Tipus de aparells per escoltar els sorolls cardíacs i respiratoris

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,11 KB

 

EXPLORACIONS AL INTERIOR DEL COS:

RADIOGRAFIA SIMPLE:Els rajos X travessen els teixits de l’organisme i impressionen una placa fotogràfica. Detecta malalties o lesions a l’esquelet, o diagnostiquen malalties de teixits tous. RADIOGRAFIA AMB CONTRAST: permet veure òrgans o cavitats internes administrant una substancia química radioopaca.TOMOGRAFIA AXIAL COMPUTADA (TAC) O ESCANER: igual que la radiografia però amb obtenció d’imatges múltiples. RESSONÀNCIA MAGNÈTICA: Les ones fan que l’ordinador obtingui imatges per plans. Posar al pacient a un túnel estret (pot causar claustrofòbia). ENDOSCÒPIES: exploren l’interior d’algunes cavitats orgàniques. Poden haver diversos tipus segons l’òrgan o aparell que volem veure. ECOGRAFIA: ones d’alta freqüència o ultrasons reflectides en part pels teixits, fan una imatge que es pot veure al ordinador. Innòcues. BIÒPSIA: extreure una mostra de teixit per fer-ne un diagnòstic. Important per diagnostica tumors. ELECTROCARDIOGRAMA: registra impulsos elèctrics del cor, d’aurícules i ventricles. Posant 4 elèctrodes al tòrax i representat sobre paper l’activitat elèctrica de les 4 cavitats.ELECTROENCEFALOGRAMA: registra activitat elèctrica de l’encèfal sobre paper , col·loca entre 19 i 25 elèctrodes al crani. Per diagnostica epilèpsia.MATERIAL I INSTRUMENTS:

Fonendoscopi escoltar sorolls toràcics, respiratoris o digestius. Esfigmomanòmetre prendre la tensió arterial.Termòmetre mesurar la temperatura. Bascula i tallimetre conèixer alçada i pes.Otoscopi veure l’interior de l’orella. Oftalmoscopi inspecció dels ulls. Martell de reflexos valorar reflexos percudint un tendó o sortint ossi. Endoscopi tub buit, flexible o articulat, amb font de llum i sistema òptic.

EXPLORACIONS FÍSIQUES:

Exploren signes i símptomes de la persona. Principals:INSPECCIÓ: observa alteracions del cos i a primera vista. Ordre: de cap a peus. S’observa: color i aspecte de la pell, erupcions, deformació orgànica, conjuntiva d’ull, coll i nas.PALPACIÓ: utilitza mans i dits per tocar les parts del cos. Ex:
palpació de mames, o d’abdomen.
PERCUSSIÓ: colpejar amb els dits a la superfície del cos. Ex:
percussió abdominal o toràcica.
AUSCULTACIÓ: escoltar sorolls a l’interior del cos amb el fonendoscopi, permet identificar ritme cardíac, presencia d’hemorràgies, o sorolls en la respiració. Ex:
auscultació de ritme cardíac, de respiració o de moviments intestinals.

Entradas relacionadas: