La Torre Eiffel

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,39 KB

 


Títol:


Torre Eiffel/Autor:
Eiffel, Alexandre Gustave Cronologia:
1887 – 1889
/Estil:

Arquitectura del
Ferro
Materials:
Ferro/Sistema de construcció
: amb materials Industrials /Localització:
París, França


Context històric


Sorgeix a finals del XVIII i el Segle XIX a diversos països europeus industrialitzats, per la Utilització massiva dels nous materials vinculats a la Revolució industrial, Com el ferro, el vidre, el formigó armat i l’acer.


La industrialització va Permetre la producció massiva dels nous materials industrial que en aquest Moment es començaran a emprar per a la construcció.


L’arquitectura del ferro Havia de donar resposta a les necessitats de la nova societat industrial, ja no Es van centrar solament en la construcció de palaus i esglésies, sinó també en La creació


- Habitatges - Edificacions públiques que tenien finalitats concretes: · Biblioteques · Construcció d’enormes ponts de ferro · La creació de grans estacions de trens · L’aixecament de immensos mercats per acollir el consum creixent de les masses.


Fins al 1830 s’utilitzava El ferro interiorment:


· Museu Britànic Cúpula · Cúpula Capitoli de Washington · Jardí Botànic de París


A les exposicions Universals impulsen decisivament l’arquitectura del ferro durant el Segle XIX:


- A partir del Palau de Cristall de Joseph Paxton, construït en 1851 en Hyde Park, Londres, amb motiu De l'Exposició Universal celebrada a la capital britànica


- L'arquitecte va Concebre un gran edifici d'estructura completament racional, basada en els Hivernacles i construït amb ferro i cristall.


Paral·lelament, es Desenvolupa a Estats Units l'Escola de Chicago, caracteritzada per la Racionalitat de les seves estructures i la importància de la funció (Adler, Sullivan, W. Li Baron Jenney...), i que serà el germen del Moviment Modern o Racionalisme, estil desenvolupat al llarg de tot el Segle XX.


Anàlisi formal


Té les característiques Pròpies d'aquesta nova forma de fer arquitectura que va sorgir a la fi del Segle XIX:


- Està totalment realitzada Amb ferro forjat, un dels nous materials del moment, que va revolucionar la Manera de construir. Aquest tipus d'arquitectura utilitza el ferro de manera Massiva, tant per a l'estructura arquitectònica com per als elements Decoratius. A més, els arquitectes del moment es preocupen especialment del Caràcter funcional de les noves construccions, no solament del seu sentit Estètic.


A la Torre Eiffel és Impossible diferenciar interior d'exterior, doncs l'estructura està formada: /- Per més de 18.000 peces de ferro que formen una xarxa estructural de bigues que Aporten estabilitat a la torre. /- El disseny és un exemple de perfecta Simetria.


En planta és un Rectangle: - En els vèrtexs del qual se situen els quatre pilars, d'enormes Dimensions, sobre els quals es recolzen els quatre gegantescs arcs de la base, De 39 metres d'alt i amb un diàmetre de 74 metres.


- Es van construir Enormes sòcols de formigó per sostenir els quatre pilars, en els quals es Troben, a més, els ascensors i escales. A mesura que s'ascendeix en altura, els Pilars es corben cap a l'interior, per acabar finalment convertits en un únic Element. Es crea així un traçat piramidal que dóna gran sensació de Verticalitat.


Hi ha tres plataformes:


- Sobre els arcs Inferiors se situa una primera plataforma, a 57 metres del sòl, amb una Superfície de 4.200 metres quadrats, i amb capacitat per 3.000 persones.

- La segona està a 115 Metres (1.650 metres quadrats i capacitat per 1.600 persones)


- L'última a 274 metres, Que alberga un mirador vidriat de 350 metres quadrats, per 400 persones. A les Diferents plataformes es puja en ascensor o per escales.


Orígens :La torre Eiffel és un dels més famosos símbols de París i de França en general.


- Al moment de la seva Construcció no va ser ben acollida doncs es va considerar que no responia a el “bon gust” de l'època, i que era una construcció monstruosa i innecessària Enmig de la ciutat de la llum.


- Anys després es va Decidir desmuntar la torre, però els intel·lectuals francesos ho van impedir. La torre Eiffel es va convertir així en la gran mostra de l'enginyeria moderna, Mostra dels avanços de la indústria, de la tècnica i de la ciència, que havia Aportat major resistència als nous materials de construcció.


Antecedents I influències


Antecedents: altres obres amb aquests materials, Com el Cristal Palace de Paxton a Londres Influències: diferents construccions De ferro, com algun pont de CalaEntradas relacionadas: