Sondatge vesical

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,53 KB

 

LA INCONTINÈNCIA

Incapacitat per impedir o aturar els processos d’evacuació o orina (Incontinència vesical o orinaria) femal (incontinència intestinal o fecal).

PROBLEMES QUE COMPORTA A LA PERSONA:Higiènics: embrutar i irritar la pell. Causa males olors.Psicològics: Ens baixa l’autoestima per no poder realitzar un acte intima, bàsic i quotidià.Socials: Costa més sortir de casa i pot influir en els cuidadors a l’hora de decidir ingressar a la persona.Econòmics: Pot haver de comprar productes absorbents o contractar un cuidador professional.

CAUSES D’INCONTINÈNCIA:Problemes amb els esfínters: Per hipertonia, a causa d’intervencions quirúrgiques, part i traumatismes.Problemes neurològics: Per accidents vasculars, demència i problemes psiquiàtrics.Problemes sensitius: Lesions medul·lars.

AJUDA EN L’EVOLUCIÓ:

Neteja de l’orinal:

  1. Posar-se guant i buidar immediatament després d’haver-la fet servir i sense deixar-la al terra per no embrutar-lo.

  2. Fregar-lo amb aigua sabonosa després de cada ús.

  3. Esbandir i eixugar amb paper absorbent.

  4. Un cop al dia submergir amb desinfectant. Pots durant 10 minut amb lleixiu i aigua.

ÚS COL·LECTOR D’ORINA:

Dispositiu de cautxú i goma utilitzat per la recollida d’orina en homes.Cal connectar-lo a una bossa d’orina.N´hi ha d’autoadhesius o bé amb una tira adhesiva que al voltant del  penis.Un cop col·locat ens assegurem de connectar-lo be i explicar el funcionament a l’usuari.Es canvia cada 24 hores. En alguns casos només es fa servir per dormir.

ÚS DELS BOLQUERS:Es faran servir per persones amb incontinència, si tenen prou capacitat poden posar-se’l sols.Cal canviar-los sempre que s’embrutin i sense deixar passar estona ja que la persona es se'n incomoda i un bolquer brut pot provoca irritacions i ulceres.No es adequat posar bolquers per estalviar-nos orinals: Si la persona ens demana per eliminar el bolquer perquè es més autònoma es sentirà millor sense bolquers.

EL SONDATGE VESICAL:

Consisteix en introduir una sonda des del meat uretral fins a la bufeta urinària per comunicar-la amb l exterior.Entradas relacionadas: