Resumen tema 9 la II guerra mundial

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,14 KB

 
ITÀLIA DESPRÉS DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
-Itàlia, en el bàndol guanyador de la guerra, no va obtenir gaire beneficis territorials ni econòmics per la seva participació bèl·lica.
-
Greu crisi econòmica a causa d’una elevada inflació i un augment de l’atur. (Monarkia...)
-Radicalització del moviment obrer
-Augment de les vagues i de les accions sindicals violentes.
-Fenomen d’ocupació de terres en el camp.
Monarquia constitucional i parlamentària de Vittorio Emanuel III.
-Gran inestabilitat política
-Governs de partits liberals i conservadors que anaren perdent el suport popular.
Ascensió dels partits d’esquerra (Socialista) i de dreta (Partit Popular)
-Por de la burgesia als efectes revolucionaris de la crisi i a la creixent força dels ideals comunistes.
Fort descontentament social.
Al 1921 s’escindí del Partit Socialista l’ala més revolucionària (Antonio Gramsci) i es fundà el Partit Comunista d’Itàlia, que aviat es configurà com una gran força a l’escena política italiana

En aquest context,
Benito Mussolini, un antic afiliat al Partit Socialista (expulsat el 1915, d’idees ultranacionalistes, va fundar el Fasci Italiani di Combattimento
Es tractava de grups armats i violents, amb un programa altament populista, demagògic i nacionalista, que atacava els actes, locals i militants d’esquerra.
Vestien (com els
arditi) camises negres i actuaven de forma molt organitzada i jeràrquica, sota la direcció de Mussolini
Al
1921, Mussolini converteix els seus Fasci en el Partit Nacional Feixista (PNF), amb un programa polític ambiciós i molt agressiu.
PROGRAMA DEL PNF
-Exigia la configuració d’un Estat fort, centralitzat i autoritari.
-Defenia la propietat privada
-S’oposava als ideals de l’esquerra revolucionària i es presentava garantia contra l’avenç comunista.
Propugnava una política exterior agressiva i expansionista
Va aconseguir el suport i el finançament de les patronals italianes, que afavorí les seves activitats i el seu creixementEL CAMÍ DE MUSSOLINI I ELS FEIXISTES CAP AL PODER POLÍTIC
Va tenir un ràpid creixement en les capes populars de descontents socials, i en les files de la petita burgesia. També va obtenir el suport de bona part de l’Exèrcit.

-L’ACCIÓ DE LES ESQUADRES FEIXISTES -
Els grups feixistes van actuar freqüentment contra líders i militants obrers, amb la complicitat de la policia i l’aquiescència dels jutges.
-LA VAGA DE 1922 - Davant la convocatòria, el PNF va presentar-se com el garant de l’ordre en el lloc de l’Estat, i va assegurar el funcionament dels serveis públics substituint els vaguistes.
-LA MARXA SOBRE ROMA - El 8 d’octubre de 1922, Mussolini i uns milers de “camises negres” van organitzar una marxa sobre Roma, on van ocupar els edificis públics i del Govern. El Rei no va acceptar les mesures d’excepció proposades del Govern i va lliurar el poder a Mussolini. (30 d’octubre), amb el suport ple de l’Exèrcit italià.
-MUSSOLINI AL GOVERN - El respecte inicial a la Constitució i a les formes parlamentàries va anar retallant-se entre 1922 i 1924, amb l’acció continuada de les Esquadres amb “càstigs” contra l’oposició d’esquerres, amb plena impunitat policial i judicial.
-S’IMPOSA LA DICTADURA FEIXISTA - L’assassinat del socialistes Matteoti pels feixistes i el demostrat frau electoral (1924) van accelerar la presa total del poder de Mussolini, el tancament del Parlament i l’establiment de la dictadura feixista a Itàlia.

Entradas relacionadas: