Resum terra baixa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,04 KB

 
Marta ha viscut tota la seva infància a Barcelona en Un estat de pobresa màxima, Fins que als 14 la seva mare mor i la recull un captaire que pren la figura de pare. Amb la seva companyia, arriba a les grans terres d'en Sebastià, del qual Accepten l'oferta de viure i treballar en el molí. En aquell moment comença a tenir una relació amb en Sebastià, que li permet Tenir certa estabilitat.La Marta rep maltractament psicològic d'en Sebastià;d'una Banda sent una gratitud per l'amo per haver-la acollit,i de l'altre, veu que Aquesta relació sentimental no és correcta.Durant el transcurs de l'obra la Marta una noia 24que psicològicament és dèbil i inestable, però a Mesura que avança l'obra evolucionen.Al 1r acte, la Marta és una persona Innocent i reservada que s'ha de casar amb un home,Manelic,per imposició.Ella,encara Que no l'estimi,no sap fer res per evitar-ho i acaba casant-s'hi Des del Començament de l'obra fins que s'enamora d'en Manelic,serà una persona amb Una autoestima molt Baixa i fràgil,sense cap respecte per si mateixa ni per la seva vida pròpia.En El moment en què s'enamora d'en Manelic viu un moment de Creixement personal i autoestima que no havia viscut abans
. Manelic personatge principal de l'obra.Pastor originari de la Terra alta que vivia a les muntanyes amb les seves ovelles.És la figura que Conjumina amb la puresa de la Terra alta i es caracteritza per la seva innocència I ignorància.En Manelic es trasllada a la Terra baixa enganyat per en Sebastià,que Li ofereix la mà de la Marta amb la finalitat de no aixecar sospites de la Relació il·lícita que manté amb ella.Allí,a la Terra baixa,és corromput per La hipocresia i El pecat d'aquesta terra.En aquesta terra perd la seva innocència i, embogit per tot el que ha Viscut, acaba matant en Sebastià, i diu felíç i Rabíós: «He mort el llop». A partir d'aquí, veu que l'única opció per Sobreviure és escapar amb la seva dona a la Terra alta, on podran viure lluny Del pecat del món urbà, i així, poder fugir de la tortura que representa la Terra baixa. Es caracteritza per tenir instints animals.Un Exemple d'aquests instints animals es veu en la lluita que hi ha amb en Sebastià pel fet de ser un enemic que vol robar-li la parella.
Sebastià té40 i és el gran 
terratinent de la Terra baixa.Es caracteritza per ser una persona Burleta, sense escrúpols.és l'amo de tot,com és el cas de la Marta, amb la qual Manté una relació amorosa en secret.Programa el casament de la Marta i en Manelic per no aixecar.
Tomàs Ermità savi que va casar la Marta i en Manelic sense conèixer l'engany d'aquest Matrimoni. Per això,quan s'assabenta que aquest matrimoni és una argúcia d'en Sebastià, se sent culpable.
Mossèn 
majordom d Sebastià.Segons en Tomàs, és anomenat mossèn perquè havia estudiat per ser-ho,encara que en realitat No ho és El seu caràcter no està marcat,però és conegut per la seva fidelitat a L'amo. Es representa com un personatge sinistre.
Xeixa és un pagès que feineja per en Sebastià i sap tot el que Passa al molí. Aquest personatge només apareix a la primera part de l'obra fins Que l'amo Sebastià l'acomiada per haver-li plantat cara d'una manera directa i Negar-se a anar al casament d'en Manelic i la Marta, marxa de la Terra baixa, Fet que el fa sentir alliberat d'un pes moral molt important. Està enamorat de La Marta però es veu incapaç,perquè no és capaç de sentir aquell amor "que Ho perdona tot". Coneix quines són les causes veritables del casament Entre en Manelic i la Marta, és conscient de la maldat d'aquell acte,però no té El valor per aturar-lo El que fa per netejar una mica la seva consciència és,parlar Amb en Tomàs;per l'altra banda, comença a parlar al Manelic, amb segones,del Llop.

Nuri pageseta que té 14(de Vegades se la representa com a més petita i és tractada com un objecte) i és la més petita de la família dels Perdigons (Pepa, Antònia, Josep, Nandó i Nuri). És molt amiga de la Marta. A l'inici, és molt innocent a causa de la Seva curta edat, però a mesura que avança l'obra, va prenent consciència del Que passa realment a la Terra baixa; i acaba fins i tot ajudant en Manelic i la Marta a escapar-se de les mans d'en Sebastià. Segons el mateix Guimerà, la Nuri és una noia càndida i juganera que pel seu caràcter és objecte de burles. 

Entradas relacionadas: