni Gaudí com a destacat representant.