Villa capra analisis

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,16 KB

FITXA 45: VILLA CAPRA (la ROTONDA)


FITXA TÈCNICA

Edifici:


Villa


Capra (la Rotonda)

Autor:


Andrea di Pietro Palladio

(Pàdua, 1508- Maser, 1580)

Estil:
1551-1553

Tipologia:


civil

Material:


pedra, maó. Estuc i marbre

Estil:
renaixentista/classicista

Localització:


Vicenza (Itàlia)

CONTEXT

La caiguda de Constantinoble a mans dels turcs kany 1453 va provocar la pèrdua del monopoli comercial, que, de Facto, havia exercit la República de Venècia durant forces segles. Això provoca un veritable canvi econòmic, atès que moltes famílies benestants venecianes van Diversificar les seves activitats, dedicant-se també, a lagricultura, per la qual cosa es van Traslladar a vil·les pròximes a Venècia. Aquest moviment també es relaciona amb la redescoberta clàssica, que exaltava el retorn de la vida Bucòlica del camp.

BIOGRAFIA DE L’AUTOR

Andrea di Pietro, Anomenat Palladio en honor de la deessa grega de la saviesa Pal·les Atena, erudit de larqueologia i fascinat per lantiguitat clàssica i per la simetria, va ser el 1er Professional dedicat en exclusiva a larquitectura.

Les regles i les proporcions Que va plasmar en els seu tractat I Quattro Libri dell Aequitecttura (1570)van ser acceptades com a cànon clàssic de larquitectura civil

Els seus edifici Presenten alguns trets manieristes, i per això Palladio va ser considerat impur pels teòrics del Renaixement i pels arquitectes Del Neoclassicisme.

DESCRIPCIÓ FORMAL

A lexterior de la Villa Capra presenta un Perfil idèntic a totes 4 Façanés, cadascuna de les quals sarticula a partir dunes escalinates pronunciades que Condueixen cap a un pòrtic de 6 columnes dordre jònic, amb lentaulament corresponen i frontó triangular rematat amb una estàtua a cada vèrtex. Al centre de ledifici salça la cúpula que cobreix la sala circular central De la mansió.


La Villa Capra sestructura sobre una planta simètrica en forma de creu grega pel fet que El quadrat de lhabitatge shi afegeixen 4 pòrtics. Al centre de ledifici hi ha la gran sala circular que Fa deix distribuïdor de les habitacions i de les dependències que lenvolten. Els dormitoris estan ubicats al 4 angles de ledifici. Al Soterrani hi hala cuina i sales de ladministració general de la casa.

La sala Central,coberta per una gran cúpula rematada amb un òcul, està decorada igual Com les altres estances amb vigorosos frescos fets per diversos fets italians De l’època. La il·luminació natural daquesta sala central és una mica deficient, perquè a través dels 4 passadissos que hi convergeixen.


Entradas relacionadas: