Suspensió del contracte de treball

Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,55 KB

 

Seminari RADICALITZACIÓ I EXTREMISME VIOLENT

Extremisme violent: L’extremisme violent que més es veu en els últims anys és el terrorisme, en Espanya ETA o Terra Lliure. Amb extremisme violent i terrorisme no ens referim a col·lectius musulmans, ja que l’extremisme no està relacionat directament amb una única creença o cultura. La religió sigui la que sigui per si mateixa no crea radicalització violenta. Hi ha persones que creen tendències o ideologies extremes que si poden acabar en terrorisme. En el context actual a causa del racisme el que s’ha fet es apuntar directament a certs col·lectius. Parlarem, per exemple, d'islamofobia: racisme vinculat a una determinada creença.

La radicalització violenta es crea a partir de la desinformació, l’exclusió social… L’antídot per la radicalització és la inclusió social. L’error es pensar que tots som iguals. Hi ha coses que ens ajuden a detectar quan un nen pot estar radicalitzant-se. La preocupació europea està enfocada en la joventut. ATENTADOS. LOS TRABAJADORES SOCIALES VEN “MUY DIFÍCIL” PREVENIR LA RADICALIZACIÓN EN JÓVENES: La radicalización de jóvenes supone un fenómeno nuevo para el cual no hay protocolos específicos. Para afrontar esta situación se tendrán que crear protocolos a partir de los que ya existen y determinar qué organismos, agentes sociales y agentes de seguridad deben formar parte de la red de trabajo. Los agentes de seguridad les podrían ayudar a determinar qué observar y formarlos con respeto.

Si existeix un buit en el protocol actual però cada vegada s’intenta completar y millorar més. RAN (Radicalisation Awareness Network): RAN és una xarxa de professionals de primera línia o de base d'arreu d'Europa que treballa diàriament amb persones que ja han estat radicalitzades o que són vulnerables a la radicalització. Els professionals inclouen la policia i les autoritats penitenciàries, però també aquells que tradicionalment no participen en activitats de lluita contra el terrorisme, com professors, treballadors de joves, representants de la societat civil, representants de les autoritats locals i professionals de la salut. La RAN posa èmfasi en la importància que té crear espais de diàleg. Als grups de treball de RAN, els professionals de la primera línia poden compartir el seu ampli coneixement i experiència de primera mà entre ells, i els companys revisen les pràctiques d'altres. RAN també és una plataforma per al món dels professionals, investigadors i responsables de la formulació de polítiques per reunir experts i experiències per afrontar la radicalització. Aixì doncs, la RAN explica que la radicalització violenta  sorgeix per la baixa tolerància o respecte a opinions diferents. No has de respectar totes les idees per ser violentes, sinó que amb aquestes idees has de plantejar-te una manera diferent d’actuar. Allò tolerable té un Març de referència com el codi penal, els Drets Humans, etc. En el Març europeu el terrorisme és important: prevenció, terroristes a presó, desmantellament de cèl·lules terroristes… Si volem prevenir s’ha de treballar en les comunitats locals (barris, pobles, escoles, policia local, etc), tots han de treballar amb un mateix objectiu. A més, cal incorporar associacions o entitats als barris per treballar la prevenció i saber identificar possibles radicalitzacions. (Xarxes Coordinades). A la feina diària cal conèixer o tenir accés a la ciència, estudis i recerca de l’actualitat mundial. Europol: Investigació política de la UE

Què fem? - Prevenció: en termes locals (municipis i barris). Treballar en comunitat -- incorporar entitats i col·lectius i organitzacions del barri (per conèixer la realitat i tenir una perspectiva més àmplia) Treball en xarxa coordinat. - Ciència: Tenir accés a la investigació per conèixer com s’està tractant el tema i què és el que funciona.

Dos línies - Reinserció social de les persones radicalitzades - Prevenció per no arribar al punt de radicalització PROTON project: El projecte de la UE tracta de prevenir en l’àmbit del reclutament de joves per part de col·lectius radicals (terrorisme i crim organitzat). Els principals objectius són: - Identificar aspectes socials, psicològics, aspectes econòmics dels processos que lideren al crim organitzat i relacionats amb ciber delictes - i xarxes terroristes (OCTN). - Desenvolupar el PROTON-S: - Simulacions d'un modelatge basat en agents (ABM), fet per societats virtuals en un laboratori informàtic per estudiar els efectes dels canvis socials / ambientals en la contractació de persones a OCTN

Anàlisi de factors: - Factors de risc (molta info). Als EEUU veiem que alguns factors de risc són: tenir una vida laboral inestable, relacionar-se amb amics radicals o tenir referents que ho són, tenir antecedents d’haver patit alguna malaltia mental o antecedents policials. - Factors de prevenció segons la UE (poca recerca però cada vegada va prenent més importància). Alguns factors que poden evitar la radicalització són: relacionar-te amb gent no radical, ser conscient de les lleis que s’han de cumplir, la inclusió social i la tolerància, tenir bons resultats acadèmics o estar recolzat per familiars propers. Anglaterra i Catalunya tenen programes/protocols per detectar situacions de risc i radicalització. Són armes de doble fil perquè també poden estigmatitzar a diferents col·lectius. Per això, s’han de buscar persones de diferents col·lectius per a que facin un discurs no violent. Aquests mecanismes i protocols han estat molt criticats.


Entradas relacionadas: