Terra Baixa

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,29 KB

Romancticisme i renaixença son dos movi. q sovint es confonen. dir que la renaixená es nomes la versio catalana del romanticisme eruopeu es incomplet i poc rigoros. el que sabem del cert es que el romanticisme europeu es molt mes que un movimen estetic que defensa la llibertat com a motr creatiu i que arribara a la peninsula iberica a traves de Barcelona. Aviat conecta amb el frups que procuraven el redreçament cultural a Catalunya i defensaven els seus trets didentitat. es volia recuperar el passat historic per projectarlo cap a un objectiu futur de progres. hi havia una volunta de recuperaciño llengua i la literatura catalanes a través de mlutiples empreses i esforços com revistes, editorials, jocs flora.s..algunes de les figures de més relleu de la renaixença son verdaguer, guimera i oller en els camps de poesia,teatre i narrativa, respectivament.
Simbologia. a terra baixa podem trobar bona part dels elements recurrents de lobra de Guimera, la concepcio de lamor com a lforça suprema que pot superar qualsevol escull, un sentit universal de justicia, la visio del mon rural com a paradigma de convivencia, la presencia de personages marginats o desarrelats...a aquest topics del teatre guimerania, hem dafegir uns elements simbolics o mitics quea ctuen duna manera relllevant a T. B. en primer lloc, la dicotomia anunciada al titol implica una divisió moral, la terra baixa es degradada, esteril, mlavada...en contraposició a la puresa il a bondat que regnen a la terra altra, que es precisamen t lespai que acull els dos protagonistes després daver restablert lordre natural. un altre aspecte simbolic es el que te a veure amb la feina de Manelic. ell es pastor i aquesta obra sera també qui procurara que el llop no sedugui lovella. al llarg de tota lobra, trobem moltes referencies a aquesta simbologia. hi ha tmb elements que amb els seus contrastos ten luna funció simbolica, la sang i els diner,s el foc i la neu i laigua dolça i la salada.


els personatges de lobra de guimera segeuixen uns esquemes simples i no saparten de la concepcio esquematica dels bons i els dolents. a terra baixa trobem repetits aquest patrons especialment en els protagonistes del triangle principal. aixi, manelic es un home pur, sense coneixement de la malicia, que al llarg de lobra evolucionara per convertirse en leheroi que es rebella per amor davant lamo. sebastia es un personatge força complex, que es troba atrapat entre dues forces antagoniques, lamor possessiu per marta i la necesitat egoista de salvar le seves hisendes. la resta dels personages ajuden a tensionar aquestriangle amoros. lalguons ho faran de s de la inociencia i altres des del desconexement i altres de la subordinació. els perdigons actuen com a cor dramatic que rpresenta les caracteristiques de la societat de la terra baixa. Primer Acte: En aquest primer acte són presentats tots els personatges de l'obra, començant primer per en Xeixa, na Pepa i n'Antonia, al llarg de la resta del primer acte van apareixent la resta de personatges. En aquest acte en Sebastia que és l'amo de tot, vol casar la Marta, que és com una mena de filla adoptada per a ell però que entre ells hi ha més que això. La vol casar per motius econòmics ja que ningú pot saber que entre ell i la Marta hi ha alguna relació amorosa, sino, no podrà cobrar certs doblers. El marit que han buscat per la Marta és en Manelic, un noi procedent de la Terra Alta i que demostra que de veritat estima la Marta i que ell no es casa per conveniència. Tothom al poble sabia que el casament era tot un muntatge d'en Sebastià, tots menys un, el Tomàs que era l'ermità. Abans del casament, en Xeixa es nega a anar al casament i per això en Sebastià el fa fora. Un cop casats el Manelic i la Marta i visquent junts, la Marta demostra que no estima al Manelic, però en canvi, ell es mostra ferit perquè ell l'estima de veritat a la Marta i es mostra molt il·lusionat per haver-se casat.

Entradas relacionadas: