Que són el xiprer i el poble amb l’església, fent una amalgama. És un paisatge nocturn, manifestant interès per la

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,83 KB

 

NIT ESTELADA
CatalogacióTítol
: Nit estrelladaAutor:
Vincent Van Gogh (Groot Zunder 1853-Ansver-sur-Oise 1890)

Cronologia

: 1889Lloc:
MoMa, Nova YorkEstil:
PostimpressionistaTècnica
: OliSuport
: TelaDimensions
: 73,3 cm x 91,1 cm, mesura mitjana.

Tema:

La Nit estrellada pren com a base la vista que Van Gogh tenía des de la seva Habitació, a l’asil psiquiàtric de Saint-Rémy, a la Provença: un camp de blat Amb les muntanyes al fons, afegeix els elements que li convenen, que són el Xiprer i el poble amb l’església, fent una amalgama.

Anàlisi formal Elements plàstics:


I a un Predomini del dibuix, i a diferència dels seus anteriors quadres, no estaba pintat A l’aire lliure, sinó a de l’habitació del sanatori, on només podia veure el Cel através d’una finestra. És en tant extrema situació que va extreure del seu Interiorels elements artístics. La natura esclata plena d’energia i esplendor.Van Gogh té una pinzellada molt Característica, dibuixant cada traç, fort, gruixut, marcat i ondulat. La gamma cromàtica és de blaus i verds amb Tons de colors blancs i grocs i que contrasten amb la nit amb les cases i els Astres que són d’un color groc molt viu. Els colors de la nit són molt expressius, Sobretot perquè els astres són com focus de llum (colors circulars). El traç va cobrint la tela com si fos un Teixit però amb ritmes diferents, circulants, ondulats, tirabuixons per a la Vegetació del fons, traços rectes per a les cases, i serpentejants i ondulats Per al xiprer. És un paisatge irreal que reflecteix l’estat d’ànim de l’autor.
El conjunt té un caràcter vibrant, decidit i encisador.

Composició:


la composició és oberta perquè el cel és infinit, profunda perquè adopta un punt de vista baix i per la posició del Xiprer, i la superposició dels elements. Centrífuga perquè hi ha diversos punts de interès i asimètrica amb el xiprer a l’esquerra. La Nit estrellada és un paisatge nocturn, manifestant interès per l’expressió Dels colors de la nit. El quadre s’estructura en dues parts molt diferents: 1- A la part inferior la terra amb les Muntanyes, els camps i el poble (destaca l’agulla vertical de l’església). 2- A la part superior el cel, amb els astres I les seves aures. El firmamentés molt dinàmic, la claredat de la llum podria Representar l’alba.En aquest paisatge nocturn destaquen els colors de la nit i El sentit de la nit com a misteri, obscuritat. La clau és el xiprer, que com una flama dóna Profunditat i representa la uníó de la terra amb el cel.

Temps:


La naturalesa ho embolica tot, l’ésser humà Queda petit, i es veu aclaparat davant una força que no pot controlar. És un Temps referencial i psicològic, perquè Van Gogh se sent indefens i angoixat. 

Ritme:

Les formes circulars i ondulats de nit donen Sensació de moviment per tot el quadre. També és un ritme psicològic, Reflectint la inestabilitat de la seva ànima.

Estil:


Postimpressionista;
Importància del color i el dibuix. 
Importància món individual de l'artista. 
Es tracta d’un grup d’autors que surten de L’mpressionisme (Cézanne,Gauguin etc) 
Es passa del puntillisme a les taques Gruixudes. 
Aquets autors són la porta del sègle XX, Obren nous camins. 
Van Gogh va ser l’hereu del impressionisme, Va ser capaç de crear un estil molt personal, més enllà de la llum i el color. La Seva obra és un clar exemple de com la pintura pot expressar les emocions i les Tensions humanes.  

Interpretació Gènere:

paisatge nocturn.Van Gogh i el seu amic Cézanne es traslladen a la Provença a fi de captar la llum Del Mediterrani. Els paisatges provençals seran els temes centrals de Van Gogh, Tot i representant els seus estats d’ànim (subjectivisme), la seva lluita Interna que acabarà amb el suïcidi. Aquest paisatge no és pas realista, no és Del mes de maig, i l’església és típica del seu país, Holanda. Finalment tornarà cap al Nord. Saint-Rémy era Una plana típica mediterrània amb paisatge de secà, oliveres,vinyes i Alineacions de xiprers que protegien els conreus de la força del vent. Al fons, S’hi veu les muntanyes dels Alpilles. Aquest paisatge li provocarà un cert Impacte perquè no estava acostumat al Mediterrani. 

Significat:

L’olivera, el xiprer, el camp i el cel són Els elements de la natura que Van Gogh utilitza per plasmar el seu estat D’ànim. El resplendor ilumina el cel de manera artificial cosa que també està Relacionat amb els seus sentiments El xiprer és el vincle entre la terra i el Celi per a van Gogh significa mostrar La seva angoixa vital.

Encarrec i recepció:

Van Gogh pateix una greu crisi religiosa, tot Ho posa en qüestió. És important la esperança de viure millor en una altra Vida, mentre que l’artista se sent allunyat del terra, veu el poble lluny, així Com el calor humà de les cases. Encàrrec i recepció: per expressar els seus Sentiments, l’autor necessita expressar el seu estat d’ànim i morirà oblidat Per tothom.

Funció:


decorativa,

però sobretot Reflecteix, expressa, el món individual de l’artista. També destaca la Funció il·lustrativa per la manera d’investigar i aprofundir en les noves Concepcions pictòriques.

Explicacions


Epoca del III Imperi, Napoleó III. El triomf De les revolucions liberals i el nacionalismes. 

Polític

Europa viu en una época de Canvis. Porta a l’unificació d’Alemaya que s’acaba quan Prússia derrota a França i suposa la caiguda de la monarquía constitucional i la instauració de La III República

.Econòmic

II Revolució Industrial.Mecanitza el procés de producción a través de Noves fonts d’energia Com el petroli i l’electricitat donen un nou impuls a la industrialització (importància de la indústria pesant). Necesitat de materies primeres i nous Mercats, aquí tenim la creació dels imperis colonial societat de classes. Prevalen Els diners, la burgesia controla els mitjans de producción i es consolida al Poderi el proletariat lluita per Defensar els seus drets mitjançant els sindicats, el partits polítics i fins i Tot la revolució. 

Cultura

París és el centre cultural del món. Els artistes i els marxants de l’art intercanvien idees, mentre fan negoci. I Hi ha grans avanços científics que també revolucionen l’art.

Entradas relacionadas: