Tarifes aranzelàries guerra de Cuba

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,31 KB

 

Introducció:

Acaba el sexenni Revolucionari l’any 1874 perquè hi ha un cop d’estat del general Martínez Campos, que acaba amb el govern republicà, i va a parlar amb el príncep Alfons XII i li proposa que torni a governar a Espanya. Alfons XII pren el Tro el dia 1 de Gener de l’any 1875 i es compromet elaborar i donar suport a Una constitució democràtica.

Constitució del 1876:


es conservadora, Canovas diu que el poble te amples llibertats, com impremta, expressió, Asociacio, si el govern es conservador retallara mes aquestes llibertats i si Es liberal no tant, hi ha separació de poders i a les hores la sobirania esta Compartida entre les corts i el rei, el rei te molt poder. Quines funcions Tenia el rei? Moderava el torn, era el cap del exercit, podia escollir el cap De govern, podia elaborar lleis, i havia unes corts bicamerals. S’estableix el Bot censatari, nomes poden votar els que tenen una renta, nomes podia votar un 3% de la població, la església tindrà un paper molt important en la educació Inclús l’estat estableix un pressupost per subvencionar al clergat, per altra Banda es un estat centralista i les lleis s’aplicaven de la mateixa manera a Tot el país. la ultima guerra Carlina s’ha acabat, es va arribar una mena d’acord que molts soldats del Exercit carlí es podien incorporar a les files del exercit espanyol.
Es signa La Pau de zanjon en el 78, aquesta promet acabar amb la escalitud a Cuba, fer Una serie de reformes polítiques a l’illa, es diu que els cubans tenen que tindre Representació política a Espanya, però tot això no es va dur a terme i els Cubans inicien una altra guerra.

Sistema bipartidista:


Els dos partits tenen La mateixa ideologia, coincideixen en allò fundamental, es a dir tots dos Defensen la monarquia, la constitució, la propietat privada i tots dos son Centralistes i unitaris, quan un partit es desgasta canvien al altre per Suggerència del rei.

Frau electoral:


hi havia varies Tècniques:

 • Obrir les urnes i posar les paperetes necessàries
 • Feien votar als morts
 • Caciquisme, es dona en les zones rurals, persona que te el poder Econòmic i polític en aquella zona, extorsionen a la gent per que votin el Que ell vol

Des del 1876 al 1898 Van haver-hi 6 alternances:

 • Del 1876 al 1881 van governar el conservadors
 • Del 1881 al 1885 van governar els liberals
 • Al 1883, mor la dona d’Alfons XII (María de las Mercedes), i Alfons XII es casa amb María Cristina d’Habsburg d’Àustria
 • Al 1885, Alfons XII mor de tuberculosis i la regència cau a María Cristina

Els 2 partits, quan Va morir Alfons XII, fan un pacte anomenat “Pacte del Pardo”, per qué hi hagués Més convivència, i decideixen no fer cap llei que l’altre tingui que treure.

 • Del 1885 al 1890, aquest govern liberal amplia les llibertats i Instaura el sufragi universal masculí. Fins al 1897, Cànoves governa i Llavors l’assesina un anarquista. AL 1898 perden les colònies de Cuba i Filipinas i això provoca que Espanya caigui en crisi i el sistema Canovista va desapareixent.

Els Carlins:

 • Una part de l’església está a favor del carlisme i un altre no.
 • Alguns Carlins pensen que tenen que abandonar l’absolutisme i altre Que no.
 • Es descomponen i es componen molts cops fins la Guerra Civil.

Republicans:

 • tenien tensions internes, segueixen separats unionistes i Federalistes, de aquesta divisió neix el partido republicano centralista El partit republicà federal que el lidera pi margall, aquest partit Republicà federal te molt de pes a Catalunya, en un primer moment els Republicans no poden presentar-se a les eleccions i el únic que fan es de Tant en tant fan una insurrecció, en les eleccions del 1990 amb els Sufragi universal van poder presentar-se a les eleccions. La única Oportunitat que tenen els socialistes de fer alguna cosa es quan els liberals Estan al poder, amb els liberals es presenta una nova llei de Associacions. El el 1989 es funda el PSOE, i el funda Pablo Iglesias, en Aquell moment es de tendència marxista. Al 1888 es forma la ugt, sindicat Socialista molt vinculat al PSOE. Els anarquistes i els marxistes busquen Que no hi hagin classes socials  

La Guerra de Cuba (1895 - 1898)

A partir del 1824 només queden les colònies de Cuba, Puerto Rico i Filipines (Pacífic). Espanya té interessos amb la illa de Cuba ja que allà hi Ha una economia de plantació (tabac, cafè, canya de sucre). Tot això suposava Per Espanya uns interessos bastant elevats però pasava el següent: els Productes de Cuba entraven a Espanya de forma lliure i en canvi, els cubans Havien de pagar alts preus per el teixit i blat espanyol. Això dificultava que Cuba pogués comercialitzar amb qualsevol altre país. De Filipines només Importava el tabac, vivien pocs espanyols i hi havia molts ordres religiosos. Quan es signa el conveni de Zanjon: podia haver diputats cubans en el parlament Espanyol, abolir l’esclavitud i poc a poc, aquest tractat feia que Cuba tingués Més autonomia però això no es respecta i els cubans reaccionen fundant el Partit Liberal de Cuba però va aparèixer l’Aranzel (el que pagues per importar Un producte) Cànovas. Aquest Aranzel molestava sobretot a Estats Units i com Tenien interés per aquest, els van ajudar. Entre tot, esclata en el 1895 amb el Crit de Baire liderat per José Martí (líder de la insurecció cubana). Espanya Envia a Martínez Campos a Cuba per intentar sufocar la insurrecció i envien a Un sanguinari anomenat Weyler. A Weyler se li acut fer reductes de població, és A dir, crea poblats on posa dins a la gent cubana que pot controlar i tot el Que hi ha fora, ho arrasa (per exemple, crema els camps) perquè els insurrectes (els de fora) no tinguin recursos però això fa que també es quedin sense Recursos els de dins i comencen les epidèmies, desnutrició, mortalitat i es va Enervar més als cubans. L’exércit que envia Espanya no eren capaços de lluitar en Zones tropicals, per tant, també van agafar malalties i molts van morir a causa De la situació. Davant de la situació, Cànovas intenta una reconciliació amb Els cubans, destitueix el general Weyler i decreta l’autonomia de Cuba on Inclou el sufragi masculí universal, tant els insulars com els espanyols han de Tenir els mateixos drets, és a dir, intenta aquesta conciliació però és ja Massa tard i aquests no estan disposats a assumir aquestes propostes. Els Americans tenien un acoirassat anomenat Maine, aquest vaixell s’enfosa on moren Uns quants mariners americans. En aquest moment, EEUU assegura que aquest Vaixell ha estat enfonsat pels espanyols i per tant, els americans els declaren La guerra. Els espanyols neguen aquest fet i entren en guerra amb EEUU. Els Espanyols envien l’armada cap a Cuba. Espanya creia que aquests estaven molt Millors preparats i anaven esperançats a guanyar la guerra i conquerir Cuba. Quan l’armada va cap allà i veuen els efectius que té EEUU; envien un comunicat A Cànovas dient que no poden entrar en guerra a causa del potencial que tenen Aquells però ja no es poden tirar enrere → l’armada espanyola queda arrasada i Van perdre.

Quan acaba aquesta guerra, Cuba es declara independent tot i que Estats Units ho volien controlar.


Entradas relacionadas: