Chuletas y apuntes de Religión de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

La poesia social a la dictadura franquista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,81 KB

Page 1

Yibra de maravillas és un poemari escrit per V. Andrés Estellés entre els anys 1956 i 1958, encara que no es va publicar fins l'any 1971.

Caldrà, per tant, analitzar el context històric i literari dels anys cinquanta quan es va escriure l'obra. Ens situem en la dictadura del general Franco que va començar després de la Guerra Civil espanyola (1936-39). En temps de repressió política, social, cultural; temps de prohibicions.

Page 1

En aquestes circumstàncies la poesia, que venia d'una influència d'arrel simbolista (JospCarnr, CarlesRiba), evoluciona cap a altres tendències influenciada per corrents com l'existencialisme. Així, apareixerà el realisme social (la poesia social) en què el poeta es converteix en un ciutadà més,... Continuar leyendo "La poesia social a la dictadura franquista" »

El Matrimonio Cristiano: Designio, Fines y Sacramento

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 3,06 KB

Designio de Dios sobre el hombre y la mujer

Dios, que es amor y creó al hombre por amor, lo ha llamado a amar. Los ha llamado en el matrimonio a una íntima comunión de vida y amor entre ellos: "De manera que ya no son dos, sino una sola carne". Al bendecirlos, Dios les dijo: "Creced y multiplicaos".

Fines de la institución matrimonial queridos por Dios

La alianza matrimonial del hombre y de la mujer, fundada y estructurada con leyes propias dadas por el Creador, está ordenada por su propia naturaleza a la comunión y al bien de los cónyuges, y a la procreación y educación de los hijos.

Amenazas que sufre el matrimonio

A causa del primer pecado, que ha provocado también la ruptura de la comunión del hombre y de la mujer donada por el Creador,... Continuar leyendo "El Matrimonio Cristiano: Designio, Fines y Sacramento" »

Gestión del Empleo Público: Derechos Colectivos, Negociación y Participación

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,23 KB

1.- DRCHS Y DBRS MPLEADS PÚ. (II). DRCHS CLECTIVs.  Art. 31 a 46a) Ngciació clectiv. Art. 32 y 33:
Rprsent y prticipció d mpleads cn cntrat lborl se rgirá x lgislció lborl. Se grantiz cumplimient d cnveni clectivs y acuerds q afectn al prsonl lborl, salv cnd xcpcionlm y x caus grav d intrés pú drivad d altració sustncial d circunstnci eco, gbiern d AAPP suspndn o mdifiqn cumplim d Convé C. O acuerds ya firmads en medid strictamnt ncsari pa salvguardr intrés pú. AAPP dbrán infrmr a Orgnizcions Sindicals d causas d suspnsió o mdificaci. Pipios d Negoc colec: lgalid, cbertur prsupuestri, obligtried, buen fe ngcial, publicid y trnsprenci, se efctuar mdiant ejerc d rprsntció rconcid a Orgnizcio Sindicls. Mesas d ngciació,... Continuar leyendo "Gestión del Empleo Público: Derechos Colectivos, Negociación y Participación" »

Sionisme: Orígens, Migració i Conflicte a Palestina

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,31 KB

Què és el Sionisme?

El sionisme és el moviment nacionalista i colonialista jueu que, des de finals del segle XIX, es va proposar la creació de l'estat d'Israel i va promoure, i promou, la migració de jueus a Palestina, l'ancestral "Terra Promesa".

Orígens del Sionisme

El sionisme va prendre el seu nom de Zion, un dels turons de Jerusalem. Aquest moviment, encara que es va originar a Europa central i de l'est a finals del segle XIX, és la continuació de l'antic sentiment jueu que la seva "destinació històrica" es troba a Palestina.

Des dels segles XVI i XVII, una sèrie de "Messies" promovien la tornada dels jueus a la Terra Promesa. L'interès de tornar a Palestina va renéixer a començaments del segle XIX, sobretot entre jueus russos... Continuar leyendo "Sionisme: Orígens, Migració i Conflicte a Palestina" »

Filosofia Grega Antiga: Del Mite al Logos i els Presocràtics

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,58 KB

Introducció al Pensament Grec Antic

La Cultura Micènica (2500-1450 a.C.)

La cultura micènica, entre el 2500 i el 1450 a.C., tenia una cultura naturalista. Les seves pintures representaven jardins, festes, etc. El color negre era símbol de vida i el color blanc, la mort. La deessa mare era la vida, la fertilitat i la terra, i la civilització era naturalista i pacífica.

Els Micènics: Una Civilització Guerrera (a partir del 2000 a.C.)

A partir del 2000 a.C., la civilització micènica esdevingué guerrera. El model de vida era el de l'home guerrer i culte.

Obres d'Homer

Les obres més destacades d'Homer són la Ilíada i l'Odissea.

Els Antics Mites Grecs i la Identitat Hel·lènica

Els grecs, diferents dels altres pobles, ells mateixos s'anomenaven... Continuar leyendo "Filosofia Grega Antiga: Del Mite al Logos i els Presocràtics" »

XIX. Mendeko Iparraldeko Idazleak: Sarrera eta Analisia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en vasco con un tamaño de 5,15 KB

XIX. Mendea I

Iparraldeko Idazleak

Sarrera: Frantziako iraultza, antzinako erregimena berrezarri eta euskal probintziek aurretik zeuzkaten eskubideak ez berreskuratu.

Era askotako egituraketa politikoak egon ziren, matxinada eta gatazkarik ez ziren faltatu ere. Zabaltzen hasi zen estatu zentralista. Iparraldean ez ziren aldaketak hain azkar gertatu. Industriak garrantzi gutxi, nekazaritza giroko gizarte tradizionala izaten jarraitu eta erlijioso eta borroka ideologikoen oihartzuna iristen zen noizean behin euskaldunen artera baina elizak indartsu.

Euskarazko produkzioa gehienbat elizgizonengandik; Duhalde, Lapeire eta Arbelbideren prosa erlijiosoa. Elizgizonak ez zirenak pisu handiagoa; A.Abadiaren Lore Jokoek adibidez.

Prosa Erlijiosoa

Martin Duhalderen... Continuar leyendo "XIX. Mendeko Iparraldeko Idazleak: Sarrera eta Analisia" »

Doctrina Cristiana Esencial: Virtudes, Gracia y Sacramentos Fundamentales

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 4,93 KB

Las Virtudes Cristianas: Pilares de la Vida Espiritual

¿Qué es la Virtud?

La virtud es una disposición habitual y firme para hacer el bien.

Virtudes Humanas o Cardinales

Son perfecciones habituales y estables del entendimiento y de la voluntad que regulan nuestros actos, ordenan nuestras pasiones y guían nuestra conducta en conformidad con la razón y la fe. Adquiridas y fortalecidas por medio de actos moralmente buenos y reiterados, son purificadas y elevadas por la gracia divina.

Las principales virtudes humanas son las denominadas cardinales, que agrupan a todas las demás y constituyen las bases de la vida virtuosa. Son:

  • Prudencia: Dispone a la razón a discernir en cada circunstancia nuestro verdadero bien y a elegir los medios adecuados
... Continuar leyendo "Doctrina Cristiana Esencial: Virtudes, Gracia y Sacramentos Fundamentales" »

Poesia dels Trobadors i Amor Cortès: Guia Completa

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,3 KB

La Poesia dels Trobadors: Orígens i Característiques

La poesia s'expressa en llengua vulgar i va ser la primera gran expressió literària en una llengua romànica. Aquesta poesia és lírica, ja que sempre parla del "jo", i es va produir paral·lelament al manteniment del llatí com a llengua de cultura. Aquesta obra és d'autors coneguts, però no hi cap la improvisació. S'han conservat unes 2500 composicions i només coneixem uns 350 autors, i també unes 250 melodies conservades. La temàtica de la poesia dels trobadors és profana (no és religiosa).

Característiques de la Poesia dels Trobadors

  • És una poesia culta, perquè té textos molt elaborats tant mètricament com retòricament.
  • És una poesia lírica, perquè expressa els sentiments
... Continuar leyendo "Poesia dels Trobadors i Amor Cortès: Guia Completa" »

Tradicions jurídiques romanes i la seva influència a la Península Ibèrica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 16,26 KB

Tradiciones jurídicas romana-teodosiana Y romana-justinianea


Las dos Tradiciones jurídicas mencionadas se distinguen por descansar sobre distintos Libros jurídicos. Así, mientras la tradición romana-teodosiana se construye Sobre el Código Teodosiano, esto es, Derecho de la época del
Dominado, la Tradición romana-justinianea se construye sobre toda la obra del emperador Justinianeo (Código, Digesto, Instituciones y Novelas). Sobre la tradición Romana-teodosiana se construye el Derecho visigodo, mientras que la tradición Romana-justinianea es la que nos permite recuperar el derecho clásico vía el Digesto, recuperándose a partir de la Baja Edad Media.

L’arribada a la Península del dret ROMà. La romanització Jurídica de la Península

El... Continuar leyendo "Tradicions jurídiques romanes i la seva influència a la Península Ibèrica" »

Fundamentos de la Fe: Deberes, Elementos y la Revelación Divina

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 3,27 KB

La Esencia de la Religión

La religión es la ciencia de los deberes que Dios nos ha impuesto. Siendo el Ser Supremo, nuestro Creador y fin último, nos ha otorgado deberes que, por obligación, debemos cumplir, y la religión nos los enseña.

Estos deberes se dirigen a tres ámbitos principales:

  • Para con Dios: adorarlo y servirlo.
  • Para con el prójimo: respetar su vida y bienes.
  • Para con nosotros mismos: procurar nuestra salvación.

La religión es también la ciencia de los medios que nos conducen a Dios, ya que Él nos ha manifestado ciertas vías para llegar a Él.

Elementos Constitutivos de la Religión

La religión, en cuanto ciencia, integra tres elementos fundamentales:

  • Dogma: Comprende las verdades que debemos creer (ej. el Credo).
  • Moral: Enseña
... Continuar leyendo "Fundamentos de la Fe: Deberes, Elementos y la Revelación Divina" »