Suspensió del contracte de treball

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,95 KB

 

LA DICTADURA DE Primo de Rivera


El 1923 hi ha haver la substitució del sistema de Restauració per una dictadura militar encapçalada pel general Miguel Primo de Rivera. El sistema parlamentari estava en Desprestigi. Les causes que van enfonsar la credibilitat del sistema Polític varen ser: la inestabilitat governamental, el problema de Marroc i la deterioració de l'ordre public. Els sectors conservadors De la societat volien un govern autoritari i centralista per tal de Solucionar els problemes.

Per tal de instaurar el regim es passa per dues fases:
el directori militar (1923-1925) i el directori civil.
La dictadura De Primo de Rivera dura fins el 1930. Després hi haurà els governs De Berenguer (1930-1931) que seran els qui arribaran a la proclamació De la segona republicà.

Causes De la dictadura de Primo de Rivera:


1

El Cop d'Estat

El 13 de Setembre de 1923, Miguel Primo de Rivera va proclamar L'estat de guerra. Ell va publicar un manifest on acusava els Polítics. Volia sanejar la política, assegurar la Pau social i Modernitzar el país. Per això el rei Alfons XII va encarregar a Primo de Rivera el govern. Un cop al govern va dissoldre les corts, Va suspendre la constitució de 1876 i va formar un directori miliar. Els sectors conservadors i empresarials van donar-li suport.

Hi va haver repressió als moviments obrers (CNT i PCE)

2

El directori militar

(Setembre de 1923 al Desembre de 1925).

La ideologia de Primo de Ribera menys preava els Polítics professionals i el liberalisme parlamentari però temia Simpatia pel règim feixista que es va implantar a Itàlia per Mussolini.

Però la dictadura de Primo de Rivera era més tolerants Amb l'oposició, no intentava controlar tota la societat.

Hi Van haver diferents fets polítics: Persecució del caciquisme


Es van dissoldres els ajuntaments i diputacions provincials.

Reformes Legislatives

El 1924 es va Aprovar l'Estatut Municipal i el 1925 l'Estatut Provincial, elaborat Per José Calvo Sotelo, qui otorgava el vot a les dones.

Fundació De la Uníó Patriòtica

Primo de Rivera va promoure un moviment polític, la Uníó Patriòtica, on els conservadors donaven suport al règim. Aquest Moviment no va funcionar com un partit únic. Va tenir el suport de La UGT i del PSOE.

La repressió contra el catalanisme

El govern de Primo de Rivera va adoptar per un política Anticatalanista on es prohibia la utilització pública del català, Que perseguia institucions culturals catalanes i manifestacions Culturals com els jocs florals i suprimia la Mancomunitat de Catalunya.

L'ordre públic

El govern de Primo de Rivera va voler recuperar l'ordre públic Produït per les lluites socials.

El problema del Marroc I la política exterior

Durant la dictadura de Primo de Rivera van dominar El Marroc gràcies A l'éxit del desembarcament d'Alhucemas ja que França i Espanya van Atacar a Abd-el-krim i aquest es va rendir.

3. El directori civil: (Desembre 1925 al Gener 1930)

El directori civil sorgeix perquè el directori militar Es substituït. Es va convocar una assemblea nacional consultiva que Va elaborar una nova constitució, on es limitava els drets Individuals, on s'elegien diputats per sufragi universal i donava Atribucions a la Corona.

Però va fracassar perquè el dictador no estava d'acord Amb donar atribucions.

La política econòmica i social


Durant la Dictadura de Primo de Rivera hi van haver èxits econòmics ja que L'Estat va intervenir en l'economia per tal que es modernitzessin les Infraestructures. Es va promocionar la industria. Es van fer moltes Obres públiques. Deficiència de la política financera. Es van fer Reformes socials i un codi de treball.

La política social:


Creació d'organismes Corporatius per tal que hi hagués una bona relació entre Treballadors i empresaris creació de comitès, igual nombre d'obrers Que d'empresaris, que regulaven les condicions laborals.

Hi van haver uns sectors que es van oposar al règim de Primo de Rivera. Varen ser: - El moviment obrer: L'UGT i el PSOE van Rebre bon tracte per part del dictador però dins el moviment Socialista hi va haver una divisió ja que hi havien partidaris que S'hi oposaven. - Els republicans: Poca activitat - El nacionalistes Catalans radicals: Representants pel grup l'Estat Català (Francesc Macià) van voler atemptar contra el rei. - Els intel·lectuals i els Estudiants: Els estudiants protestaven perquè volien una llei de Reforma universitària.

4

El final de la Dictadura

(1930 – 1931):Primo de Rivera demana la dimissió al Rei i s'exilia a París. Hi ha: 1r. El govern del general Berenguer que va intentar que la constitució de 1876 tornés a la Normalitat. Però va veure que era difícil i va optar pel Republicanisme. Es va signar el Pacte de Sant Sebastià (on Alcalà Zamora faria el canvi de regim a través d'un alçament militar).

2n. El govern de l'almirall Aznar. Es Convoquen eleccions municipals per decidir la forma d'Estat (Monarquia o República).

Guanyen els monàrquics, però com que a les ciutats Guanyen els republicans interpreten com a guanyadors els republicans.

La gent no està d'acord i proclamen la Segona República El 14 d'Abril.


Entradas relacionadas: