Tarraco part alta i part baixa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,86 KB

 

SITUACIÓ ESTRATÈGICA

El campament militar es Va situar dalt d¡un turó per poder dominar la futura àrea de la ciutat i es va Envoltar d’una muralla.
Tarraco tenia una posició estratègica de port pròxim a L’Ebre i les Iles Balears, ben comunicat amb Itàlia i es va convertir en un Lloc atractiu per als comerciants itàlics. A més també trobem el riu Francolí i Per dins la ciutat la via augusta.
Terreny poc abrupte i fàcilment Urbanitzable.

URBANISME

La ciutat va ser Possiblement un nucli bifocal i s’esglaonava en una sèria de terrasses (la Superior, el circ i la inferior).

El campament militar Estava situat a la part alta i l’àrea residencial a l’entorn del poblat ibèric I el port. La part alta es va reconvertir en el centre administratiu de la Província, que incloïa un immens fòrum i un temple dedicat al culte imperial i La baixa va mantenir l’status de la colònia i tenia el seu propi fòrum per als Assumptes municipals. Les dues parts estaven unides pel circ que travessava la Ciutat en paral·lel al cardo maior. Els carrers estaven empedrats i disposaven De clavegueres.

·Muralla: L’edificació Romana més antiga i més ben conservada d’època republicana. Va ser construïda Sobre grans blocs de pedra i feia 6m d’alçada i 4.5 d’amplada. Origínàriament cobria Només la part alta però al segle
II dc es va fer una ampliació per abraçar tota La ciutat. Aquesta estava reforçada en els punts per torres quadrangulars com La del Bisbe, del Cabiscol i de Minerva.

·Temple d’august: Es trobava a la terrassa superior de la ciutat i estava dedicat al culte Imperial. Els seus fonaments van ser localitzats fa poc sota el sòl de la Catedral de Tgn.

·El fòrum Provincial: Aquest immens espai era independent de la ciutat ja que depenia dels Representants de tota la província. Les torres del pretori i de l’antiga Audíència flanquejaven el recinte i permetien accedir als diferents nivells de La plaça.

·El circ: Va Ser construïr durant el regnat de Domicià(I dc)i destinat a les curses de Carros i té una longitud de 325m.

·El fòrum de La ciutat: Va ser el centre neuràlic de Tarraco. Els carrers principals hi Conduïen i s’hi concentrava tota l’activitat pública de la ciutat per la qual Cosa es va convertir en un punt de trobada i de reuníó de les elits locals. A Més, s’hi va desenvolupar tota l’activitat administrativa i va ser el cor de la Vida social i política de la colònia.

·El teatre: Va Ser el primer dels tres grans edificis d’espectacles que va tenir la ciutat, ja Que va ser construït en època d’August. Lamentablement no s’ha conservat i ha Patit la destrucció de part de les seves estructures. Actualment se’n conserven Part de la cavea i restes del poscenium i del frons scaenae.

·L’amfiteatre: El segon gran edifici d’espectacles de Tarraco es trobava extra muros, a la Vora de la via Augusta. Va ser vonstruït a principis del segle IIdc amb una Capacitat per a 14000 espectadors. Són visivles les fossae on es guardaven les Feres i materials. El podium es va coronar amb una gran inscripció monumental. S’hi Organitzaven dos tipus d’activitat: les lluites de gladiadors i les lluites o Cáceres de feres. També s’ajusticiaven els condemnats a mort.

·Necròpolí Paleocristiana: És una de les àrees d’enterrament més Extenses i importants de Tàrraco. Es troba als afores de la ciutat, prop del Riu Francolí, en uns terrenys que havien estat ocupats per vil·les i que, en el Segle III dC, es cristianitzaren i es convertiren en un lloc sagrat.

MONUMENTS FORA DE LA CIUTAT

AQÜEDUCTE DE LES FERRERES

Es va optar per fer passar la Conducció de l’aigua sobre una estructura d’una o més filades d’arcades. Aquest és un exemple d’aquest tipus. Es va construir al segle Idc i la conducció Recollia l’aigua a l’actual localitat de Puigdelfí i la conduïa fins a Tarraco. Consisteix en dues filades d’arcades superposades construïdes amb carreus i és D’alçada de 27m i longitud de 217m.

PEDRERA ROMANA DEL MÈDOL

Durant l'antiguitat la pedra va ser un dels principals Materials utilitzats a la construcció. Cada ciutat va disposar de les seves Pròpies pedreres locals, encara que va ser comuna l'importació, generalment Marítima, de materials aliens a la zona. Entre els materials de construcció de Major exportació es troba el marbre.

Les principals pedreres tarraconenses estaven Destinades bàsicament a l'explotació de pedra calcària, molt freqüent al Voltant de la ciutat. Actualment es coneixen una desena de pedreres, encara que La més espectacular per les seves dimensions i l'estat de conservació és la del Mèdol.

El Mèdol és una gran foia de més de 200 metres de Llargada i una amplada d'entre 10 i 40 metres, produïda per la constant Extracció de pedra en època romana. Al centre de la pedrera s'alça una agulla De pedra de 16 metres d’alçada que marca la cota original de la roca abans D’iniciar-se l'explotació. Es calcula que d'aquesta pedrera es van extreure Aproximadament un total de 50.000 m3 de pedra.

TORRE DELS ESCIPIONS

La Torre dels Escipions és un monument funerari en forma de torre construït a la primera Meitat del segle I dC al costat de la Via Augusta, a uns 6 km al nord-est de Tàrraco. Una errònia identificació de les figures amb els germans Escipions és l'origen del nom tradicional.

ARC DE BERÀ

L'Arc de Berà és un Arc honorífic situat en el traçat de la Via Augusta, a uns 20 km al nord-est de Tàrraco. Fou erigit per disposició testamentària de Luci Licini Sura entre el 15 i el 5 aC i dedicat a l'emperador August.

Entradas relacionadas: