Segle de les llums

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,06 KB

 

Els gèneres . L'inici de la novel.La contemporània. 
Elsgèneres.

La poesia esdevingué narrativa i didàctica i imità els models clàssics.

El teatre se cenyí a les tres unitats seguint el model de Racine. Es preferia la tragèdia en vers i es posaren en escena temes mitològics.

Especial interès presentà el teatre italià , amb la recuperació del teatre còmic i de màscara que representava La commedia dell'arte amb Carlo Goldoni (1707-1793) com a gran figura.
Pel que fa la narrativa destaca la prosa erudita i assagística. També es consolida lanovel.La sentimental, on els personatges han de fer front a pressions socials i prejudicis morals. Així les idees racionalistes les tenim exposades en El Robinson Crusoe (1719 ) de Defoe,llibre bàsic en l'educació de L'Emili de Rousseau, obra que representa perfectament la novel.La didàctica del Segle XVIII. D'altra banda un humor negre irromp en l'obra de Swift Els viatges de Gulliver (1726) i destaca la narrativa de Samuel RichardsonHenry Fielding i Laurence Stern. 
A cavall dels segles XVIII i XIX tindrem l'obra de Jane Austen, considerada una de les màximesexponents de la novel.La de costums amb títols com :

L'abadia de Westminster . (1805 )Orgull i prejudici (1813)


Al Segle XVIII assistim també al naixement de la novel.La gòtica o de terror , que té el seu origen en El castell d'Otranto (1764)
 de Horace Walpole.
François Marie Arquet - anomenat Voltaire (1694 -

1778)


Fou empresonat a la "Bastilla" on escriví diversos llibres .
L'exili a la Gran Bretanya donà un to reformista a la seva obra . En ple període pessimista escriví un dels seus millors títols Càndid (1759) .
Criticà durament les formes del despotisme i defensà el progrés de la humanitat . En destaquen llibres com El traité sur la tolerance (1763) o el Diccionari filósòfic  (1764). 

JEAN- JACQUES Rousseau


Va anar a París el 1741 on va rebre la invitació de col.Laborar en L'Enciclopèdia.
Va escriure llibres com El contracte social L'Emili (1762).Aquesta darrera obra l'obligà a exiliar-se a Suïssa .Ja pòstumes Les Confessions responen als diversos atacs dels enciclopedistes . Rousseau va mantenir una dura enemistat amb Voltaire i Hume. 

DENIS Diderot (1713-1789)


El 1745 va rebre l'encàrrec de dirigir L'Enciclopèdia i es convertí en un dels escriptors prototip de l'home de lletres de l'època .

(1786)


 
Pensaments filósòfics i Cartes sobre els cecs.
Li valgué l'empresonament a Vincennes . Va escriure també novel.La i teatre. 

DANIEL DEFOE (1660- 1731)


Fill d'un comerciant anomenat Foe , va dedicar-se al comerç tèxtil , cosa que li proporcionà oportunitats constants de viatjar.

(1719) Robinson Crusoe


Basada en el fet real de l'abandonament d'un marí Alexander Selkirk , en una illa deserta . La novel.La va més enllà de l'encasellament dins la narrativa juvenil i esdevé una obra que reflecteix diversos temes transcendents, com el paper de la providència divina en la vida humana, el desig de supervivència o la conquesta dels espais desconeguts.

(1722)

Publicava una de les novel.Les cabdals de les lletres angleses Moll Flanders on s'endinsa en l'anàlisi del comportament humà a través d'una prostituta de Londres.
Aquesta obra té els seus precedents en la novel.La picaresca i es considera una prova de l'efervescència cultural i editorial de l'època . Des que es va publicar per primera vegada fins que es va poder llegir van passar dos segles.

Entradas relacionadas: