Les xemeneies de gaudi

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,84 KB

 

Pedrera Casa Milà

1907-1910 Antoní Gaudí Pedra, maó, ceràmica i ferro Sist. Const: arquitectura amb nous materials Modernista

Biografia: 1852. Va morir atropellat per un tramvia l'any 1926. Com que anava sense documentació, no va haver-hi ningú amb ell fins que gairebé ja era mort. Provenia de família d'artesans, però com era un geni va estudiar a l'escola d'arquitectura. El mecenas de Gaudí va ser Eusebi Güell. Un altre pagant de les seves obres fou l'església catòlica en obres com la Sagrada Família.

Estil: Gaudí: Historicisme: recorre estils anteriors.

Inspiració en la natura. Preocupació pel color, llum i proporcions i dóna dinamisme a les seves obres. Conexiement de les estructures, inspirades per l'escola de Chicago.

Decorativisme, a vegades amb trencadís.

Catolicisme en l'obra. Catalanisme.

Anàlisi formal: L'edifici s'aguanta amb estructures de ferro, pedra natural i maons. Estructura autònoma, sense parets mestres, només tanquen l'edifici. Predomini de la línia corva i ondulada, no hi ha línies rectes. Balconades enormes. Estan més baixes que el menjador. Baranes de ferro forjat amb motius vegetals.

Planta baixa, 5 pisos i àtic, on les minyones rentaven la roba dels senyors.

Terrat, fet de ceràmica blanca. Mirat desde lluny sembla com si estigués a la Capadòcia, on l'erosió de l'aigua i el vent ha creat un paisatge fantasmagòric.

Hi ha dos accessos, una porta per a vianants i una altra pels vehicles. Molt preocupat per la ventilació i la llum de l'edifici. En Gaudí mobles especialment per aquest lloc.

Racionalista: perquè usa la planta lliure.

Modernista: estructura orgànica amb línies que recorden la natura.

Expressionista: façana que recorda al moment d'optimisme de BCN.

Interpretació: És possible que fos una gran obra religiosa. A la dona que li va encomanar l'obra, Gaudí li volia fer un homenatge amb una Marededéu. Però al 1909 quemaven símbols religiosos així que al final es va evitar.


Entradas relacionadas: