Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Secundaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Història de la Literatura Catalana: Edat Mitjana a Renaixença

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,63 KB

Edat Mitjana

Ramon Llull (segle XIII), en prosa, i Ausiàs March (segle XV), en vers, són els grans escriptors en llengua catalana durant l'Edat Mitjana. Després d'una època d'esplendor que culmina amb el Tirant lo Blanch de Joanot Martorell (publicada el 1490), el català com a llengua literària entra en una llarga fase de decadència (segles XVI a XIX).

Decadència (segles XVI-XVIII)

Pèrdua d'universitats, cultura, drets, etc.

Renaixença (segle XIX)

Gran moviment restaurador de la llengua, la literatura i la cultura catalanes. S'inicia al Principat a la primera meitat del segle XIX, coincidint amb el romanticisme a Europa.

Segle XX: Realisme i Modernisme

Poesia

Verdaguer (1845-1902)

Teatre

Guimerà (1845-1924)

Narrativa

Oller (1846-1930)

Modernisme

... Continuar leyendo "Història de la Literatura Catalana: Edat Mitjana a Renaixença" »

Literatura Gallega del Primer Tercio del Siglo XX: Prosa, Teatro y Autores Clave

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 5,55 KB

Prosa Gallega en el Primer Tercio del Siglo XX

En el primer tercio del siglo XX, la prosa gallega experimenta una consolidación y modernización. Las Irmandades da Fala impulsan un ambiente galleguista y la creación de infraestructuras editoriales. La necesidad de normalización lingüística fomenta el desarrollo del ensayo, el periodismo y la narrativa de ficción. Coinciden cuatro generaciones:

1. Continuistas

Autores que siguen los modelos del siglo XIX, con obras ambientadas en un mundo rural y marítimo idealizado. Ejemplo: López Abente.

2. Escritores de las Irmandades da Fala

Desarrollan una narración corta para llegar a un público más amplio y asentar el hábito de lectura en gallego. Ejemplo: Lesta Meis.

3. Grupo Nós

Busca superar... Continuar leyendo "Literatura Gallega del Primer Tercio del Siglo XX: Prosa, Teatro y Autores Clave" »

Joan Fuster i J.F. Mira: Assaig, identitat i cultura valenciana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,2 KB

Repercussió de l'assaig de Joan Fuster en la seva època

Joan Fuster (Sueca 1922-1992) és l'assagista peninsular més important de les generacions sorgides després de la Guerra Civil. La seva obra es classifica en tres blocs:

  • Obres de temàtica humanística i general com Diccionari per a ociosos, en què tracta temes de política i de la vida cultural.
  • Obres destinades a reflexionar i investigar sobre la identitat col·lectiva dels valencians, per a conèixer la història i els problemes del País Valencià, com l'obra Nosaltres, els valencians.
  • Obres de crítica i d’història literàries, en què destaquen els estudis de clàssics com Ausiàs March o Vicent Ferrer i a autors com Espriu o Estellés.

Encara que els assaigs de Fuster presenten... Continuar leyendo "Joan Fuster i J.F. Mira: Assaig, identitat i cultura valenciana" »

Joan Verdaguer i Joan Maragall: Poesia Catalana i Modernisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,19 KB

Joan Verdaguer: Vida i Obra

Joan Verdaguer va néixer a Folgueroles el 1845, en una família pagesa que el va portar a estudiar al seminari de Vic. Als 20 anys va assolir l’èxit literari amb un premi als Jocs Florals de Barcelona. Va fer de vicari a Vinyoles d’Orí. El 1886, als 40 anys, va experimentar una profunda reflexió espiritual, llavors va empitjorar i li van prohibir dir missa i la pràctica d’exorcismes. Va morir a Vallvidrera (Barcelona) el 1902.

Obra de Verdaguer

Els seus dos grans poemes èpics són:

  • L’Atlàntida (1877): Que es basa en l’enfonsament del continent mitològic dels atlants i el pressentiment d’Amèrica.
  • Canigó (1886): Es situa als Pirineus i narra una llegenda relacionada amb la reconquesta cristiana dels
... Continuar leyendo "Joan Verdaguer i Joan Maragall: Poesia Catalana i Modernisme" »

El Amor al Prójimo y la Imitación del Amor de Jehová

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 4,87 KB

ASAMBLEA DE CIRCUITO 2019 – 2020

“Ama a tu prójimo como te amas a ti mismo”

Nos guste o no, vivimos en un mundo en el que el amor de las personas es hacia ellas mismas. Los que se aman a sí mismos son como erizos, que hacia dentro tienen lana y hacia fuera tienen espinas. (Levítico 19:18), (Mateo 5:12). (Marcos 12:31). Un amor normal o propio es algo normal, no es una idea mala porque Jehová nos creó así (Efesios 5:29). Toda persona se alimenta y se cuida con cariño. Como la Biblia dice que nos tenemos que amar a los demás como nos amamos a nosotros mismos, uno se alimenta; cuando comemos queremos que los alimentos no estén en mal estado y estén frescos. Si lo trasladamos en sentido espiritual, tenemos que dar a las personas el... Continuar leyendo "El Amor al Prójimo y la Imitación del Amor de Jehová" »

Sarako Eskola: Euskal Literaturaren Giltzarria

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 2,96 KB

Sarako Eskola: Aurrekariak eta Sorrera

Sarako Eskola XVII. mendeko idazle multzo bati deitzen zaio. Talde hura Sara, Donibane-Lohizune eta Ziburuko apaiz idazleek osatzen zuten.

Euskal literatura idatzia berankorra izan da. 1545ean argitaratu zen euskarazko lehen liburua: Bernart Etxepare Baxenabartarraren Linguae Vasconum Primitae olerki-liburua, hain zuzen.

Euskal literatura idatziaren lehen testuak Ipar Euskal Herriko egileenak izan ziren. Ez hori bakarrik, Etxepareren ondoren, idazle gehienak Lapurdiko apaizak ziren. Apaiz idazle haiek erlijio gaiez aritzen ziren.

Lapurdiko idazle talde horri Sarako Eskola deitu zitzaion.

Idazkera Bateratua: Helburua eta Ekarpena

Sarako Eskolako kideek idazkera bateratua nahi zuten erlijioa irakasteko eta mezako... Continuar leyendo "Sarako Eskola: Euskal Literaturaren Giltzarria" »

Modernisme a Catalunya

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,17 KB

ETAPES modernisme:

-1a etapa (1892-1900) etapa de formació: l'ideari modernista s'expressa a través de la revista l'Avenç. El 1892 l'Avenç publica un important article de Jaume Brassa, Viure del passat, que es considera un manifest programàtic del modernisme. A partir del 1898 hi ha un predomini del modernisme esteticista, és a dir, aquells corrents estètics que defensen l'art per l'art: parnassianisme, simbolisme, decadentisme i prerafaelisme... Els principals representants modernistes d'aquests corrents són: Joan Maragall, Santiago Rusiñol i Ramon Casas. Un dels objectius del modernisme va ser la modernització de la llengua. En aquest sentit l'Avenç va publicar una secció de la revista, La reforma lingüística, en què es feien... Continuar leyendo "Modernisme a Catalunya" »

El Noucentisme: Moviment Cultural, Autors i Poesia Catalana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,71 KB

El Noucentisme: Moviment i Figures Clau

El Noucentisme va ser un moviment polític i cultural que es va iniciar l'any 1906 arran de tres publicacions importants –La nacionalitat catalana, d'Enric Prat de la Riba; el Glosari, d'Eugeni d'Ors, i Els fruits saborosos, de Josep Carner–, i de la celebració del Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Aquest moviment recollia les aspiracions de la burgesia catalana i pretenia una renovació del país donant un paper molt destacat als intel·lectuals.

Enric Prat de la Riba (1870-1917)

Dirigent de la Lliga Regionalista.

Eugeni d'Ors (1881-1954)

Eugeni d'Ors, molt proper a la Lliga Regionalista, és autor del Glosari, un conjunt d'articles de poca extensió (gloses), que van aparèixer periòdicament... Continuar leyendo "El Noucentisme: Moviment Cultural, Autors i Poesia Catalana" »

Salud sexual y reproductiva: aspectos interculturales

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 5,8 KB

Interculturalidad en la sexualidad

Los aspectos políticos, económicos, sociales, culturales y ambientales intervienen en el marco de la igualdad y equidad en el tema de la sexualidad. Hay muchos factores que influyen en la visión de la sexualidad como lo son cultura, religión, sexo, etnias, etc. Sin embargo, cada una de ellas tiene el derecho de constituirlo siempre y cuando no suponga una violación a los derechos humanos.

Todos debemos de ocuparnos por tener información sobre la sexualidad, mantener una sexualidad con protección, saludable y libre de mutilaciones como existe en ciertas culturas.

Salud sexual y reproductiva

Todas las personas debemos tener acceso a la información y a un método anticonceptivo que sea seguro, eficaz y a... Continuar leyendo "Salud sexual y reproductiva: aspectos interculturales" »

La mort a sis vint-i-cinc

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 45,51 KB

T-4:Els primers textos: segles XII-XIV:

INTRODUCCIÓ:


- Al Segle XII, hi havia feudalisme i els poemes s’escribien en occità

- El català es parla a partir dels anys 800-900, es el precatalà. Els primers textos van aparèixer a l’any 1000 i no entra dintre del bloc literari.

- La visigoda (lleis), són forums iudicum, estan en llatí i afegeixen paraules en català

- Fet històric - marca hispànica, vol dir que hi ha un territori català i passa a ser Gal. Va ser un element històric i va succeir per un tractat. Les homilies d'Ordenyar i son acotacions per poder arribar més al públic en sermons. Els primers textos del segle IX en català i eren no liberaris. Des del punt de vista social i i trobem una piràmide molt estricta, feudelisme,

... Continuar leyendo "La mort a sis vint-i-cinc" »