Ue minerals energetics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,89 KB

 

4. Aigua i recursos energètics i minerals a Catalunya

Demanda d’aigua a Catalunya


Demanda de 3100hm3, a Catalunya, comparant dades, l’agricultura i ramaderia son els que consumeixen més recursos hídrics però en menor escala que Espanya. Cal distingir la conca hidrogràfica de l’Ebre i conques internes:
Conca de l’Ebre: comprèn tot el riu i és compartida per diverses comunitats autònomes. La responsabilitat d’aquest territori correspon al Govern de la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. En aquesta conca hi ha 8% de la població catalana i 60% de recursos hídrics explotables destinats a l’ús agrícola i ramader Conques internes: concentren el 92% de la població i consumeixen 40% dels recursos hídrics destinats al sector urbà.

Aquest desequilibri explica el dèficit d’abastiment de les conques internes que es fan evidents al 2008 amb una forta sequera. Les inversions previstes permetran augmentar la disponibilitat d’aigua en les conques. Aquest objectiu s’aconseguirà a partir d’instalacions de plantes dessalinitzadores, recuperació d’aqüífers, millora de sistema de canalització i reg i reutilització de l’aigua regenerada .

Recursos energètics i minerals

Catalunya té pocs recursos energètics i minerals per tant depèn de la producció d’Espanya En el sector estratègic la mineria del carbó es limita a l’explotació de mines lignit que s’aprofiten per centrals tèrmiques (a prop de mines, Fígols es una) però el futur de les centrals és incert per la contaminació que ocasionen. Les centrals nuclears (a Tarragona) produeix molta energia però poc transportable i per tant s’ubiquen a prop industries i poblats. L’energia hidroelèctrica aprofita els salts d’aigua de pantans (cursos de Noguera Pallaresa i Ribagorçana i el Ter). Les energies alternatives guanyen pes però té importància només la biomassa i l’energia eòlica. Minerals no metàl·lics, potassa i sal gemma han perdut pes i s’han tancat mines. Es manté la de Sallent (de potassa). Pel que fa les roques industrials, extracció d’àrids naturals, roca calcària i argiles amb producció creixent  a conseqüència de la prosperitat que ha conegut el sector de la construcció

Entradas relacionadas: