Revolució contra el poder bolxevic

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 20,98 KB

 

1Guerra Mundial (iniciada el 28 Juliol de 1914 y finalitzat el 11 Novembre de 1918)


Triple aliança: Alemanya, Imperi austra-hungria i Itàlia

Triple entente: Inglaterra, frança, Rússia

Característiques


Va ser un conflicte bèl·lic  llarg i d’una gran extensió geogràfica :continent europeu, Estats Units, Japó i colònies europees als continents asiàtic i africà.

Va ser la primera “guerra total”, es van fer servir tots els recursos humans, econòmics i tècnics dels països contendents.

Els avenços tècnics del darrer terç del s. XIX es van posar al servei de la fabricació d’armament modern i mortífer ( artilleria, metralladores, vaixells  cuirassats, submarins, gasos tòxic, carros de combat, aviació)

Emissió de deute públic per sufragar les despeses militars, també préstecs de l’exterior ( EUA a p.P aliats)

Utilització de la  propaganda per inflamar el patriotisme i l’esperit de resistència de la població civil, però també per minar la moral de l’enemic.

Tractats de Pau


El president Wilson va fer una proposta per conseguir una Pau justa amb els objectius: Respectar el dret de les diferents nacionalitats, llibertat de navegació i comerç internacional, desarme de les potències, destrucció dels vells imperis, consolidació dels estats democràtics a Europa, creació d’una Societat de Nacions que garantís les relacions pacífiques entre les nacions.

A la conferència de Pau de París ( 1919-1920) es van elaborar els cinc tractats que estipulaven les condicions de Pau i les noves fronteres entre els vencedors i els vençuts. Afectaven principalment a Alemanya, Àustria,Bulgària,Hongria i Turquia. Les condicions les van posar els pp vencedors.


Causes profundes:


La rivalitat entre les potències europees, la formació dels blocs, la cursa armamentística, els enfrontaments colonials, les crisis marroquines, la crisi dels Balcans

Relacions  tenses en França i Alemanya, Reivindicacions territorials sobre Alsàcia i Lorena.

Tensió entre Imperi austrohongarès i rus pel control polític i econòmic de la zona dels Balcans

Rivalitats econòmiques. Regne Unit i Alemanya són les potències econòmiques del moment i es disputen els mercats.

Els enfrontaments colonials. La crisi marroquina:


El Marroc va ser on es va desenvolupar els enfrontaments, perque Alemanya estava en desacord amb el repartiment de África que es va fer en la conferencia de Berlín.

Crisis  Balcans


: Els Balcans estaven ocupats per un debilitat Imperi turc perque països com Rumania,Serbia, Grècia i Bulgària es van idependitzar i aquesta debilitat va incitar l’Imperi austrohongarès i de Rússia. Al període 1908-1913 s’hi produeixen tres crisis als Balcans que van activar els sistemes d'aliances europeus.

Es considera que la causa principal de l’estall de la guerra va ser l’assassinat del archiduc Francisco Fernando de Àustria  i la seva esposa el 1914, a Sarajevo, per un grup radical anarquista  (Jove Bosnia) que volia la independencia del Imperi Austro-Húngar.

Causas generals:


 Alianzas(triple Entente/Alianza), competencia per les colonies d’África i Àsia), Nacionalisme(desig independencia(assessinat archiduc d’Àustria), Propagamda per guanyar apoyo dels ciutadans, augment de la participació dels ciutadans), Militarisme(fabricació d’armaments, Odi i por, Espionatge)


Conseqüències


:

Tractat de Versalles

Va ser un tractat de Pau que va finalitzar amb la 1GM i va afectar principalment a Alemanya amb l’obligació de pagar els danys de la guerra i tenir un tope permitit d’armes i de soldats, van tenir que cedir mines de carbó i flotes  mercantils, pèrdues colonials, van tenir que entregar Alsàcia i Lorena a França i un territori a Polònia, va ser una gran humillació que van tenir que duur a terme.

Polítiques

-Els grans imperis van desaparèixer i van aparèixer noves nacionalitats(Polònia,Hongria,Finlàndia..)

-Hi van haguer una serie de canvis  a Alemanya i l’Imperi austrohongarès que es van proclamar Repúbliques i les constitucions democratiques també van ser presents.

-Els territoris de l’Imperi Turc van donar lloc a nous pp o van passar a estar sota domini d’altres potencies.

- La revolució d’Octubre va posar fi a l’Imperi rus dels tsars.

Econòmiques

Destrucció dels mitjans de producció ( indústries, explotacions agràries),destrucció de les xarxes de transport, destrucció materials..

Les zones mes afectades van ser el nord de França i Itàlia i una part de Rússia.

Grans despeses  públiques, i els governs van augmentar el deute públic i van demanar préstecs bancaris a EUA(es va convertir en 1potència economica).

El Japó també va tenir un increment economic al incrementar exportacions i ampliar els mercats, també es va quedar amb territoris alemanys del pacific.

Socials

La postguerra va marcar l’oposició entre els nous rics(baquers,comerciants..)i els nous pobres(pagesos,obrers..)per les desigualtats que va causar la guerra. També va haguer descontentament i tensió entre la classe obrera i la mitjana.

Al final de la guerra el paper de la dona va ser molt significatiu perque el  35 %  de la mà d’obra industrial al Regne Unit i Alemanya era femenina i les dones volien ser mes reconegudes, la conquesta més important serà el reconeixement

del “sufragi femení”.

Demogràfiques

9 milions de morts, 9 milions de ferits i mutilats, Propagació d’epidèmies  per la mala alimentació i condicions sanitàries dolentes (Epidèmia de grip).També va implicar un descens de la natalitat en les  següents generacions .


Etapes:


Guerra de moviments ( Agost-Desembre 1914)//Guerra de trinxeres ( 1915- 1917)//De la crisi  de 1917 al final de la guerra.

Guerra de moviments


:

FRONT OCCIDENTAL


:

Els alemanys volien aconseguir un triomf ràpid al front occidental derrotant l’exèrcit francès i així poder dedicar els seus esforços al front rus.

Pla  Schlieffen: Els alemanys van penetrar en territori francès ,però els  aliats van para els seu avanç amb una contraofensiva. Batalla del Marne, Setembre 1914. Es produeix l’estabilització del  front occidental.

FRONT ORIENTAL


:

Les tropes russes envaeixen Prússia Oriental i sorprenen els exèrcits alemanys. Els alemanys llencen una contraofensiva i aconsegueixen una victòria  important sobre els russos. Estabilització del front oriental

Guerra de trinxeres

Amb els fronts estabilitzats va ser evident que la guerra sería llarga. Per aquest motiu els exèrcits per impedir l’avanç de l’enemic va posar barreres de filats i es protegien en rases excavades(trinxeres). Va ser una guerra molt terrorífica per les innumerables morts que hi va haguer i l’adversitat que suposava avançar les trinxeres. Els atacs més comuns eren llançament de granades, gaos tòxics, llançaflames...Les batalles  més importants van ser la de Verdum(part d’Alemanys) i Somme(França) que va acabar amb moltes baixes i sense vençedor.

En aquesta etapa es produeix la mundialització del conflicte i s’obren fronts secundaris(Front Balcanic,F.Austroitalia), EUA es sumara a la guerra el 1917 i Japó intervendra a favor de L’Entente. Hi va haguer una batalla  al mar(batalla de Jutlandia) que va guanyar els britanics.

De la crisi  de 1917 al final de la guerra


El final de la guerra va arribar acompanyada de dos fets importants:

1.La intervenció dels EUA al conflicte. Els continus atacs dels submarins alemanys als  vaixells americans van obligar al president Wilson a anunciar al Congrés la seva resolució d’intervenir a la guerra ( 2 d’Abril de 1917).

2.A l’Octubre del 1917, els bolxevics prenen el poder a Moscou. La situació econòmica, social i política que viu el país fa que aquest signi un armistici el mes de Desembre. Final de la guerra en el front oriental.

-Arribada massiva de tropes nord-americanes

-Victòria aliada al front balcànic. Signatura de l’armistici amb búlgars, turcs i austrohongaresos entre el 26 de Setembre i el 3 de Novembre 1918.

-Ensorrament de l'exèrcit alemany per les diferents derrotes al front i per la greu situació econòmica i social a rereguarda( continus actes de protesta entre la població civil, especialment els obrers industrials),ensorrament de la moral de la població i dels soldats, desercions. Abdicació del kàiser Guillem II i proclamació de la República, 9 de Novembre 1918.

-El nou govern alemany, dirigit pel partit socialdemòcrata, va signar l’armistici l’11 de Novembre de 1918. Final de la I Guerra Mundial.


Grup polític:Constitucional democràtic(kadet)


Ideologia:Liberal

Apoyo social:Alta burgesia

Petició:  Reunir una assamblea constituent per fer una monarquia constitucional

Grup polític:Socialista revolucionari

Ideologia:Socialista moderna

Apoyo social:Petita burgesia,campesins,intel·lectuals

Petició:  Reunir una assablea constituent per fer una república+Repart de terres

Grup polític:Populistes

Ideologia:Anarquistes

Apoyo social:campesins

Petició:  Repart de terres+Autogestió rural

Grup polític:Social democrates

Ideologia:Socialistes marxistes

Apoyo social:intel·lectuals, obrers

Petició:


  Monchevics:partidaris de pasar per una fase previa de capitalisme eco. I sist. Liberal abans d’instaurar el socialisme. (Martov) Bolxevics:  Partidaris  d’instaurar directament el socialisme aliantse amb els campesins. (Lenin)

Diferencies entre Marx i Lenin


M-La Revolució la fara el proletariat i arribara  aviat. L-La R. La fara el proletariat i els campesins i la revolució s’esta endarrarint perque el capitalisme a entrat en la fase imperialista. 


Rev.Russa


:Va ser un moviment polític i procés revolucionari  del 1917 que es va produir a Rússia i va conduir a la desaparició del règim autocràtic de tsar i va suposar l’instauració del primer règim comunista de la historia junt la fundació de l’URSS.

Causes eco i soc

Règim semifeudal, la servidumbre va finalitzar el 1861. Domini polític i economic d’una aristocràcia latifundista. La situació de Rússia era pesima per la gran desigualtat social, l’industria estava poc desallorada que depenia de les inversions extranjeres,hi habia hambruna periodica ambfrequents revoltes, i la burgesia i el proletariat estaven poc considerats.

Causes pol

Derrota en la guerra rusa-japonesa del 1905 en terra i mar. El tsar reuneix assambles locals per demanar fondos, una manifestació pacifica es reprimida violentament, huelgas  dels soviets(consell  d’obrers i campesins) i rebelio del  acorazado Potenkin. El tsar promet parlament pero no ho compleix. Derrotes militars en la 1GM(crisis d’abasticiment per falta de mà d’obra, crisis  de legitimitat del  zarisme (la població i els soldats es neguen a obeir)

Oposició al Tsarisme. Principals grups polítics

1870 Populistes. Narodikcs(Volen difondre consciència revolucionària entre la pagesia, socialisme agrari basat en la col.Lectivització de la terra). Anarquistes//Partit Obrer Socialdemòcrata Rus .POSDR. Destaca al figura de  Lenin’’ Bolxevics.
Minoritaris Menxevics.
Majoritaris’’

1905. Partit Socialista Revolucionari.Esserites//1905. Partit Constitucional Democràtic, Cadets

REVOLUCIÓ 1905:Causes


: Crisis eco. I malestar social +derrota militar enfront del Japó.

Sectors socials  que participen

Obrers industrials, soldats i oficials  de la Marina, estudiants, Soviets.

Desenvolupament

Manifestacions i huelgas.
Diumenge sangrent+Sublevació del Acorazado de Potemkim Conseqüències:
Manifest imperial  del 1905: Rússia  es ‘’converteix’’ en un estat liberal i constitucional, pero en la practica el zarisme va continuar imperant. Seudoconstitucional(1906-1917)

Diumenge sangrent:


Manifestació davant del Palau d’Hiven a Sant Petersburg, on es reclamaven posar fi als abusos, reconeixer els  drets i llibertats i establiment de les bases d’una democracia parlamentaria.

Tsar  crea un parlament(DUMA) amb representants escollits per sufragi i amb poder legislatiu. Tsar ho fa amb l’intenció reprimir la revolució i empressonar els seus dirigents soviets.

4 etapes:

1.Duma(maig-juliol.1906):Els camperols i els membre dels Kadets reclamen un autentic regim parlamentari i el lliurament de la terra.El tsar dissol la Duma. 2.(juny.1907):Assambles encara més radial. Tsar dissol la duma.Modificació sist. Electoral per tal de restringir el vot. Duma3.(1907-12)De  majoria conservadora. Període + tranqil que va cumplir tota legislatura. 4.Duma: Tmb conservad, pero critica respecte a la  participació de Rússia en 1GM. //Fracas  reforma agraria comença 1906 pel ministre feromista conservador Stalpin.Objectiu: Crear una classe camperola acomodada,Kulaks,adicta al regim. La reforma nova afecta a les terres de l’església i els nobles. Fracas  de  la refpr,a agraria. Repressió política. Milers de persones comdemnades per delictes polítics.

Esclat Revolució:


2 períodes Febrer del 1917.
Instauració del govern provisional/Octubre del 1917.
Conquesta del poder pels bolxevics. Creació de l’estat soviètic.//Rev del Febrer(1917):
L’any 1916 es multipliquen els intents polítics i militars per tal d’elimnar la influència de Rasputín i acabar amb el poder del Tsar. Membres dels partits més moderats ( Kadets) volien fer un cop d’estat abans que esclatés la revolta popular. La situació dels obrers a Petrograd a principis del 1917 era desesperada per les  constants pujades  de cost de vida. La okhrana ( policia tsarista) advertia dels perills de l’esclat d’una revolta. L’exèrcit es prepara en punts estratègics de la ciutat per esclafar la revolta.

23 de febrer de 1917:

Vaga a la fàbrica d’armaments Putilov ,L’endemà la ciutat queda paralitzada per la Vaga General,Extensió de la vaga a altres  ciutats importants com Moscou.

Qui participa


? Menxevics,Bolxevics ,Socialistes Revolucionaris ( Esserites)

Què reclamen

Reformes democràtiques i el final de la guerra. El Tsar dissol la 4ª Duma i perd el recolzament dels Kadets. Abdicació del Tsar, 2 de març del 1917. Formació del govern provisional:Presidit pel príncep Lvov. Amb una majoria de membres liberals pertanyents als kadets.Participació del Partit Revolucionari Socialista ( esserites). Karenski ( ministre de justícia).
Etapa de govern provisional (març-Octubre 1917)

Existència de dos governs paral·lels: Govern provisional ( Cadets + Socialistes revolucionaris) Soviets ( Menxevics i Socialistes revolucionaris).

Reformes del govern provisional

Declaració d’una amnistia general.Reconeixement de llibertats civils i dissolució de la policia tsarista ( Okhrana).Promesa de lliurar la terra als camperols.Preparació d’unes eleccions per sufragi universal per a  la constitució de l’Assemblea legislativa com a pas previ d’una monarquia parlamentària.Reconeixement a la independència de Polònia i Finlàndia. Van mantenir els compromisos amb la guerra a Europa. Van posposar la reforma agrària fins a la fi del conflicte.

CRISIS SUCCESSIVES

(Abril).Lenin exposa la línia política del partit: ruptura amb el govern provisional amb els menxevics i socialistes revolucionaris  i necessitat de passar de la revolució burgesa liberal a la revolució socialista. El poder pels Soviets.(Juliol):Nova derrota al front rus. S’accentua l’oposició dels bolxevics a la guerra. Manifestació armada per aconseguir el poder. L’exèrcit dissol la manifestació i declara il·legal el Partit Bolxevic. Lenin s’exilia a Finlàndia i Trotski és empresonat. El príncep Lvov dimiteix a favor de Kerenski. (Agost) Cop d’estat de Kornilov .El general Kornilov es rebel.La amb l’objectiu d’implantar una dictadura militar. Bolxevics, menxevis i socialistes revolucionaris convencen els soldats d’unir-se a la Revolució.

Revolució Octubre

Els Bolxevics són l’alternativa més popular al govern Provisional.  El soviet de Petrograd recolza els Bolxevics. La situació a Rússia cada cop és pitjor. Lenin torna clandestinament de l’exili i convenç els seus companys de la necessitat de la insurrecció armada.


La creació de l’Estat Sovietic


:

 Al II Congrés dels Soviets es van prendre altres mesures decisives per ala constitució d’un estat socialista soviètic.

Es fa un decret sobre la Pau per guanyarse  els soldats i un altre decret sobre la terra per assegurarse el recolzament camperol. Control de fàbriques i de mines per part dels soviets obrers.Jornada laboral de 8 hores.Declaració del dret a l’autodeterminació de les nacionalitats. Celebració d’eleccions a l’Assemblea Constituent. ( Novembre del 1917) Retirada de la guerra, armistici al Novembre i signatura de la Pau al març del 1918, Brest-Litovsk. Els alemanys imposen les seves condicions: Polònia i les tres repúbliques bàltiques ( Estònia, Letònia i Lituània) queden sota control alemany; Geòrgia, Ucraïna i Finlàndia accedeixen a la independència. Lenin està disposat a establir un govern fort i esclafar qualsevol tipus d’oposició. Decret sobre la premsa que autoritzava a clausurar qualsevol diari que publiqués opinions contràries al II Congrés dels Soviets. Creació d’una policia política ( Txeca), encarregada de controlar i eliminar tots els opositors ( liberals, menxevics, socialistes revolucionaris, anarquistes).Dissolució de l’Assemblea Constituent sortida de les eleccions del Novembre

El III Congrés dels Soviets es va autoproclamar hereu de l’Assemblea i va aprovar la constitució de la República Soviètica Federal Socialista Russa. La constitució definia el nou estat com a una dictadura del proletariat sota el control d’un partit únic, el Partit Comunista de Rússia.

En aquest període de Guerra Civil s'instaura l’anomenat Comunisme de guerra que consistirà en el control total de l’economia per part de l’Estat per tal d’obtenir recursos suficients per guanyar la guerra i poder construir l’Estat Socialista.

Comunisme


: Objectiu:Salvar la revolució,guanayar la Guerra Civil,superar crisis eco.,Ejer.Rojo guanya,

NEP(Nova política economica):Retorn a les practiques eco. Capitalistes. I manteniment de l’estat sobre els sectors +import. Retorn parcial a una economia de mercat.Admissió de la propietat privada al camp, a les petites indústries i el comerç.Restabliment de l’economia monetària, s’encunya un nou ruble.L’Estat manté el control sobre la banca, la indústria pesant i el comerç exterior. Va donar resultats positius:Va frenar la fam i es va suprimir el racionament.Al 1927 la producció agrària estava  al nivell de 1914.Però també va generar l’aparició de diferències socials amb l’enriquiment dels Kulaks ( pagesia benestant), comerciants i empresaris.

L’any 1922 es crea la Uníó de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS). Es van federar les repúbliques d’Ucraïna, Bielorússia, Azerbaidjan i Geòrgia. L’any 1924 es redacta una nova constitució, però serà el Partit Comunista el que exercirà el poder amb l’ajut de l’exèrcit i la policia política

Entradas relacionadas: