Xu.Hist.t.12

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,24 KB

 
La Rússia dels Tzars segons Edguar H.Carr:Defineix la Rússia cm un gegant amb els peus d fang. País agrari i endarrerit i superpoblat. L’estructura política i social, és manté dintre dls esquemes del absolutisme. Agricultura: Es 1a agricultura tradicional. La major part d la terra es d l’aristocràcia. Pagesos: -Manca de llibertat personal. -Havien de pagar prestacions, sigui en treball o capital. Mir -> Pau, Comunitat aldeana. Entre tots recollien els diners per a donar-li al senyor.1861,Alexandre I. Abolició d la servitud. Les terres es dividien en 2 lots. La mes bona quedava en mans del senyor i l’altre part era entregada al poble cm a us d fruit, és a dir, la podien utilitzar però n vendre i havien d’indemnitzar a la noblesa.Amb aquest decret es formaran 2 tipus d pagesos: 1.-Els més treballadors, q progressaran i q augmentaran els seus ingressos > pagesos kulaks2. -Pagesos q s’endeutaran i cauran encara amb + pobresa. Industria: 1890, apareix 1a industria molt localitzada; els tres indrets + localitzats són: Area Petter’s burg, Moscou i urals). Industria molt pesant q requereix grans capitals. ( Tèxtil, metàl·lica i siderúrgica).; i normalment amb inversions extrangeres (França i Alemanya). Amb aquesta indústria, les instal·lacions són molt grans. Amb tant sols 20 anys, Rússia passarà a tenir 3 milions d’obrers. Els obrers vivien a la misèria. La majoria són expagesos q viuen de formes miserables. Tenen un proletariat molt combatiu i rivalitzat. Autocràcia tsarista: Es el poder q neix a un mateix. Tot el poder està en mans dl Tsar. (Cèsar= Emperador). La norma d govern serà l’arbitrarietat. El Tsar x a governar utilitzarà 4 mecanismes:1.- Burocràcia: Conjunt d funcionaris d l’administració. “ Noblesa administrativa”. 2.- Exèrcit: Era immens. Era el mecanisme d l’expansionisme rus. Els alts càrrecs estaven “ al costat” d Tsar. 3.- L’església Ortodoxa: Justificava davant dl poble el mecanisme polític i social. 4.- Policia Okhrana: Sistema repressiu dur. El poble n tenia forma d’expressar-se. Partit Kadett: Es va crear al 1905 el Partit constitucionalista Demòcrata (Kadett), q propugnava la necessitat d lluitar dins el marc legal per aconseguir 1a democràcia parlamentaria i q refusava qualsevol acció revolucionària.

Revolució del 1905:Esclata x un conflicte bèl·lic entre Rússia i Japó. Els japonesos n estaven d’acord amb l’expansionisme rus x la zona de Manxúria i van decidir atacar la base naval russa d PortArthur. La guerra va ser un desastre x a l’exèrcit rus i les desfetes militars es van anar succeint. La revolució del 1905 va ser el primer gran intent d convertir l’imperi rus en una monarquia parlamentaria i constitucional. Soviet: Son assemblees espontànies on hi participen soldats, camperols i el poble en general. Revolució de 1917: Febrer: Es reprèn el moviment, d tal manera q els diputats es constitueixen amb un govern provisional i decreten la abolició del Tsarisme. *Objectius: - Establir una nova constitució.- Programa d reformes socials i econòmiques en q hi haurà una gran pugna entre els sectors d la burgesia i els q volien reformes socialistes. - Qüestió d la guerra. Els Bolxevics son capaços d sortir d la guerra. Dualitat d poders:
La dualitat d poders es va donar durant la R.Febrer del 1917 i la R. Octubre de 1917. Aquests poders van ser:- Poder legal: Estava format per l’assemblea i el govern. - Poder real: Estava format per manifestacions, vagues... Que era el poder del soviets. *Tesis d’abril: Eren uns articles q defensaven la necessitat d n deixar consolidar el poder burgès i d llançar-se immediatament a la revolució proletària.
Revolució d’octubre; Decrets dl nou govern: Consell d comissaris del poble: (Octubre1917).Aquest constituïa l’òrgan representatiu dl primer govern obrer i camperol. En aquest consell, els bolxevics hi tenien la majoria i Lenin en va ser nomenat president. El congrés va adoptar uns decrets revolucionaris. 1.- Decret sobre la pau: Demanava una pau justa i democràtica; i va donar pas a les negociacions d pau q portaran el tractat d pau d Març d 1918; “ Brest Litovsk” 2.- Decret sobre la terra: Confiscava les terres dl Tsar, ls terres d la noblesa, d l’església i s’entregaven als camperols pq se la repartissin. 3.- Decret sobre les nacionalitats: Reconeixia els diferents pobles dl imperi rus, el dret a disposar d’ells mateixos. 4.- Decret sobre el control obrer d les empreses: Totes les empreses d + d 5 treballadors, passaven a mans de l’estat; ls companyes dl comerç exterior i la banca, serien controlades x el govern.

Entradas relacionadas: