Socials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,29 KB

 
CONSEQÜÈNCIES DE LA PGM.
Els tractats de pau: -Foren negociats per Gran Bretanya, França, Itàlia i EUA. -El president dels EUA, intentà que fos justa i duradora en base un programa de 14 punts, però els aliats només cercaven compensacions. -A Alemanya se li va imposar el tractat de Versalles (·pèrdua de territoris, ·limitació de l'exèrcit i desmilitarització del sud, ·pagament de fortes reparacions econòmiques.
Un nou mapa d'Europa: -Desaparèixen nous imperis a favor dels nous estats. -Per contenir la Rússia bolxevic es crearen grans estats com Polonia i Romania, que també perdé territoris.
L'imperi de la gran guerra: -Efectes socials i econòmics. -Creació de la societat de Nacions (·és creà per fomentar la cooperació entre estats i garantir el manteniment de la pau, ·Fracassà per la no participació dels EUA i l'URSS.)5. La Rússia tsarista i la revolució de febrer de 1917.
La Rússia tsarista: -Enderriment econòmic (·predomini de l'agricultura tradicional, grans propietats traballades per pagesos miserables, ·industrialització feble i localització, donà lloc a la creació del propietari i del moviment obrer.) -Les forces polítiques (·partit constitucional demòcrata, ·socialistes revolucionaris, ·partit sociodemòcrata rus, marxista i obrer, se n'encineren els bolxevics i als marxevics.)
La revolució de 1905: -Iniciada de la derrota contra el Japó a causa de la dura repressió d'una manifestació. -Els obrers creen comités per organitzar les actuacions. -El tsar respon amb reformes. -Les reformes fracassaven per l'escassa voluntat del tsar de triar-les endavant.
La revolució de l'abril i el govern provisional: -La revolució d'abril (·les condicions de vida enpitjoren pels efectes de la Gran Guerra i fam escassetat, ·la situació dóna lloc a propostes, vagues i revoltes, l'oposició és va unir i va forçar l'abdicació del tsar i la proclamació de la república.) -El govern provicional (·el gran govern emprén reformes però decideix continuar amb la guerra, descontent popular, ·els bolxevics ban guanyant suport popular; a l'Abril, Lennin, el seu lider, exposa la necessitat de fer-se amb el poder i aturar la guerra.)

Entradas relacionadas: