Vegetació clima continental

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,34 KB

 

Clima Mediterrani Litoral:


 • Localització: És una franja paral·lela a la costa Mediterrània

 • Temperatura: Hiverns suaus i els estius son secs i calorosos. L’amplitud tèrmica anual és d’aproximadament 16ºC, és la diferencia entre la temperatura més elevada i la temperatura menys elevada.

 • Precipitacions: Pluges concentrades a la primavera i a la tardor, són irregulars. A la tardor es produeix el fenomen de la gota freda: És una massa d’aire càlid que entra en contacte amb una massa d’aire fred, i això origina unes pluges torrencials

 • Vegetació: El bosc típic del mediterrani litoral, es el bosc d’alzines, però s’ha anat substituint per pinedes, quan se degrada apareix la màquia (una vegetació de menys alçada). Després de la màquia podem trobar la garriga i l’estepa.. Escleròfi·lics adaptació del clima(estius secs i molt calorosos) se nota en les fulles o arrels.

Mediterrani interior o continental:


 • Localització: interior, sobretot a la depressió central, sense cap influencia marina.

 • Temperatures:  Extremes (molt caluroses a l’estiu i molt fredes a l’hivern), elevada amplitud tèrmica d’uns 20 graus centígrads aprox. En algunes zones. Ell relleu pot modificar aquest clima, i que se produixi una inversió tèrnica(la temperatura augmenta amb l’altitud).

 • Precipitacions: clima sec amb poques precipitacions importants, son escases tot l’any, l’estu se de poca sequedat. Se freqüent la formació de bancs de boira a l’interior.

 • Vegetació: Hi ha pocs boscos. Alguns de pins i alzines però el que predomina són els boscos de ribera(els que se troben als marges dels rius, formats per espècies caducifòlies, amb espècies com pollancres i salces). Aquesta zones de Catalunya està poc poblada i predominen els conreus de secar(blat, oliveres. Vinyes, …)

Litoral:


- Zones molt poblades

- Conreus de regadiu (hortes: hortalices i verdures(fruita seca))

Clima oceànic:


 • Localització: Es troba a la zona de la Vall d’Aran. Rep la influència de l’oceà Atlàntic

 • Temperatures: Nuvolositat i humitat ambiental altres, Temperatures suaus (poca oscil·lació tèrmica). La humitat es elevada, mitjanes anuals es situen entre 11º i 15º. Els hiverns son temperats i els estius frescos. L’amplitud tèrmica es reduïda.

 • Precipitacions: Precipitacions abundants durant gairebé tot l’any i molt constants, però menors a l’estiu. Sovint són pluges orogràfiques, es a dir que estan relacionades amb la proximitat de les muntanyes. (Condicionades pel clima) els rius son curts, però molt cabalosos i irregulars

 • Vegetació: Predominen els boscos temperats i caducifolis (Substituït per pins). Hi ha una vegetació abundant, això és depenent del tipus de sòl i de l’activitat humana. Molta varietat d’espècies., hi ha boscos tancats i d’oberts, les espècies més característiques són (faig, roures, bedolls, grèvols,...) alguns boscos s‘han substituït per espècies de generació ràpida, Quan el bosc es degrada, apareix la vegetació densa de matolls. El clima oceànic afavoreix els prats naturals que permeten la pastura de ramats.

Clima de muntanya:


 • Localització: La franja nord de Catalunya, on es localitza el Pirineu axial i el Prepirineu. Es una zona poc poblada de Catalunya.

 • Precipitacions: Són més abundants que el clima mediterrani, sovint hi ha precipitacions en forma de neu. Hi ha pluges degut al clima orogràfic. Les temperatures són baixes i varien en funció de la altitud (més altitud, més fred). Els hiverns són molt freds i llargs i les temperatures són fresques a l’estiu.

 • Vegetació: Predominen els boscos de roures i pins (Pi negre), a les zones més humides hi ha faigs. Per sobre dels 1200m es poden trobar avets. Als cims de les muntanyes no hi ha trobem vegetació. Molts boscos han estat talats per obtenir fusta o per crear camps de pastura.

Entradas relacionadas: