Trablinum casa romana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,2 KB

 

LA CASA ROMANA

Els romans classificaven els seus habitatges: La domus era La casa unifamiliar i l’insula, els Blocs de pisos. Localitzats a les zones urbanes. En canvi, al camp hi havia la villa, la Casa de camp.

La domus

Ocupada per una sola família i tenia les característiques Següents:

-Estava orientada cap a l’interior

-No hi havia vista a l’exterior perquè no tenia finestres.

-Normalment tenia un sol pis

-Les diverses habitacions eren destinades a un ús Determinat.

La casa romana consistia en una sola sala, l’atrium, on es desenvolupava la vida familiar i domèstica, i al seu voltant hi havia Algunes habitacions. A la part final, hi havia un petit jardí. La domus romana, Es va anar ampliant i enriquint. No totes les cases eren iguals.

Les seves estances:

Vestibulum et fauces

. A l’entrada hi Havia una ianuaque es trobava al Mig d’un passadís. Aquest passadís rebia el nom de vestibulum
. Un cop passada la porta, hi havia l’habitació de l’esclau que feia de cella ostiarii
. A més de l’entrada principal , podia haver-n’hi una Altra de secundària (posticum
)

-Les tabernae, sales que tenien accés al carrer, botigues, tallers Artesanals. Eren sales amb un taulell d’obra on s’exposava la mercaderia: al Fons, hi havia la rebotiga. Tenien el sostre baix, per poder fer-hi una pergula, que Era el dormitori del botiguer.

Atrium

. L’atri Era el centre de la casa romana. Forma rectangular i una obertura al mig del Sostre, el compluvium, per on entraven l’aire, la llum i l’aigua de la pluja Que queia a l’impluvium, des d’on anava a parar una cisterna subterrània. També hi Havia el lararium, una capelleta dedicada als déus.

Cubiculum

. Era l’habitació destinada a dormir. Eren als costats de l’atri o del peristylium, una mena de jardí tancat. Eren habitacions no grans i molt austeres, sense Finestres i amb parets pintades de colors.

Tablinum

Habitació Situada a la paret de l’atri, davant de la porta d’entrada. Era destinada al paterfamiliarts
.

Alae

. Eren dos recintes que s’obrien als dos costats de l’atri, normalment al final, Però dels qual no es coneix l’ús.

Triclinium

habitació Destinada exclusivament a fer els àpats. El llit on els romans s’estiraven per Menjar, i solia trobar-se al costat del tablinum
. A Les cases molt luxoses, el triclini era una de les habitacions del voltant del Peristil. Era una peça amb tres llits, adossats, un a cada paret, i al mig hi Havia una taula.

Andron

Era El passadís que comunicava l’atrii el peristil.


Peristylium

part Molt més rica i ornamentada amb influència grega. El peristil era un jardí Interior voltejat per un pòrtic amb columnes. Al centre, hi creixien plantes i Flors, i un estanyol. Per tot arreu hi havia petites obres d’art: estàtues, Taules, columnes, etc. Al voltant del peristil hi havia les habitacions més Il·luminades i boniques de la casa:
cubicula, oecii exedra
.


Culina

Era Una sala petita i modesta amb un fogó fet d’obra. El fum sortia per una Finestra o per la porta. Això resultava molt incòmode i fins i tot perillós.

Entradas relacionadas: