Resum Descartes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,33 KB

 

III DISCURS

Ens presenta 4 regles que són l’única cosa que tenim escrita sobre la moral per Descartes.

A partir de la primera regla del mètode, dubta de tot coneixement rebut fins trobar aquelles veritats de les quals sigui impossible dubtar.

Mentre du a terme aquest procés ha de tenir unes regles de comportament(saber com s’ha de comportar a la societat), a aquestes regles li posa el nom de la moral de la provisió.

Llavors a les regles apareixerà un Descartes conservador, que tindrà present l’ètica d’Aristòtil que defensa que l’excel·lència i la virtut la trobem en el terme mitja entre els dos extrems.

Exemple la valentia és el terme mitja entre un extrem que hi ha la covardia i un altre extrem que hi ha l’excés de coratge.

Les regles són:

 • Primera regla:


  obeir les lleis i costums del país la qual cosa significa respectar la religió, tenir en compte les opinions moderades que es troben al mig.
 • Segona regla:


  abans de prendre una decisió valorem els pros i els contres. Una vegada presa, encara que no estiguem segurs l’hem de seguir fins al final.
 • Tercera regla:


  sovint un pensa que tot el món està en contra de un i que no pot donar satisfacció als seus desitjos, per tant és millor canviar-se a un amteix que canviar tot.

IV DISCURS

És l’esquema, un resum de l’obra de les “Meditacions metafísiques”. Es planteja que “un cop a la vida s’ha de dubtar de tot el coneixement rebut” i també s’ha de dubtar de la raó. Els motius per dubtar de la raó són:

 • Crisi a la ciència: -crisi de l’astronomia, perquè s’estava demostrant que la teoria de Ptolomeu era falsa.

-crisi de la física, perquè hi havia problemes a la física d’Aristòtil.

 • Crisi a la religió: perquè l’església cristiana es trenca i es forma la reformada i la contrareformada i per la Guerra dels 30 anys.

La finalitat d’aquest procés era trobar aquelles veritats de les quals sigui impossible dubtar i així fomentar l’edifici del coneixement.

Per trobar la primera veritat el que farà serà dubtar de les eines a partir de les quals hem rebut el coneixement, que són la raó i els sentits. Primera veritat “penso, aleshores sóc”.

A partir de la primera veritat arriba a la segona ”Déu existeix”. La necessitarà per poder fonamentar tot el coneixement.

V DISCURS

Fa un resum del “Tractat del món: tractat de l’home”, obra que no es va publicar fins al 1633.


Entradas relacionadas: