Sagasta

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,43 KB

 

-Regeneracionisme: Intent de  renovació del sistema política de la restauració, una causa que va tenir va ser la perdùa de Cuba i Puerto Rico

L'autor més important d'aquest moviment i en certa manera el seu líder va ser Joaquín Costa.


-Caciquisme: es una forma distorsionada de govern local on un líder polític que té un domini total d'una societat de l'àmbit rural expressada com un clientelisme polític


-Oligarquía:

en ciència política, és una forma de govern en la qual el poder suprem està en mans d'unes poques persones.


-Tupinada:  falsificació del cens fent votar a persones disfressades d'altres ja mortes, absents o inexistents, o impedint votar a aquells que no convenia;

manipular o destruir les actes electorals, comprar vots,....


-Furs: Dret de sotmetre's a una jurisdicció.

recull el dret vigent en una localitat, una regió.


-Conveni de Zanjón: Tractat de Pau signat entre Espanya i Cuba en 1878 que va posar fi a la guerra dels Déu Anys (1868-1878).


-

Bipartidisme

Sistema polític en què dos partits principals concentren les preferències dels electors i s'alternen períòdicament en el govern.


-Pacte del Pardo: Pacte establert després de les entrevistes entre Cánovas i Sagasta, a la mort d’Alfons XII d’Espanya (1885), on fou acordada la substitució del govern conservador pel liberal sancionant així el torn pacífic de partits existent des del 1881.


BIPARTIDISME

Partido Conservador (Liberal-Conservador): creat i liderat per Cánovas del Castillo, fins al 1897 que fou assassinat. Aquest Partit substituïa l’antic Partit Moderat.


Partido Liberal (Liberal-Fuisonista): fundat l’any 1880 per Sagasta, amb un programa més progre, amb alguns ideals dels Sexenni Democràtic, però adaptats al sistema que havia dissenyat Cánovas, clar.


NO eres partits de masses. Eren partits de notables, és a dir, amb clienteles, òrgans de premsa i suports locals. L’objectiu del líder era mantenir unides aquestes faccions.Conservadors catalans = Lliga de l’Ordre Social (incloïa a persones com el jurista Duran i Bas, l’empresari Ferrer i Vidal, o el banquer Manuel Girona). Franja molt catòlica i conservadora.


Liberals catalans = format per antics progressistes i alguns demòcrates. Líders: Víctor Balaguer i Francesc Rius i Taulet. Disposaven del diari La Vanguardia com a portaveu...

Entradas relacionadas: