La 2a Revolució Industrial i l'Imperialisme Colonial
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,13 KB
Economia
La 2a revolució industrial va ser l'etapa d'una ràpida industrialització des de finals del Segle XIX fins a principis del XX. L'important és el desenvolupament de la indústria de la maquinària i el desenvolupament de mètodes de mecanitzat.
Invencions
Els invents és una característica d'aquesta època. Seran motors generadors de les indústries. El transport és un dels més importants. El primer cotxe va ser creat per Benz al 1886. S'inventa el cinema, la música, la fotografia, els electrodomèstics...
Recursos energètics
Seran el petroli i l'electricitat. La màquina de vapor desapareix. Petroli: Al Segle XIX es va desenvolupar la tecnologia de refinació i es van crear motors de gasolina. Electr.: Invents com bateries ,telèfon, bombeta.
Noves indústries
Sector elèctric: Desapareix la màquina de vapor. Comunicació: Invents com el telègraf i el telèfon. Domèstic: Thomas Edison inventa la bombeta. Sector Siderúrgic: El principal producte serà l'acer que substitueix al ferro ja que pesa menys. Sector químic: créixerà molt (plàstics, gomes, pintures, farmacèutica...)
Noves potències mundials: L'imperialisme és l'expansió del seu propi territori amb la mateixa influència sobre la base del governador a altres països i formar una unitat. Els Estats Units regna en el intervencionisme.
Taylorisme:
EL taylorisme fa un estudi científic del procés i elaboració del producte per produir amb millor qualitat i guanyar temps (benefici). Observa que el treballador perd molt temps i vol que cadascun s'especialitzi en unes tasques concretes. Vol unes condicions on es mogui el mínim possible, repeteixi la seva tasca per no pensar i sigui el producte el que va d'un treballador a un altre. Les seves millores van ser que hi van millorar les condicions de treball, hi havia molt més control del temps, idealisme de individualisme tècnic. Revoluciona el sistema de treball. És una cadena. Porta al sistema capitalista a un sistema de producció en massa. Els resultats seran tan bons que les empreses aplicaran aquest canvi. Però no tot son avantatges. Aquests obrers passen a fer una feina repetitiva on s'acaben avorrint. Això feia que sigui un treball desmotivador que comportava a moltes baixes laborals. Era molt poc flexible el producte als canvis del mercat El fet de produir en massa el que comença a haver es un poder adquisitiu de classe mitjana. Estimulació de la publicitat, de necessitat de consumir. Va haver un moment on Taylor va va baixar els costos de producció perquè es devien de pagar menys salaris, fent que les empreses arribessin a pagar menys diners per cada peça, per a que els obrers es donessin més pressa.
La societat estava molt polaritzada y amb una classe obrera amb un poder adquisitiu (poder de gastar, de consumir). Les millores salarials fa que la economia creixi. Apareix una classe mitja a la que actualment pretereixen la majoria de la població, perquè és la base d’aquest consum en massa. També hi han canvis a les empreses:
-A la segona revolució industrial les empreses necessiten més socis per crear. Necessiten les borses on es es dóna un valor a l'empresa per poder vendre part de la seva companya.
Inversió i negoci: Requereixen d’un capital inversor, seran els que marcaran la tensió en les diferents crisis econòmiques que veurem en aquest moment. El que faran serà intentar controlar a la competència.
Càrtel
Diferents empreses que treballen en un mateix sector reparteixen.
Trust:
Tota una línia de producció. Amb el resultat de que el producte final sigui molt més competitiu i hi hagi més ventes.
Hòlding
No te relació amb el producte sinó amb els socis.
Dúmping
Técnica de venta que es entrar en un mercat per sota preu.
Comentari de text:
INTRODUCCIÓ-
Aquest comentari versa sobre dos mapes mundi polític que representen l’evolució de l’imperialisme colonial, entre 1800 i 1914. L’imperialisme colonial és… i està protagonitzat per les potències….
COS
En el primer mapa es veu el final de l'imperialisme a l’Edat Moderna i esclaus estratègics al continent Africà i Asiàtic que faciliten el comerç. Al segon mapa les colònies americanes s’han independitzat i Europa ha colonitzat tot el continent africà, meitat de l’asiàtic Oceanía. Explicar les funcions i les causes de voler colonitzar (demogràfic, econòmic i polític).
CONSEQÜÈNCIES
Projecció-conseqüències. Opinió personal
Aquest imperialisme que tens pretensió de estendre més enllà dels seus límits.
Demogràfiques:
La taxa de mortalitat està molt controlada ja que hi han dietes y de més.
Econòmiques
Intenten estendran per aconseguir matèries primes molt més barates i abans que els altres.
Política
L'objectiu és tenir tot controlat. Necessitats d'estratègies per assegurar rutes comercials, desig de prestigi, de poder, etc.
Una metròpolí seria Anglaterra, Bèlgica, França... Una metròpolí es el punt d’origen de l’imperialisme. Nació d'origen de les colònies.
Àfrica:
Economia
Un intercanvi desigual. Es faran grans extensions de terreny que s’utilitzaran per plantar monocultiu.
Societat: Cap al 1880, l’interior d’Àfrica era desconegut. La majoria eren blancs per la població excedent d'Anglaterra, població de la pròpia Europa, i població de Canadà i Austràlia.
Tenen colònies com Egipte que la majoria de la població és autòctona. A Anglaterra (qui mana es Victoria I) Tenim França que té dos objectius. Un foc a Àfrica amb l’objectiu del nord i un foc a Àsia a la Conchinchina.
Alemanya aspira al centre d'Àfrica i amés amés comença amb el victimisme alemany. Alemanya volia més terres ja que és consideraven que tenen més poder.