La vicaria context

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,72 KB

 

LA VICARIA

FITXA TÈCNICA:


Autor: Maríà FortunyCronologia: 1867-1870

Estil: Pintura acadèmicaTècnica: Oli

Suport: FustaDimensions: 60 x 93,5 cm

Localització: MNAC (Barcelona)


CONTEXT HISTÒRIC:


Ens centrem a finals del Segle XIX, on a Catalunya hi ha la Revolució Industrial que consolidà la burgesia. Es consolidaran com a classe dominant econòmicament i esdevindran els principals clients d’art. Políticament l'obre es situa en el context del Sexenni Democràtic.

Amb motiu d’un casament, Fortuny va haver de visitar en diverses ocasions la sagristia de l’església madrilenya. Així que la primera versió de La vicaria es va iniciar el 1867. El 1868 pinta la versió definitiva quan es trobava instal·lat a Roma.

ANÀLISI FORMAL:


Veiem un grup de gent dins unes oficines eclesiàstiques, on s’està signant un contracte matrimonial. Hi ha moltes personalitats diferents que esperen el torn. Hi trobem també els 2 nuvis, una maja i un militar, entre altres.

La pinzelladaés lliure, molt solta i a base de petites taques de color. Hi ha molta precisió i detall. Fortuny demostra un virtuosisme tècnic.

Trobem una gran riquesa cromàtica, que va des dels tons freds, al fons arquitectònic, fins als tons càlids, situats la majoria en el primer terme. I la llum està repartida, tot i que el grup dels convidats sembla estar més il·luminat que la resta.

El quadre està fet de manera que les mirades dels espectadors es dirigeixin al contracte, a la firma. Els personatges de l’escena es disposen, més concentrats a la dreta del quadre. En la composició, hi ha un predomini de les línies verticals. Els personatges, al estar agrupats i a la mateixa alçada, formen una mena de fris horitzontal.

La profunditat s'aconsegueix gràcies a la situació dels personatges, la reixa foradada, l'enrajolat del terra i l'arcada. El gran espai buit de la part del davant ajudar a millorar la perspectiva.

El ritme és dinàmic, i ho veiem en l’actitud de diàleg i gestualitat dels personatges, que s’interrelacionen entre si. El tractament de la figura humana és amable, i les figures mostren una expressivitat serena.

INTERPRETACIÓ:


Significat: Aquest quadre costumista reflexa els tràmits d'un casament i hi surten representats personatges de la burgesia i aristocràcia al costat de personatges més humils, però sense fer cap crítica social. Diem que és un retrat d'aquesta classe alta, ja que hi trobem representats a moltes figures de la mateixa.

Funció: L'objectiu era ser venut, o sigui que faria de funció decorativa en el saló d'alguna residència burgesa


MODELS I INFLUÈNCIES:


El quadre rep influència de Goya, en quant a la sensibilitat pel color, la passió per la llum i la tècnica de la taca aïllada. Fortuny també s’influencia dels clàssics renaixentistes barrocs.

Els que s’inspiraren en l’artista, posteriorment reben el nom de fortunyistes


Entradas relacionadas: