Últims dies de Jesús pere i els soldats

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,99 KB

 

Temple:


Era el centre de la via religiosa de Jerusalem,signe de la presència de déu entre el seu poble.Construït per Salomó 1.000 a.C,per custodiar l'arca de l'aliança ,en la qual es guardaven les Taules de la Llei donanes per Déu Moisès.


GRUPS DIRIGENTS:
-

Saduceus:

 Rics propietaris de terres i negocis;alguns eren sacerdots del
Temple.Col·lavoraven amb el romans per evitar les revoltes.

-Fariseus:

Petits comerciants i artesants;també  hi havia molts doctors de la Llei. Complidors estrictes de la Llei de Moisès i defensors de la identitat jueva;menyspreaven a qui no la complien.

CENTRES DE PODER:

Governador ROMà


Poder polític.

Sanedrí o Consell:


Poder religiós,Presidit pel gran sacerdot.

Rei Herdodes:


Rei de Galilea sense poder real.

MOVIMENTS POPULARS:

Baptistes:


La majoria eren pobres;amb la voluntat de canviar la societat,expressada mitjançant un baptisme públic de conversió.Jesús va formar part d'aquest moviment en els inicis.

Zelotes:


Eren pobres ,esperaven la vinguda d'un messies, un líder polític i llibertador.Lluitaven amb les armes contra l'ocupació romana.

Essenis:


Formaven comunitats al desrt.Estaven decicats a la pregària i a l'estudi de la paraula de Déu.

Calendari jueu:28 dies,els mateixos que un cicle lunasr;el primer dia de cada mes coincideix amb la lluna nova. 1 mes /4 setmanes/7dies.El dia comença amb la posta de sol del dia anterior. L'últim dia de la setmana es el sabat,el diade descans,prohibit treballar.També es el dia consagrat a Déu,dedicat a l'estudi de les sagrades escriptures i a la pregària.

Últims dies de la vida de jesús: Els quatre evangelis,narren els fets esdevinguts  en els darrers dies de la vida de Jesús a partirs de la seva entrada a Jerusalem.
La passió,la mort i la resurecció de Jesucrist constitueixen  el nucli central de la fe cristiana. Durant la Pasqua jueva,els deixebles i Jesús van pujar de Galilea-Jerusalem en l'ocació de les festes.

Jesús aclamat: Jerusalem,calmat,pacíficament; la multitud l'aclama com a messies.Jesús s'enfronta als sacerdots i als mestres de la Llei per tal de construir una nova relació amb Déu,amb la humanitat i el conjunt de creació. La purificació del Temple és la que posa definitivament els poderosos en cotra de Jesús.

Autèntica actitud religiosa segons Jesús: És la de la persona que estima a Jesús i el proïsme i no la que es limita a complir ritus.
Aquesta posició que adopta Jesús, juntament amb la seva popularitat entre la gent senzilla de la ciutat, impulsa a les autoritats religioses i polítiques de Jerusalem a condemnar-lo.

El sopar pasqual: Jesús renta els peus als seus deixebles, un gest amb el qual fa veure que cal estar al servei dels altres com ho està Ell. Durant  el sopar; serà traït per un d'ells (Judes) i fins i tot pere negarà que sigui el seu deixeble. Es recordat aquest sopar perquè: Confia als deixebles el manament nou.El manament de la'mor i que malgrat tot,continuarà entre ells a través de l'Eucaristia.

Les autoritats condemnen a Jesús a  mort:  Mentre és a l'hort de les oliveres, Jesús es arresta, ja que l'ha traït Judes, un dels dotze.En aquell moment està en la soletat, en un judici ràpid davant diverses autoritats,Jesús es conduï davant  el Consell o sanedrí, presidit pels grans sacerdots Annàs i Caifàs .
El consell demna que sigui condemnat a mort. El conseller s'adreça al governador ROMà de Jueda, Ponç Pilat, perquè comfirmi la centència.Però no vol haber de decidir, ja que no troba motius:Però Herodes tampoc s'hi implica, aixì que torna a enviar a jesús davant Pilat.
Pilat, no està convençut de la culpabilitat de Jesús, decideix fer-lo assotar amb la intenció de deixar-lo lliure després. Però les autoritats religioses Jueves el pressionen. Era costum alliberar a un condemna durant pasqua, i per això Pilat proposa que sigui Jesús, pe`rò la multitud dema que sigui Barrabàs,un bandit. Pilat es renta les mans públicament per mostrar que no vol asumir la responsabilitat de condemna la mort de Jesús que ell mateix autoritza.

Crucifixió i sepultura de jesús: Executen la sentància de mort en un turó fora de les muralles de la ciutat:gòlgota el lloc de la calvera o també calvari. 
Simeó Cirene, ha de portar la creu de Jesús ja que li fallen les forces.

Els condemnats a ser crucificats, després de ser despullats eren clavats a la creu. Per mitigar el dolor se'ls oferia una beguda a base de vi i fel o mirra.

Després d'unes hores Jesús mor a mitja tarda del divendres, vigília del sàbat Jueu.
Joan d'Arimatea, un mebre del consell que és seguidor de Jesús demana l'autorització per baixar el cos de Jesús i poder donar-li sepultura. Ajudat per Nicodem, un altre deixeble porten el cos de Jesús fins el sepulcre abans de que es pongui el sol i comenci el dissabte.

La creu es el símbol del cristianisme, ja que expressa la salvació de la humanitat mitjà el sacrifici de jesús. On hi ha la creu, hi ha el crucificat.

Diumenge rams, es recorda la entrada triumfal de Jesús a jerusalem. En aquest dia és costum beneí branques, d'olivera, de llorer i de palma

Dijous sant, l'Esglèsia recorda la institució de la Eucaristia durant el sopar pasqual. Per això, l'eucaristia se celebra al ves`re i inclou alguns ritus que recorden al sopar, com el lavatori dels peus.

Divendres sant, es commemora la mort de jesús: Els actes religiosos del divendres sant inclouen viacrusis:  Camí de la creu. Pregària comunitaria de divendres sant, composta per catorze estacions o escenes de la passió de Jes´us.

Dissabte sant, ës una jornada de silenci i recolliment tot esperant la vetlla pasqual (nit del dissabte al diumenge) celebració de resurecció
Entradas relacionadas: